savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5208
EURO
36,1539
ALTIN
2.981,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

ABD Ordusu Yeniden Kullanılabilir ve Ağa Bağlı Kara Mayınları Peşinde

ABD Ordusu Yeniden Kullanılabilir ve Ağa Bağlı Kara Mayınları Peşinde
A+
A-

ABD Ordusu Yeniden Kullanılabilir ve Ağa Bağlı Kara Mayınları Peşinde

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 15 Ekim 2021

 

Askerler anti personel ve anti tank arazi şekillendirme engel cihazlarını (mayınlarını) yerleştirirken. Fotoğraf: Army

 

ABD Kara Kuvvetleri, yakın, orta ve uzak mesafeli savaşta, arazi şekillendirme engel sistemleri ya da kara mayınlarını; toplar, dronlar veya robot kara araçlarıyla muharebe sahasına yerleştirmenin yeni yöntemlerini araştırmaktadır.

Gelişmiş hava platformları, ağlar ve kara araçları savaşa yeni bir kapsama alanı ve derinlik kazandırmakta, ancak arazi şekillendirme düşmanın kendi sistemlerini etkin bir şekilde kullanma imkân ve kabiliyetini engellemekte ve harekât temposunu dost kuvvetlerin kontrol etmesini sağlamaktadır. Ordu yetkililerine göre son 20 yıldır kullanılmadıklarından mevcut birçok mayın döşeme ve diğer engel sistemleri kullanım dışı kalmak üzeredir.

1980’li yıllarda kullanılmaya başlanan ve hem anti personel hem de anti tank mayın atma kabiliyeti olan Volcano Scatterable Mine System ve genellikle havadan atılan ve 72 anti tank ve 22 anti personel mayını içeren GATOR şarapnel mühimmatı artık kullanım dışı olacak sistemlere örnektir.

UH-60 Sikorsky modeli helikopterden atılan Volcano sistemiyle bir dakikadan daha az bir sürede yaklaşık 100 dönümlük bir sahanın mayınla kaplanması mümkündür. Bu sistemler artık hizmet ömürlerinin sonuna yaklaşmakta ve yerlerini bir sonraki nesil sistemlere bırakmak üzeredir.

Muharebe sahasında yerini alacak olan bir sonraki sistemler arasında Uzaktan Kumandalı Volcano Sistemi ve Ortak Karşı Araç Mühimmatıdır. Her iki sistem de çok daha mobil ve atma opsiyonlarına sahip olacak, farklı araçlarda kullanılabilecek ve uzaktan etkisizleştirme ve kendi kendini imhaya imkân sağlayan raporlama özelliklerine sahip olacaktır.

 

ABD ordusu mensubu askerler UH-60 Blachawk modeli helikoptere takılan Volcano sistem eğitimi esnasında. Fotoğraf: Sgt. Sarah D. Sangster/Army.

 

Mühimmatların da yeniden kullanılabilir özellikte olacağı mayın sistemlerinde hedef karmaşık ve ağ esaslı bir engel sistemi oluşturmaktır. Halen konsept geliştirme aşamasında olan sistemlerin, araç altından ve üstünden saldırı kabiliyetinde olması planlanmıştır. Araç üstüne saldırı kabiliyetli mühimmatın 2024 yılı başlarında, araç altına saldırı mühimmatının ise 2025 yılı başlarında hazır olması planlanmıştır. Yeni muharebe sahası engel sistemlerinin tam ağ kapasitesine geçmesi ise 2029 yılına planlanmıştır.

Muharebe sahasının şekillendirilmesinde kullanılacak yeni engel sistemlerinin bazılarının elektronik harp imkân ve kabiliyetine sahip olması da planlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.