HELİKOPTER PİLOTU: SAMANTHA ‘‘SAM’’ POIRIER
Kız kardeşi bir kaza geçirdiğinde Samantha ‘‘Sam’’ Washington’da bir helikopter pilotuydu ve kardeşinin başına gelen bir kaza onun hayatını değiştirecekti.
Yazar: Julie Summers Walker, AOPA, 01 Mayıs 2021
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 02 Mayıs 2021
UCHealth LifeLine kurumunun ilk kadın pilotu olan Samantha Poirier, 27 Şubat 2019 tarihinde Loveland kasabası üzerinde uçarken görülmektedir. Poirier, kız kardeşinin hayatını kurtaran mürettebat ile birlikte görev yapmaktan büyük bir mutluluk duymaktadır. Fotoğraf: Jenny Sparks/Loveland Muhabiri-Herald.
‘‘Kız kardeşim, 2016 yılında korkunç bir ATV (All Terrain Vehicle – Tüm Arazi Aracı) kazası geçirdi. Bir Hava Ambulans Helikopteri (EMS – Emergency Medical Service) ve mürettebatı onun hayatını kurtardılar, işte o zaman yapmam gerekenin bu olduğunu anladım… Kariyer hedeflerimi, ambulans helikopter pilotu olabilmek için uçuş saati ve tecrübemi artırmaya yönlendirdim. Şimdi ise dört yıl önce kız kardeşimin hayatını kurtaran aynı ekip ve helikopterle, aynı merkezde görev yapıyorum.’’ Bu sözlerin sahibi 30’lu yaşlarına gelen Samantha Poirier, kısa bir süre önce Colorado eyaleti Loveland ilçesindeki Rocky Dağları Tıp Merkezinde (Medical Center of the Rockies) baş pilot pozisyonuna getirilmiştir.
Poirier havacılığı daima içinde bir tutku olduğunu, fakat hayatında rol modeller ve bağlantılar olmadan nasıl başlayacağını bilmediğini dile getirmektedir. Samantha Poirier, Berthoud Lisesinden mezun olduktan sonra hava trafik kontrolörlüğü için eğitim almaya başladığını, fakat bir öğretmeni ona olayın karşı boyutunu da görebilmesi için bir tanıtım uçuşu önerdiğinde uçmanın büyüsüne kapıldığını ve uçuş okulunun ücretini ödemek için çok sevdiği atını satarak uçuş eğitimi almaya başladığını söylemektedir.
Fotoğraflar (sol) e.moon photography – Poirier tek motorlu uçak özel pilot lisansı ile helikopter ticari pilot ve alet uçuş sertifikalarına sahiptir, (sağ) UCHealth LifeLine kurumunun ilk kadın pilotu Samantha Poirier 27 Şubat 2019 tarihinde ICU (Intensive Care Unit – Yoğun Bakım Ünitesi) hemşire adayı Sarah Hix ve sertifikalı uçuş hemşiresi Hilary Fischer ile kalkış esnasında görülürken. Jenny Sparks/Loveland Muhabiri-Herald.
Gerçek tutkusunun ne olduğunu anladığında artık yapması gereken şeyin en büyük hayalini gerçekleştirmek olduğunu anlayan Poirier, eğitim ücretinin çoğunu; binlerce dolar borca girmek istemediğinden kendi cebinden ödemiştir. Birkaç burs almayı başaran, fakat helikopter uçuş eğitiminin oldukça pahalı olduğunu anlatan Poirier, geceleri de dâhil aynı anda 2-3 işte çalıştığını ve uçuş eğitiminin parasını ödemek için bulabildiği her türlü işi yaptığını ifade etmektedir.
Deneyim kazanmak ve uçuş saatini artırmak için iş bulduğu her yere giden Poirier, Alaska’da bir kampın aşçısı olarak çadırda uyumuş ve Texas, Minnesota, Colorado, South Dakota, Washington ve Idaho’da çeşitli işlerde çalışmıştır.
Ambulans helikopter pilotluğu oldukça ciddi ve zor bir iş olsa da Poirier helikopterle uçmanın zevkini tatmak için de zaman bulmaktadır. Helikopter balıkçılığının en sevdiği iş olduğunu söyleyen Poirier, yakın bir zamanda Texas’ın batısında helikopterle yaban domuzu av partilerinde pilotluk yaptığı yarı zamanlı bir işe de girmiştir.
Helikopterler, balık avlama alanlarına gidiş-gelişler ile havadan yaban domuzu avlarında da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Fotoğraflar (sol) flyfish taupo.com, (sağ) HELIBACON.
Robinson R44 II modeli helikopter ile Snake River ve Alaska’da biyologlar ile helikopterle balık avcılığı faaliyetlerine katıldığını ve bu işin çok eğlenceli olduğunu söyleyen Poirier, havadan helikopterle domuz avında uçan ilk kadın pilot olabileceğini de sözlerine eklemektedir.
Çevirenin Notları: Sayın Julie Summers Walker tarafından kaleme alınan ve AOPA web sitesinde paylaşılan yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiş, ilave fotoğraflar çeviren tarafından eklenmiştir.
Döner kanatlı hava araçları olan helikopterler, uçakların aksine pistlerin dışında da birçok yere iniş-kalkış yapabildiklerinden, çeşitli spor, eğlence ve boş zaman aktivitelerinde etkin ve yaygın bir şekilde kullanılabilen hava araçlarıdır.
Ambulans helikopter pilotu Samantha Poirier’in boş zamanlarında yarı zamanlı; hem para kazanmak hem de eğlence maksadıyla çalıştığı, helikopter balıkçılığı ve havadan yaban domuzu avıyla ilgili aşağıda bazı bilgiler sunulmuştur.
Helikopter Balıkçılığı (Heli-Fishing)
Helikopter balıkçılığı, ulaşım imkânı olmayan ve/veya zor olan balık tutma alanlarına balıkçıların taşınması maksadıyla bazı akıllı girişimciler tarafından 20 yıldan fazla bir süreden beri icra edilen ve oldukça fazla gelir getiren bir iş koludur.
Helikopterler, diğer ulaşım araçları ile ulaşılması neredeyse imkânsız olan balığın bol olduğu nehir ve göl kıyılarına rahatlıkla iniş-kalkış yapabilirler. Balık avcılığı tutkunlarını oltalarını atacakları yere bırakan helikopter ayrıldıktan sonra, avcılık tutkunları kendilerini doğa ile büyük bir dinginliğin içinde bulmaktadır. Duydukları sesler yaprakların hışırtısı, suyun şırıltısı ve yakaladıkları balıkların çırpınırken suda çıkardıkları seslerdir.
Sabahın erken saatlerinde kalkan helikopter, akşam 17.00 veya 18.00’de almak üzere doğa ve balık tutkunlarını oltalarını atacakları inanılmaz güzelliklerle dolu avlanacakları yere bırakmaktadır.
Fotoğraf: Sanctuary by Sirromet
Yeni Zelanda, Birleşik Devletler, Arjantin, Slovenya, Avusturya, İtalya, Romanya, Kanada, Şili, İspanya, İskoçya, Norveç ve Avustralya göl ve nehirlerinde helikopter balıkçılığı yaygın olarak yapılmakta ve ülke ekonomilerine büyük katkılar sağlanmaktadır.
İki günlük her şey dâhil bir helikopter balık avcılığı kişi başına ortalama 4.000 ABD dolarıdır. Balık avcılık meraklıları av yerine gidip gelirken doğanın bütün güzelliklerini havadan görebilmekte ve fotoğraf da çekebilmektedirler.
Balık meraklılarını oltalarını atacakları göl ve nehir kenarlarına götürüp getirmek için çeşitli helikopter modelleri kullanılıyor olsa da en yaygın olarak tek piston motorlu, uçuş saati başına maliyeti oldukça düşük olan Robinson serisi helikopterler kullanılmaktadır.
Helikopterle Yaban Domuzu Avı
Yaban domuzlarına Türkiye’nin neredeyse her yerinde rastlamak mümkündür. Yaban domuzu çok iyi tat ve koku alır. Sürüler halinde gezer. Hem otobur, hem de etoburdur, bitki kökleri, sebze, meyve, sürüngen ve böceklere kadar neredeyse her şeyi yer. Ortalama 1,5 m. uzunluğunda, 1 m. yüksekliğinde olurlar. 300 kiloya kadar çıkabilirler. 20’li sürüler halinde gezerler. Bir kerede 12 yavruya kadar doğurabilirler. Sıcağı çok sevmezler, gündüz uyur, gece gezerler. En büyük düşmanı insandır. En büyük faydası yiyecek bulmak için toprağı kazarak havalanmasını sağlamaktır.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 15. Maddesinin 3. Fıkrası uyarınca Devlet Ormanlarında bulunan zararlı organizmalarla (Yaban Domuzu) yapılacak mücadele Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.
Yaban domuzu sürek avı, aksi bir karar alınmadığı takdirde, yaban domuzunun gebelik dönemi (21 Şubat-15 Mayıs) hariç olmak üzere yaklaşık dokuz ay yapılabilmektedir. Kara ve hava araçları ile hareket halindeyken avlanmak ise yasaktır.
İstanbul Boğazında yüzen bir domuz. Fotoğraf: Hürriyet
HABERTÜRK haber sitesinde 2017 yılında paylaşılan bir haberde: TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, son iki yılda tarım sigortasında en büyük hasarı (850 milyon TL) yaban domuzlarının verdiğini ifade etmiştir.
Yaban domuzları tarım ürünleri, otlaklar, yerleşim yerleri ve taşmayı önleyen setlere zarar vermekte ve yerli yaban hayvanları için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Yaban domuzu popülasyonunu kontrol altında tutabilmek maksadıyla farklı yöntemler uygulanmasına rağmen birçoğu domuz popülasyonunun kontrol altına alınmasında başarılı olamamıştır. Yaban domuzlarının havadan helikopterle vurulması ise birçok yönden etkili bir yöntem olduğunu kanıtlamıştır. Her yıl giderek daha fazla insan helikopterle yaban domuzu avına katılmaktadır.
Neden Helikopterle Domuz Avı?
Helikopterle havadan yaban domuzu avı, havacılık şirketleri ve ülke ekonomisi açısından da kârlı bir iştir. İki saatlik Robinson R-44 modeli helikopter uçuşu avcı başına 2,500 dolardır. En az iki avcı rezervasyonu yapıldığı ve av esnasında çekilen video görüntülerinin de isteyen avcılara 100 dolara satıldığı göz önüne alındığında bu iş gerçekten kârlıdır. Üretici firmaya göre yılda 450 saat uçan bir R-44 helikopterinin uçuş saati başına toplam maliyeti 515 dolar civarındadır.
Yukarıdaki bilgiler PETERSEN’S HUNTING web sitesinden derlenmiştir.
‘‘SIKI ÇALIŞMA VE BİRAZ EĞLENCE BU HELİKOPTER PİLOTUNU MUTLU EDİYOR’’ başlıklı yazının orijinaline aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
https://www.aopa.org/news-and-media/all-news/2021/may/pilot/pilots-samantha-poirier