savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5048
EURO
36,4965
ALTIN
2.947,07
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
16°C
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
3°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Hafif Kar Yağışlı
2°C

Şak Şak Şak Yaşasın Esad

Şak Şak Şak Yaşasın Esad

Aydınlık mı Karanlık mı? – 4

ŞAK ŞAK ŞAK Yaşasın Esad

 

Osman Başıbüyük, Sun Savunma Net, 27 Ocak 2023

Esma ve Esad, 2008, Paris. Fotoğraf: Getty

Tekrar hatırlatacak olursak, bu yazı dizisinde, Aydınlıkçıların geçmişten günümüze izledikleri politikaları inceleyerek kime hizmet ettiklerini tespit etmeye çalışıyorduk. İddiamız, Aydınlıkçıların Vatansız Para (Küresel Sermaye)’nın hizmetkârı oldukları yönündeydi.

Siyasi parti olmaktan ziyade bir operasyon medyası gibi davranan bu grup, Amerikan düşmanı gibi görünerek, politik yelpazenin sol kanadını etki altına almakta, onların düşüncelerini Vatansız Para’nın planları doğrultusunda değiştirmeye çalışmaktadır. Bu bölümde Aydınlıkçıların Suriye politikalarını mercek altına alacağız.

Oded Yinon Planı[1]

Suriye’ye çizilen kaderi daha iyi anlayabilmek için İsrailli stratejist Oded Yinon’un planını bilmemiz gerekiyor. Yinon, İsrail’in güvenliği için bölgede etnik ve mezhep kökenlerine dayalı yeni devletçikler kurulması ihtiyacını, 1982 yılında yayınladığı “1980’ler için İsrail Stratejisi (A Strategy for Israel in the Nineteen Eighties)” başlıklı çalışmasında açık açık vurguluyordu. Yinon’a göre, mevcut durumda İsrail “Arap denizi içinde yaşayan küçük bir ada” idi ve güvenliği kendisini çevreleyen bu denizin istikrarsızlığına bağlıydı. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra Ortadoğu’da kurulan devletlerin sınırları yapay olarak çizilmişti ve her bir devletin içinde etnik ve mezhep farklılıkları vardı. Bu farklılıklar kullanılarak, bölge ülkeleri bölünüp parçalanmalı ve birbirine düşman yapılmalıydı. Yinon, petrol zenginliği sebebiyle en güçlü konumda olan Irak’ın, güneyde bir Şii Devleti, Bağdat civarında bir Sünni Devleti ve kuzeyde bir Kürt Devleti olmak üzere üçe bölünmesini; Mısır’ın kuzeyde bir Hıristiyan devleti olmak üzere merkezi otoriteden yoksun birkaç Müslüman devletçiğe bölünmesini; Suriye’nin kıyıya yakın bölgede bir Alevi Devleti, Halep’te ve Şam’da birbirine düşman iki Sünni Devleti ve bir de Dürzî Devleti olmak üzere dörde bölünmesini ön görmüştü. Planın özü, Ortadoğu’yu birbirine düşman etnik ve dinsel cemaat devletçiklerine bölmekti. İzlenecek strateji ise radikal İslami akımları desteklemekti. İşte Müslüman Kardeşler Örgütü bu sebeple beslenip büyütülmüş ve Suriye operasyonu öncesinde AKP hükümetinin kucağına koyulmuştu.

[1] https://www.sunsavunma.net/tag/oded-yinon-plani/

Makalenin tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.