savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

CAATSA Yaptırımları

CAATSA Yaptırımları

Ya Sen Kiminle Dans Ettiğinin Farkında Değilsin Ya!

CAATSA Yaptırımları

 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlıyız. Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir. SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 20 Aralık 2020


Birleşik Devletler, Amerika’nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA – Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) Kısım 231 gereği; Rusya’nın ana silah ihracatçı kurumu Rosoboronexport (ROE) kurumuyla bilerek ve kasten S-400 satıh-hava füze sistemi tedarik ederek önemli bir ticari işlem gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) yaptırım uygulama kararı almıştır.

SSB, Türkiye’nin ana savunma tedarik kurumudur ve savunma endüstrisinin geliştirilmesinde sorumlulukları bulunmaktadır. Yaptırımlar kapsamında Birleşik Devletler; SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Bölgesel Hava Savunma Sistemleri Direktörlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e tam engelleme yaptırımları ve vize kısıtlamaları uygulayacaktır.

CAATSA 231 ve alınan yaptırım kararlarının, Türkiye veya herhangi bir ABD müttefiki veya ortağının askeri kabiliyetleri ve muharebe hazırlık seviyesinin altını oymak gibi bir niyeti bulunmamakta, fakat geniş kapsamlı zararlı faaliyetlerine karşılık Rusya’ya bedel ödetmektir. Birleşik Devletler, Türkiye’ye en üst düzeylerde ve defalarca S-400 sistemini tedarik etmesinin Birleşik Devletler askeri teknolojisi ile personelinin güvenliğini tehlikeye sokacağını ve Rusya’nın savunma sektörüne önemli miktarda fon sağlamanın yanı sıra Rusya’nın Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayisine erişim fırsatı sağlayacağını net bir şekilde açıklamıştır.

“F-35 bütün çatışma sahasını, ortamı değiştirmekte. F-16 dünya çapındaki en iyi uçaklardan biriydi fakat artık küresel sahne değişiyor. F-35 operasyonlarımıza yeni bir konsept getirecek. F-35’in geleceğin silahı olduğuna inanıyoruz.” Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel.

Türkiye; savunma gereksinimlerini karşılamak maksadıyla NATO uyumlu alternatiflerin mevcut olmasına rağmen yine de S-400 satıh-hava füze sistemlerini tedarik ve test etme konusunda ilerleme kararı almıştır. Türkiye’nin bu kararı, küresel F-35 Müşterek Saldırı Uçağı ortaklığının askıya alınmasına neden olmuştur ve programdan çıkarılması da incelenme sürecindedir.

Kremlin’de Putin ile görüşmeyi bekleyen Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti. Görüntüler hükümet haber ajansı Russia 1 tarafından yayınlanmıştır. Kaynak: See News

Ülkelerin NATO düşmanlarından silah almasını caydırmayı hedefleyen 2017 tarihli CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – Amerika’nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası), Birleşik Devletler başkanının aşağıdaki listede yer alan 12 adet yaptırımdan en az beş tanesini yaptırım uygulanacak ülkeye uygulamak üzere seçmesini gerektirmektedir. Listede yer alan yaptırımlar hafif ve sert dereceli tedbirler arasında değişmekte ve kişiler veya kurum/kuruluşları hedeflemektedir.

1)  ABD İhracat-İthalat Banka kredileri veya yardımlarına yaptırım;

2) ABD ihracat mal ve hizmetlerine yaptırım;

3) ABD finansal kurumlarından alınacak büyük miktarda borçlara yaptırım;

4) Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) dâhil olmak üzere uluslararası finans kuruluşlarından talep edilen kredilerin bloke edilmesi için çaba gösterilmesi;

5) ABD hükümeti fonlarına sahip olan veya esas olarak ABD’ye hizmet sağlayan finansal kurumlara yönelik yaptırımlar;

6) ABD mal ve hizmet tedariklerine yaptırım;

7) ABD yetki altındaki bütün döviz işlemlerine yönelik yaptırım;

8) ABD yargı yetkisi altındaki bütün banka ödemeleri veya transferlerine yönelik yaptırım;

9) Mülkiyetle ilgili bütün işlemlere yönelik yaptırım;

10) ABD borçlarına veya hisse senetlerine yapılan her türlü yatırımlara yönelik yaptırım;

11) Yaptırım uygulanan kurum veya kişilerle ilgili kurumsal görevlilere vize verilmemesi;

12) Hedeflenen kurum veya kişilerin önde gelen yöneticilerine yönelik yaptırımlar.

CAATSA 231 yukarıda sıralanan ve CAATSA Kısım 235’de belirtilen 12 adet yaptırımdan en az beş adedinin; Rusya Federasyonu Hükümeti savunma ve istihbarat sektörü üyesi, bu sektörler için veya adına çalışan birisiyle bilerek önemli bir ticari işlem yapmaya kararlı herhangi birine uygulanmasını gerektirmektedir. Bu yetki, ABD Hazine Bakanlığı ile mutabık kalınarak 29 Eylül 2017 tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığına verilmiştir.

Rusya’nın ana silah ihracatçı kurumu Rosoboronexport, CAATSA Belirlenmiş Kişiler Listesinde (LSP – List of Specified Persons) Rusya Federasyonu Hükümeti savunma sektörü üyesi, çalışanı veya adına iş yapan kurum olarak yer almaktadır. Belirlenmiş Kişiler Listesinde olmasının yanı sıra ABD Hazine Bakanlığı Rosoboronexport, 06 Nisan 2018 tarihinde 135582 sayılı Kararname kapsamında Suriye Hükümetine destek veren kurumlar arasındadır.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ile koordine ederek, 13849 sayılı Kararname ile Savunma Sanayii Başkanlığına uygulanmak üzere aşağıdaki beş yaptırımı seçmiştir:

  • Kısım 235(a)(2) kapsamında, SSB’e transfer edilecek bütün mal ve teknolojiler için belirli ihracat lisansları ve yetkilerinin verilmesinin yasaklanması;
  • Kısım 235(a)(3) kapsamında, Birleşik Devletler finansal kurumları tarafından, 12 aylık dönemler içinde SSB’e verilecek tutarı 10 milyon ABD dolarından fazla borç ve kredilerin yasaklanması;
  • Kısım 235(a)(1) kapsamında, Birleşik Devletler EXIM Bankasının SSB’e yapılacak ihracat yardımlarının yasaklanması;
  • Kısım 235(a)(4) kapsamında, uluslararası finans kurumları tarafından SSB yararına verilecek borçlara karşı çıkılması ve
  • Kısım 235(a)(7), (8), (9), (11) ve (12) kapsamında SSB Başkanı Dr. İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Bölgesel Sistemler Direktörlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e tam yaptırım ve vize sınırlamaları yaptırımlarının uygulanması.

Bugün alınan bu karar ABD Dışişleri Bakanlığının CAATSA 231 yaptırımlarının tam olarak uygulanmasına yönelik süregelen bağlılığının bir göstergesidir. ABD Dışişleri Bakanlığı, yüksek değerdeki gelişmiş silah sistemleri dâhil zorunlu yaptırımları riske sokabilecek herkesi Belirlenmiş Kişiler Listesindeki kurumlar ile bağlantıya girmekten kaçınmaları gerektiği konusunda uyarmaktadır.

Türkiye ilk S-400 hava savunma füze sistemlerini 12 Temmuz 2020 tarihinde AKINCI Hava Üssünde teslim almıştır. Kaynak: Hürriyet DAILY NEWS.

ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC – Office of Foreign Assets Control),  yukarıda belirtilen CAATSA 235 yaptırımları uygulanacak olan SSB’yi; Özel Belirlenmiş Kişiler ve Bloke Edilen Kişiler Yaptırımlar Listesine (Non-SDN Menu-Based Sanctions List) eklemiştir.

ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi ayrıca yukarıda isimleri verilen dört kişiyi de Özel Belirlenmiş Kişiler ve Bloke Edilen Kişiler Yaptırımlar Listesine eklemiştir. Bu yaptırım kapsamında bu şahısların Birleşik Devletler yetki alanındaki bütün kazanç ve mal varlıkları bloke edilmiş ve ABD vatandaşlarının bu şahıslar ile işlem yapmaları yasaklanmıştır. Bunlara ilave olarak bu şahısların biri veya birkaçının direkt veya dolaylı olarak %50 veya daha fazlasına sahip oldukları kurumlar da bloke edilmiştir.

ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından genel veya kısmi bir lisans verilmediği veya istisna kapsamına alınmadığı sürece; OFAC düzenlemeleri, genel olarak ABD vatandaşlarının belirlenen ya da bloke edilen bu şahıslarla ilgili yapacağı veya bu şahısların Birleşik Devletler topraklarındaki bütün mal varlıkları veya çıkarlarını içeren bütün işlemleri yasaklamaktadır. Yasaklamalar; yaptırım uygulanan kişiler, bunlar adına veya bunların yararına herhangi bir katkı, fon, mal veya hizmet sağlanmasını veya alınmasını içermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.