savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

NATO – Kadınlar, Barış & Güvenlik

NATO – Kadınlar, Barış & Güvenlik
A+
A-

NATO – Kadınlar, Barış & Güvenlik

NATO, çatışmaların kadınlar ve kızlar üzerinde oluşturduğu orantısız etkinin, kadınların barış ve güvenlikte oynadıkları hayati rolün ve İttifak’ın gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere cinsiyet perspektifini dâhil etmenin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Ocak 2024

YAN YANA – KADINLAR, BARIŞ & GÜVENLİK

NATO, çatışmaların kadınlar ve kızlar üzerinde oluşturduğu orantısız etkinin, kadınların barış ve güvenlikte oynadıkları hayati rolün ve İttifak’ın gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere cinsiyet perspektifini dâhil etmenin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.

Kadınlar, Barış ve Güvenlik (KB&G) gündemi, 31 Ekim 2000 tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının kabul edilmesiyle başlamıştır ve şu anda dokuz adet ek kararı (1820, 1888, 1889, 1960, 2106, 2122, 2422, 2467 ve 2493) daha içermektedir. NATO’nun KB&G gündemine yaklaşımı, kapsayıcılık ile bütünlük prensipleri etrafında şekillendirilmiştir.

  • NATO, cinsiyet perspektifini, üç temel vazifesi olan; caydırıcılık ve savunma, kriz önleme ve yönetimi ve işbirlikçi güvenlik ile bütün siyasi ve askerî yapılar geneline entegre etmektedir.
  • Cinsiyet eşitliği NATO’nun özellikle Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Afrika Birliği’nin (AfB) yanı sıra sivil toplumla da olan işbirliğinin önemli bir odak noktasıdır.
  • NATO Sivil Toplum Danışma Paneli (Civil Society Advisory Panel), kadın sivil toplum kuruluşlarının kendi politika ve uygulamalarını şekillendirmek maksadıyla, NATO ile iletişime geçebilecekleri bir platform sağlamaktadır.
  • NATO Genel Sekreteri’nin Barış, Kadınlar ve Güvenlikten Sorumlu Özel Temsilcisi, NATO’nun bu alandaki çalışmalarının üst düzey merkez noktası olarak hizmet vermektedir.
  • NATO bunun yanı sıra, çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddete odaklanan BMGK 1820 sayılı kararını da desteklemeye kararlıdır.
  • NATO’nun Kadınlar, Barış ve Güvenlik (WPS – Women, Peace and Security) konusundaki ilk politikası, 2007 yılında müttefikler ve Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi’ndeki (EAPC – Euro-Atlantic Partnership Council) ortaklar tarafından geliştirilmiştir.
  • 2018 yılında NATO Devlet ve Hükümet Başkanları entegrasyon, kapsayıcılık ve bütünlük ilkelerini getiren, revize edilmiş Kadınlar, Barış ve Güvenlik politikasını onaylamışlardır.
  • Devlet ve Hükümet Başkanları 2022 yılındaki Madrid Zirvesi’nde, dinamik ve etkili bir KB&G gündemi geliştirdiklerini ve cinsiyet perspektiflerini bütün NATO geneline entegre ettiklerini açıklamışlardır.
  • 2022 Stratejik Konsepti; KB&G gündemini temel NATO görevlerine entegre etmenin önemini vurgulamakta ve NATO’nun kendi değerlerinin bir yansıması olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye devam edeceğini belirtmektedir.

Yazının tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.