savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5306
EURO
36,1974
ALTIN
2.964,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Avrasya ‘da Milli Mücadele Yolunda Olmak

Avrasya ‘da Milli Mücadele Yolunda Olmak
A+
A-

Avrasya ‘da Milli Mücadele Yolunda Olmak

 

Türkiye ‘nin Avrasyalaşma projesi, aslında eskiden beri olan ve hem ekonomik, hem coğrafi, hem de sosyokültürel anlamda içinde mutlaka içinde yer alması gereken bir projedir. Geçen günlerde Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Başkanı, Dr. Hasan Cengiz ile yaptığımız sohbetimizde de dile getirdiğimiz gibi, projeyi yine coğrafi açılardan yorumlayarak anlamaya çalışalım.

 

Avrasya denilen bölge, Ötüken ‘den Viyana ‘ya, Kuzey Afrika ‘dan Güney Kafkasya ‘ya, anayurttan atayurda kadar; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarını kapsayan geniş bir coğrafyadır. Şöyle bir haritaya baktığımızda, bu coğrafyanın merkezinde, üç kıtayı da birbirine bağlayan, yarımada şeklinde etrafı denizlerle çevrili, bizden başka bir ülke var mıdır? Tabi ki hayır diyerek, sorularımızın seviyesini ve şiddetini arttırarak ilerleyelim. Orta Asya denilen bölge, eskiden beri Türk vatanı değil midir? Evet, burası bizim atayurdumuzdur. Buradaki Türk kardeşlerimizle, soydaşlarımızla kucaklaşmak istemiyor muyuz? İstiyoruz. İşte Turancılık fikri karşımızdadır. Batı Asya dediğimiz yer, Ortadoğu değil midir? Evet, burası ilahi dinlerin kutsal topraklarının bulunduğu, ortak ve medenice bir arada yaşanılması gereken bir bölgedir. Buradaki Müslüman kardeşlerimizle kucaklaşmak istemiyor muyuz? Elbette istiyoruz. İşte burada da Türk-İslam birliği düşüncesi karşımızdadır. Kuzey Asya dediğimiz yer, emperyalist güçlere karşı birlikte savaş verdiğimiz, Kurtuluş Mücadelemiz ‘de bizim yanımızda olan ve aynı jeopolitik kaderi paylaştığımız, Rusya Federasyonu değil midir? Komşumuz Azerbaycan bizim kardeşimiz değil midir? Arap Yarımadası ‘na açılan kapı komşularımız İran, Irak ve Suriye; bizim kader birliği yaptığımız, kültürel ve tarihsel yoldaşlarımız değil midir? Doğu Asya dediğimiz yer, bizim en büyük ticaret ortağımız olan Çin, değil midir? Ekonomimizin böyle sıkıştığı ve ticaret ihtiyacımızın böylesine arttığı bir dönemde, neden Çin ile yeni ticari anlaşmalar yapıp, ekonomimize olumlu katkılar sunmayalım ki? Kaldı ki aynı şekilde, gözlerimizden ve zihinlerimizden kaçırılmaya çalışıldığı gibi, bu projenin Avrupa ayağı yok mudur? Dünya, yakın zamanda tamamlanacak olan, Londra ‘dan Pekin ‘e uzanan bir ticaret ağı ile, örülmedi mi? Avrupalılar, bizim en büyük ticari ortaklarımızdan değil midir?

 

Tüm bu soruların hepsinin yanıtı, evettir. O halde biz, neden Avrasyalaşmaktan çekinelim ve geri duralım ki? Artık, çok net olarak görmemiz gerekiyor ki, Avrasyalaşmak bizim için bir tercih değildir; tarihsel, ekonomik, siyasi, kültürel ve jeopolitik bir zorunluluktur. Bu zorunluluğumuzu yerine getirmek için, bu coğrafyadaki insanlarla gönül köprüleri kuracağız. Yardımlaşma ve dayanışma adına önemli bir görev üstleneceğiz. Türk insanının yardımseverliğini, bölgeye taşıdığımız hizmetlerle sergileyeceğiz. Avrasya birliğinin oluşması için çalışmalar yürüteceğiz. Bu doğrultuda farklı ülkelerle, toplantılar ve temaslar yürüteceğiz. Ülkelerden aldığımız olumlu katkılarla birlikte, bu coğrafyada demokrasinin ve insan haklarının gelişmesi için de faaliyetler yürüteceğiz.

 

Avrasya ‘da yeni bir dönem başlıyor. Türkiye ‘de bu yeni dönemde, güçlü ordusu ve demokrasisiyle birlikte, üretim ekonomisinden aldığı güç ile prangalarından kurtulmuş, komşularıyla kucaklaşarak güvenliğini sağlamış ve tam bağımsız bir şekilde, bu coğrafyada öncü bir rol üstlenmelidir. Dünyadaki güç dengelerinin değiştiği ve kutup geçişlerinin olduğu bir dönemde, bizler de Türk Milleti olarak, bu tarihi misyona ve çabaya, katkı yapmalı ve milli mücadelemize bu doğrultuda bir yön vermeliyiz.

 

Yazımızı, tam bağımsız olma yolunda, emperyalizmin prangalarından kurtulmak için mücadele verdiğimiz, Kurtuluş Savaşı ‘mızın başlangıç noktası olan, Amasya Genelgesi ‘nin yıl dönümünü anarak, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ‘ün, o meşhur sözüyle noktalayalım: Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

 

Berk ÖZER

Yük. End. Müh. ve Dış Politika Uzmanı

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.