Çinli bilim adamları, 21 Mart 2016 tarihinde görevini tamamlayan Tiangong-1 uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiler. Modül dünyada bilinmeyen bir yere düşecek.
Uzay yarışında dünyanın en ileri ülkeleri olan ABD ve Rusya’nın seviyelerine çıkmayı arzulayan Çin küçük bir hayal kırıklığı yaşıyor. ‘‘Guardian’’, Çin resmi haber ajansı Xinhua’ya dayandırdığı bilgiye göre, görevi 21 Mart 2016 tarihinde sona eren Tiangong-1 adlı uzay laboratuvarı, Çinli bilim adamlarının kontrolü dışına çıktı.
Tiangong-2 adlı yeni Çin uzay istasyonunun yörüngeye oturtulmasından bir hafta sonra verilen bu haber, uzay laboratuvarı hakkında aylardır süren spekülasyonları da sona erdirdi.
Tiangong-1 uzay laboratuvarı dünyaya çarpacak, fakat ne zaman ve nereye çarpacağı bilim adamları tarafından bilinmiyor. Çin hükümeti, uzay laboratuvarının tarihi görevinin tamamen sona erdiğini bildirse de dünyada nereye ve ne zaman çakılacağını açıklayamıyor.
ABD’nin Masachussetts eyaletinde bulunan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinde görev yapan astrofizikçi Jonathan McDowell de, 8.5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun nereye ve ne zaman düşeceğini belirlemenin mümkün olmadığını ifade ediyor.
McDowell, ‘‘Bunları yönlendirmek gerçekten güçtür. Uzay istasyonunun dünya atmosferine girdiğini dahi birkaç gün öncesine kadar bilemeyeceğiz.’’ sözleriyle durumu izah ediyor.
ÇN: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
ÇEVİREN: Ercan caner Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını sürdüren Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir.
E-mail: ercancaner@gmail.com