Hedeflere ölümcül taarruz yapılması kısıtlandığında, komutanlar öldürücü olmayan imkân ve kabiliyetleri, hedefe ulaşma veya desteklemekte alternatif bir yöntem olarak dikkate almalıdır. Kimyasal, biyolojik veya nükleer tesisler veya ateş altına alınmayacak hedeflere yakın bazı hedefler, özel önlemlerin alınmasını zorunlu kılabilir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 21 Kasım 2023
Tahditli hedefler, operasyonel faktörler nedeniyle uygulanacak eylemlere belirli kısıtlamalar getirilen geçerli bir hedeftir. Belirtilen tahdit ve kısıtlamaları gerektiren her türlü eylem, bu kısıtlamaları getiren karargâh tarafından koordine edilip onaylanıncaya kadar yasaktır. Tahditli hedeflere taarruz, planlanan dost unsur harekâtını olumsuz etkileyebilir. Hedeflerin ateş altına alınmasında bazı tahditler olabilir. Örneğin sadece gündüz taarruz ve belirli bir silah sistemiyle taarruz gibi kısıtlamalar getirilebilir.
Hedeflere ölümcül taarruz yapılması kısıtlandığında, komutanlar öldürücü olmayan imkân ve kabiliyetleri, hedefe ulaşma veya desteklemekte alternatif bir yöntem olarak dikkate almalıdır. Kimyasal, biyolojik veya nükleer tesisler veya ateş altına alınmayacak hedeflere yakın bazı hedefler, özel önlemlerin alınmasını zorunlu kılabilir. Hedeflere ölümcül taarruzlar yapılması kısıtlandığında, ölümcül olmayan imkân ve kabiliyetlerin kullanılması, düşman üzerinde arzu edilen etkileri elde etmenin veya desteklemenin bir yolu olarak düşünülmelidir.
Askerî Hedefler
Bazı oluşumlar nerdeyse daima askerî hedeftir. Örnek vermek gerekirse; savaş dışı kalmadıkları sürece düşman silahlı kuvvetler personeli, savaş uçakları, denizaltılar ve mühimmat depoları askerî hedef statüsündedir. İkili kullanım olarak adlandırılan diğer şeylerin geçerli askerî hedef olarak tanımlanmaları daha zor olabilir.
İkili kullanım statüsündeki oluşumlar hem siviller hem de askerler tarafından kullanılabilir, sivillere ve orduya hizmet edebilir. İkili kullanıma örnek olarak havalimanları, elektrik dağıtım sistemleri veya şebeke altyapısı gösterilebilir. Angajman öncesi bu tür yerlerin yasal askerî hedef olup olmadıklarını belirlemek maksadıyla mevcut durum ve elde mevcut bilgilere dayanılarak dikkatli bir analiz yapılması gereklidir.
Normal olarak sivil kullanıma tahsis edilen bir yerin askerî harekâta katkıda bulunup bulunmadığına dair bir şüphe varsa o yer askerî yasal hedef olarak kabul edilmez. Çift kullanımlı yerler, özellikle sivil nüfus üzerindeki uzun süreli etkileri olumsuz etkileri göz önüne alındığında çok daha fazla orantısallık endişesi doğurmaktadır.
Sorumluluk ve Hesap Verebilirlik
Uluslararası İnsani Hukuk ve Askerî Çatışma Hukukuna uyma konusundaki bireysel sorumluluk ve hesap verme, hükümet düzeyi dâhil herkesi kapsamaktadır. Hedeflere angajmanı uygulayanlar, hedefleme konusunda verilen direktifleri onaylanmış angajman kuralları ile Uluslararası İnsani Hukuk ve Askerî Çatışma Hukukuna göre uygulamaktan sorumludur. Angajman araçlarının ve yöntemlerinin seçiminde mümkün olan bütün önlemler alınmalı ve hedefin askerî bir hedef olmadığının belirlenmesi veya mevcut koşullarda tahmin edilen tali hasarın aşırı olacağının açıkça ortaya çıkması durumunda angajman iptal edilmeli veya ertelenmelidir.