savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

Avusturya’nın Türkiye İtirazı

Avusturya’nın Türkiye İtirazı

PESCO Projesi

Avusturya’nın Türkiye İtirazı

 

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin de Türkiye’nin katılım talebine karşı çıkacağı beklenmektedir.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 27 Temmuz 2021

 

EURACTIV haber sitesinde paylaşılan Oliver Noyan imzalı yazıda; ülkede giderek bozulan demokratik değerler ve Avrupa Birliği ile olan ilişkiler öne sürülerek, Türkiye’nin Mayıs 2021’de resmen katılma başvurusunda bulunduğu PESCO (Permanent Structured Cooperation Framework- Yapılandırılmış Daimi İşbirliği) Projesine, Viyana’nın itiraz ettiği ifade edilmiştir.

Avusturya Savunma Bakanı Klaudia Tanner’e göre Türkiye, Avrupa Birliği dışı üçüncü ülkeler için istenen giriş gereksinimlerini karşılamamaktadır.  Avusturyalı bakan Tanner, Welt am Sonntag’a verdiği demeçte; anlaşmanın ikinci maddesinin açık ve net bir şekilde, üçüncü ülkelerin AB’nin demokratik değerlerini paylaşması ve AB ile iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini ortaya koyduğunu dile getirmiştir.

Hâlihazırda AB ile Türkiye arasında önemli savunma ve güvenlik meseleleriyle ilgili bir diyalog olmadığının da altını çizen Tanner, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin savunma politikasına yakın gelecekte dâhil olacağına inanmadığını da ifade etmiştir. Avrupa Birliği; NATO ortakları ile işbirliğini ve karşılıklı çalışabilirliği güçlendirmek ve AB sınırları içinde ve dışında askeri taşınırlığı geliştirmek maksadıyla; PESCO Projesine üçüncü ülkeleri davet etmeye 2020 yılı sonbahar aylarında başlamıştır. Bu davet kapsamında bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Norveç PESCO Projesine katılmıştır. Avrupa Birliği Ekim 2020’de blok dışından üçüncü ülkelerin ortak savunma projelerine katılabilmesi için bir dizi katı siyasi, yasal ve önemli koşulların karşılanması gerektiği konusunda uzlaşmaya varmıştır.

PESCO Projesine katılma talebinde bulunan Ankara’ya göre proje, yanlış bir zeminde başlaması ve yeni bölünme hatları oluşturması durumunda başarılı olamayacak ve transatlantik güvenlik mimarisine hiçbir katkı sağlamayacaktır.

Yazıda; Ankara ile Atina arasında özellikle Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorunları nedeniyle artan gerginliklerin de Türkiye’nin PESCO Projesine katılımına engel teşkil ettiği ileri sürülmektedir.

Welt am Sonntag’a göre; NATO üyesi Türkiye, 46 askeri projenin bulunduğu PESCO Projesine resmi olarak katılma talebinde bulunmuş ve Türkiye’nin katılım niyeti, projenin liderliğini yürüten Hollanda tarafından da teyit edilmiştir. PESCO Projesine AB dışından ülkeler katılma talebinde bulunabilmekte, bu talepler üye ülkeler tarafından değerlendirilmekte ve projeye üçüncü ülkelerin kabul kararı oy birliği ile alınmaktadır.

PESCO Projesi’ne Avrupa Birliği 24 üye ülkesinin tamamı katılmaktadır. Türkiye’yi bir ‘‘Truva Atı’’ olarak gören Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesiminin de Türkiye’nin projeye katılma talebine olumsuz tepki göstereceği beklenmektedir. AB içinde, Türkiye’nin PESCO Projesine katılımının, Yunanistan ile gerginlikleri azaltacağını ileri süren çevreler de bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.