savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
16°C
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Az Bulutlu
1°C
Salı Az Bulutlu
4°C

ŞARAP UZMANI ROBOTLAR

ŞARAP UZMANI ROBOTLAR

ŞARAP UZMANI ROBOTLAR

Avrupalı üzüm yetiştiricileri rekabet güçlerini artırmak için robot kullanıyorlar.

 

Euro News, 4 Eylül 2017

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 12 Ekim 2017

 

 

Lizbon Üniversitesinden bilim insanları, Portekiz’in Tomar kentinde bulunan bir üzüm bağında, üzüm yetiştiricilerinin verimliliğini artırmak maksadıyla geliştirilen yeni bir robotun testlerini icra ediyorlar.

Robot, 45° eğimli arazilere tırmanabilmekte ve üzüm bağlarındaki ürünü hassas bir şekilde değerlendiren haritalar üretebilmektedir.

Robotu geliştirenler, bu robot sayesinde Avrupalı üzüm yetiştiricilerinin, her asma bitkisinin spesifik ihtiyaçlarını belirleyerek ve tam zamanında hasat yaparak iyi kalite şarap üreteceklerini ve çok daha rekabetçi bir duruma geleceklerini ifade ediyorlar.

Vinbot adı verilen robot, seyrüsefer, yerini belirleme ve veri toplamasını sağlayan bir sensör sistemi ile donatılmış ve üzerine bitkilerin birçok açıdan fotoğraflarını çekebilen tek bir kamera yerleştirilmiş. Kamera görüntülerinin ayrıntılı analizi, üzüm ve salkımların incelenmesini ve o yıl elde edilecek üzüm veriminin hassas bir şekilde tahmin edilmesini sağlamaktadır.

Agri-Ciencia firmasından André Barriguinha, üzüm bağı içinde otonom olarak dolaşan robotun fotoğraflar çektiğini, sonrasında bu fotoğrafların bulut ortamında bir sunucuda depolandığını ifade etmektedir. Alınan görüntüler daha sonra, üzüm bağının farklı kesimlerindeki verimliliği gösteren haritalar üretmek maksadıyla çeşitli algoritmalar ile işleme tabi tutulmaktadır.


Avrupa araştırma projesi kapsamında üzüm yetiştiricileri ile bir araya gelen bilim insanları, prototip geliştirme çabalarını sürdürmektedirler. Araştırmacılar, robotun yıllık ürün verimini % 10-15 hata payı ile tahmin edebilecek şekilde tasarlandığını ifade etmektedir. Portekizli üzüm yetiştiricisi Pedro Soreno, bu haritaların yıllık ürün verim tahminleri için çok değerli olduklarını ifade etmektedir.

Soreno düşüncelerini; ‘‘Üzüm bağlarımız oldukça farklı yapıdalar. Verimin farklı olduğu eğimler, alçak ve yüksek yerler mevcut. Robot tarafından sağlanan bilgiler, üzüm bağının farklı yerlerindeki durumu görmemi ve spesifik ihtiyaçlara uygun olarak hassas ve etkin bir şekilde tedbir almamı sağlıyor.’’ şeklinde açıklamaktadır.

Bilim insanları, geliştirilmekte olan robotu; Avrupa’da şarap sektörünün verimliliğini artırmak
maksadıyla geliştirilen ve ‘‘hassas bağcılık’’ olarak adlandırılan diğer bir araç olarak görmekteler.

Lizbon Üniversitesinden tarım mühendisi Carlos Lopes; geliştirilen robot sayesinde üzüm bağını iyi tanıyan bir üzüm yetiştiricisinin, çok fazla faydalı bilgi toplayabileceğini ve bu bilginin aslında, üzüm bağının görsel olarak gözlenmesi sayesinde elde edildiğini vurgulamaktadır. Geliştirilen teknoloji sayesinde, her bir asma bitkisinin yıllık davranışı ile yetiştirilen üzümün miktar ve kalitesinin değerlendirilmesinin sağlandığını anlatan Lopes, bu alanda geliştirme çabalarının süreceğini ve en mükemmel seçeneğin; üzüm bağının teknolojik ve pratik bilgilerinin birleştirilmesi olduğunu ifade etmektedir.

Pedro Soreno gibi üzüm yetiştiricileri, robotun gerçekten de bütün mevsim süresince ürünü çok daha iyi bir şekilde analiz ederek yıllık üretim kapasitesi ve kârlarını artıracağını doğrulamaktadır.

Üzüm yetiştiricisi Soreno, geliştirilmekte olan robotun kendisine sağlayacağı faydaları anlatırken; robotun üzüm bağının belirli bir yerinde, üzümlerin erken olgunluğa doğru gittiğini kendisine söyleyebileceğini ve o alandaki üzümlerin hasadını erken yaparak çok iyi kalite şarap üretebileceğini ifade etmektedir. Üzüm bağındaki farklılıklardan kaynaklanan nedenlerden dolayı, yavaş gelişmekte olan üzümleri de tespit edebileceğini anlatan Soreno, tam zamanında yapılan hasadın kendisine büyük avantajlar sağlayacağını vurgulamaktadır.

 

Hâlihazırdaki maliyetinin 30,000 avro civarında olduğu tahmin edilen robotun bazı modifikasyon ve güncellemeler sonrasında, iki ile dört yıl arasında şarap üreticilerinin hizmetine sunulması beklenmektedir.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Orijinaline aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

http://www.euronews.com/2017/09/04/european-winegrowers-turn-to-robots-to-increase-competitiveness

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.