Yunan basınında yer alan haberlere göre Türkiye’yi titreten ve korkutan, dikine iniş-kalkış (VTOL) özellikli Archytas insansız hava aracı çok yakında Ege Denizi üzerinde uçmaya başlayacak.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 25 Mayıs 2024
Yunanistan, diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde kalan dron endüstrisini, yerli ve milli Archytas hava aracı geliştirme programıyla hızlandırmak için çalışmaktadır.
Dikey iniş-kalkış özellikli yerli ve milli dron ilk kez Eylül 2022 ayı başlarında Selanik Uluslararası Fuarı’nda sergilenmiştir. Sabit kanatlı hava aracı, aşağıda logoları görülen, Hellenic Aerospace Industry (EAB) ile Aristotle, Thessaly ve Democritus üniversiteleri tarafından geliştirilen ortak bir üretimdir.
Çok maksatlı olarak tasarlanan Archytas dronu hem kurtarma hem de askeri operasyonlarda kullanılabilecektir. EAB tarafından sağlanan bilgilere göre geliştirilen sabit kanatlı dron, Yunanistan kara ve deniz sınırlarını izlemenin yanı sıra firkateynlere eşlik ederek yüksek hızlarda hareket eden insansız deniz araçlarını anında tespit etmek maksadıyla kullanılacaktır.
EAB Araştırma ve Tasarım direktörü Nikos Koklas Defense News’e verdiği demeçte, çok maksatlı dronun çoklu görevleri minimum değişikliklerle gerçekleştirebilecek şekilde tasarlandığını söylemiş ve hava aracının mükemmel gözlem ve keşif yeteneklerinin hem Yunan toprakları hem de adaların korunması için mükemmel bir çözüm olduğunu sözlerine eklemiştir.
Yerli ve milli Yunan İHA’sını geliştiren Hellenic Aerospace Industry, Aristotle University of Thessaloniki, University of Thessalya ve Democritus University of Thrace
Gözlem görevi Yunanistan açısından özel bir öneme sahiptir. İnsansız hava aracı üretiminde büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye ile tarihi bir rekabet içinde olan Yunanistan arasındaki söylemler son zamanlarda oldukça şiddetlenmiş durumdadır. İki NATO üyesi ülke, Ege Denizi hava sahası ve toprak iddiaları konusunda yıllardır süren bir anlaşmazlık içindedir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eylül 2022 ayı başlarında komşusuna karşı bir askeri harekât düzenleyebileceği imasında bulunarak ‘‘Bir gece ansızın gelebiliriz’’ ifadelerini kullanmıştır.
Direktör Koklas, seçilen yüke bağlı olarak Archytas’ın 120 km/s seyir süratiyle 300 kilometreye kadar gidebileceğini ve toplam dört saat havada kalabileceğini, ayrıca azami 14 kg ağırlığında hafif silah monte edilebileceğini söylemektedir. Sabit kanatlı hava aracının dikine iniş-kalkış kabiliyeti, kanatları Ters-V kuyruğa bağlayan uzunlamasına kiriş üzerine yerleştirilen dört adet elektrikli pervane tarafından sağlanmaktadır. Koklas’a göre asgari sürtünme yaratacak şekilde tasarlanan İHA uzak mesafelere uçabilecektir.
Selanik Uluslararası Fuarı’nda görücüye çıkan ilk Yunan İHA’sı Archytas’ın prototipinin ilk uçuşunu Ekim 2022 ayı sonlarında yapması planlanmaktadır. Seri üretim öncesi entegrasyonun Aralık 2023’e kadar tamamlanması ve ilk uçuşun da Mart 2024’e kadar yapılması öngörülmektedir.
Direktör Koklas’a göre Yunan silahlı kuvvetlerinin yanı sıra sivil koruma teşkilatları tarafından da kullanılması planlanan Archytas şimdiden birçok ülkenin dikkatini çekmiştir ve olağanüstü bir ticari pazarlama imkânına sahiptir.