savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
16°C
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Açık
1°C
Salı Az Bulutlu
3°C

Keskin Nişancılar ve Silahları

Keskin Nişancılar ve Silahları
A+
A-

Keskin Nişancılar ve Silahları

 

Keskin nişancılar özel olarak seçilen ve yetiştirilen askerlerdir, bütün dünyada eğitimlerine ayrı bir önem verilir ve teorik/pratik eğitim esnasında aşağıdaki özellikler nişancılara kazandırılır:

  • Asla belirli bir yerde uzun süre kalmazlar,
  • Hiç beklenmedik yerlerden ateş edebilirler,
  • İstihbarat bilgileri ile beslenirler,
  • Mevzilerinde kendilerini açığa çıkarmazlar,
  • Açığa çıkma süreleri asgari seviyededir,
  • Sinirlerine hakim, dayanıklı ve konsantrasyonları yüksektir,
  • Genellikle esas atış mevzilerinin hemen yakınında sahte bir mevzi inşa ederler,
  • Öldüreceklerine emin olmadan asla ateş etmezler,
  • Sabırlı, ayrıntılara önem veren ve göreve çok iyi hazırlanan askerlerdir.

Keskin nişancıların seçiminde iyi atış yapanlar ve doğuştan katil ruhlu olanlar aranmaz. Askerlerin çoğunluğu bir piyade tüfeği ile çok isabetli atışlar yapabilir. Sniper nişancısı olmak çok fazla sorumluluk gerektiren bir iştir. Sniper nişancıları seçilirken iyi karar verebilen, mantıklı ve sağduyulu askerler belirlenirler. Keskin nişancılar kendi  başlarına hareket edeceklerinden, inisiyatif sahibi olmalı ve mantıklı kararlar verebilmelidirler. Sınıf ortamında keskin nişancılara mesafe tahmin usulleri, rüzgarın etkileri, barometrik basınç, arazide hareket usulleri ve taktikler öğretilir.

Keskin nişancının tetiği çekmeden önce göz önünde bulunduracağı sayısız değişkenler mevcuttur: rüzgarın hızı ve yönü, mesafe, hedefin hareketi, serap etkisi, ışık kaynağı, sıcaklık, barometrik basınç bu değişkenlerden bazılarıdır ve bunlar sadece başlangıçtır. Atış için iyi pozisyon almak da çok önemli olduğundan keskin nişancılar genellikle tim olarak çalışırlar.

Özel olarak tasarlanmış keskin nişancı tüfekleri ile inanılmaz uzak mesafelerden hedefleri etkisiz hale getirebilirler. Keskin nişancıların görevi düşmanın pilotlar, subaylar, zırhlı araç sürücüleri,  teknisyen ve muhabere operatörleri gibi anahtar personelini etkisiz hale getirmektir. Öldürücü atışların hedefi düşmanın savaşma arzu ve iradesini kırmaktır.

Keskin nişancı tüfekleri de mürettebatla kullanılan silah sınıfına girmektedir. Etkin ve verimli olarak kullanılabilmeleri için iki kişiye ihtiyaç vardır. Silahın tetiğini çekmek için bir kişi gerekse de, silahı etkin kullanabilmek için ikinci bir personele ihtiyaç  vardır. Keskin nişancı timi nişancı ve gözcüden oluşur. Gözcü silah üzerindeki dürbünden çok daha güçlü olan kendi  dürbününü  taşır. Hedefin belirlenme ve ateş altına alınma prosedürleri aşağıdaki gibidir:

  • Hedef bölgesine ulaşmak için harita ve/veya hava fotoğrafları kullanılır,
  • Hedefe belirli bir uzaklıktaki indirme noktasından itibaren yürüyerek ve gizlice yaklaşılır,
  • Bir mevzi hazırlanır,
  • Hazırlanan mevziinin gizlemesi kontrol edilir,
  • Bir kaçış rotası ve ayrı düşmeleri halinde buluşulacak mevki belirlenir,
  • Hedef belirlenir,
  • Mevzide pozisyon alınır, nişancı en iyi görüş açısına sahip olacak şekilde mevzilenir,
  • Gözcü, nişancının hafifçe gerisinde yerini alır ve dürbününü mümkün olabildiğince nişancıya yakın olarak yerleştirir,
  • Hedef mesafesi, rüzgar, atış açısı gibi hususları belirlemeyi birlikte yaparlar,
  • Hedefi beklerler,
  • Tetik çekilir ve süratle atış mevziisi terk edilir.

Hedef ilk atışta etkisiz hale getirilmemiş ise gözcü ikinci atış için yapılması gereken düzeltmelerin verilmesinde nişancıya yardımcı olur. Keskin nişancı silahlarında kullanılan mermiler yüksek hızla havada hedefe doğru ilerlerken arkalarında bir buhar izi bırakırlar. Gözcü, bu izden faydalanarak mermiyi takip eder ve vuruş noktasını belirler. Gözetleme esnasında göz yorgunluğunu azaltmak ve dinlenebilmek için vardiyalı olarak çalışırlar.

Keskin nişancı timi görev esnasında

Keskin nişancı timi görev esnasında

Gözcünün en önemli vazifesi nişancı ve timi korumaktır, bu maksatla otomatik bir piyade tüfeği ile donatılmıştır. Nişancı ile gözcü arasındaki ilişki çok önemlidir. Hayatta kalabilmek için birbirlerine bağımlıdırlar ve güvenmek zorundadırlar. Düşman hatları ötesinde yalnız olarak görev yapan keskin nişancı tim personeli, hayatta kalabilmek için dost destek ateşlerinden yoksundur, sadece birbirlerine güvenebilirler. Keskin nişancı timinde gözcülük bir anlamda nişancılığın acemilik eğitimi gibidir. Tim lideri nişancıdır; rota, mevzi, kaçış rotası ve buluşma noktalarının seçimi tim liderine aittir.

Sudan çıkan bir keskin nişancı

Sudan çıkan bir keskin nişancı

Düşmanı ilk atışta etkisiz hale getirmek hedeftir. Keskin nişancı silahı ile çok uzak mesafelerden hedefler etkisiz hale getirilebilir. İyi eğitilmiş bir keskin nişancının kullandığı keskin nişancı silahı, hedefi 1 milden daha fazla mesafelerde etkisiz  hale getirebilir. Silahlar uzman atıcılar tarafından sıfırlanırlar, bu tür silahlar atış  müsabakalarında da kullanılırlar. Sıfırlanmış silahta el yapımı mermi kullanılması isabet yüzdesini  artırır.

Keskin nişancı silahlarına mermi genellikle tek tek yüklenir. Atış yaptıktan sonra nişancı boş kovanı atmak ve silaha yeni bir mermi  doldurmak zorundadır. Yükleme zamanı uzun sürse de merminin tek tek yüklenmesi  aslında, mekanizma otomatik silahlara nazaran daha az hareketli parçalar ihtiva ettiğinden bir avantajdır. Yarı otomatik keskin nişancı silahları da kullanılmaktadır. Model seçimi  tamamen nişancının tercihidir. Bir çok farklı silah mevcuttur ve ortalama fiyatları 8.000-15.000 ABD doları arasında değişmektedir. Silah kadar gözcü  tarafından kullanılan dürbün de çok önemlidir ve tim donanımının ayrılmaz bir parçasıdır.

Keskin nişancı silah dürbünleri büyütülmüş hedef üzerine artı kıl oturtulabilen özel teleskoplardır

Keskin nişancı silah dürbünleri büyütülmüş hedef üzerine artı kıl oturtulabilen özel teleskoplardır

Nişan alırken atıcı, nişan noktasını vuruş noktası ile karşılaştırır. Örneğin 500 metre mesafedeki bir hedefe nişan alan atıcının nişan aldığı nokta merminin isabet ettiği nokta olmayacaktır. İç ve dış balistik etkiler merminin uzun uçuş süresi esnasında etkili olacak ve vuruş noktası nişan noktasından farklı olacaktır. İdeal olarak atıcılar nişan noktası ile vuruş noktasının aynı olmasını arzu ederler. Mesafe, ısı, rüzgar ve diğer faktörler hesaplanarak nişan ve vuruş noktasının aynı olması sağlanır.

Silah üzerindeki dürbünler de özel yapımdırlar. Çelik tüplerden oluşan dürbün silah üzerine sabitlenir. Yaklaşık olarak uzunlukları 25 cm civarındadır. Hedefi on katına kadar büyütme özelliğine sahiptirler. Nişan sistemi atıcıya hedefin mesafesini belirlemede yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Silah üzerindeki dürbünle 900 metre mesafeye kadar ince ayarlar yapılarak silah sıfırlanabilir.

 

Keskin nişancı silahındaki dürbün

Keskin nişancı silahındaki dürbün

Doğada hiçbir şey düz hatlar içermediğinden silahlar ve dürbünün düşman tarafından görülmesi ve fark edilmesi kolaydır. Düşman unsurları tarafından tespit edilmeyi zorlaştırmak maksadıyla keskin nişancılar kamuflajlı elbiseler giyerler. Kamuflajlı elbise keskin nişancı timinin içinde bulunduğu ortamda görünmez olmasını sağlar.

Keskin nişancılar ortama uymak için özel olarak tasarlanmış kamuflajlı elbiseler giyerler.

Keskin nişancılar ortama uymak için özel olarak tasarlanmış kamuflajlı elbiseler giyerler.

Elbisenin bel kısmı kanvas ile takviye edilmiştir ve uzun süre pusuda yatmak zorunda olan tim personeline yardımcı olur. Elbiseye bir kamuflaj ağı eklenmiştir, çevredeki yaprak, dal ve ot parçalarının tutturulmasını sağlayarak gizlenmeye yardımcı olur. Aynı kamuflajlı kılıflar silahlar, telsiz antenleri ve tim donanımı için de kullanılmaktadır.

Gözcü hedef mesafesini belirlemek maksadıyla mesafe kartı kullanır

Gözcü hedef mesafesini belirlemek maksadıyla mesafe kartı kullanır

Tim personeli gözlerini arazideki  gariplikleri ve farklılıkları  tespit edebilecek şekilde eğitilirler. İnsan dış hatları doğada en kolay tespit edilebilecek şekillerdendir. Tim personeli arazide hedef ararken arka planla farklılık oluşturan renkleri belirlemeye çalışırlar. Kamuflajlı elbiseler tim personeline gizlenmelerinde büyük avantaj sağlarlar.

Keskin nişancı timi eğitim esnasında

Keskin nişancı timi eğitim esnasında

Keskin nişancı eğitimi çoğunlukla pratik eğitime dayanır, kesinlikle okumak yeterli değildir. Eğitimde nişan alma esasları, gözlem teknikleri ve arazide örtülü ve gizli yollardan ilerleme teknikleri öğretilir. İç ve dış balistik esaslarını öğrenmek keskin nişancı olmak için mutlaka gereklidir. Mesafe uzadıkça isabet oranı azalır. Bunun nedeni rüzgar direnci gibi doğal etkenlerin uçuş yolunda mermiye yaptığı etkilerdir. Mermiyi etkileyen en büyük iki etken rüzgar ve yerçekimidir. Keskin nişancı ateş etmeden önce duman ve uçan yapraklardan rüzgarın yönünü belirlerler. Merminin ilk hızı yüksek olmasına rağmen yerçekimi etkisine maruz kalması kaçınılmazdır. Bu etkiyi  telafi etmek için nişan noktası hedefin üstünde seçilir.

Hava sıcaklığı da mermiyi etkiler. Soğuk hava sıcak havadan daha yoğundur ve daha fazla geri sürüklemeye neden olur. Diğer yandan mermi sıcak havada daha kolay ilerler. Fakat sıcak havada genellikle nem de vardır ve bu da mermiyi etkileyen bir diğer faktördür. İdeal atış  şartlarında dahi atış açıları ve hedefin hareketli olması ilave problemler doğurur. Keskin nişancı isabetli bir atış  yapabilmek için bütün problemleri gidermek zorundadır.

Keskin nişancı timi arazide ilerlerken

Keskin nişancı timi arazide ilerlerken

Mermi namlu ağzını ses hızından daha hızlı bir süratte terk eder. Mermi namlu ağzını terk ettikten sonra patlama sesi meydana gelir. Hedef patlama sesini duymasa da merminin havada uçarken çıkardığı sesi duyabilir. 600 metreden sonra (7.62 mm mermi için) geri sürükleme kuvvetleri merminin hızını ses hızının altına düşürür. Yani 600 metreden uzağa yapılan atışlarda hedef merminin havada uçarken çıkardığı sesi de duymaz. Bunun anlamı; hedef etkisiz hale getirilene kadar nişancının istediği kadar mermi atabilmesidir. 800-1000 metre mesafedeki bir hedef asla neler olup bittiğinin ve kendisine ateş edildiğinin farkında olmayacaktır.

‘‘Bir adam öldür, binlercesini korkut.’’

Düşmana görülmeden ilerlemek ve atış yapmak keskin nişancılığın en zor eğitimlerindendir. Bu eğitim uygulamalı olarak arazide yapılır. Keskin nişancı görülmeden bir atış mevziisine girmek ve namlu ağız alevini göstermeyecek şekilde atış yapmak zorundadır. Atış sonrası yine görülmeden mevzi değiştirmek zorunludur. Askeri keskin nişancılar kesinlikle suikastçı değildirler.

ACCURACY KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

Keskin Nişancılar ve Silahları-8

İngiliz imali olan silah dünyanın en iyi keskin nişancı tüfeklerinden bir tanesidir. Silah ergonomik, kolay taşınabilir ve hafiftir. 1.6 saniyede 5 mermi atma kapasitesindedir. 3 dakikadan daha az bir sürede sökülebilir. Takma-sökme ve bakım işlemlerinde hiç bir özel alete ihtiyaç yoktur. Etkili menzili 1500 metredir. Ağırlığı yaklaşık olarak 15 kilogramdır. Şarjörü 5 (beş) mermi kapasitelidir. Namlu ucuna takılan ilave alev gizleyen ve bastırıcı sayesinde atış esnasında ses, namlu ağız alevi, duman, yerden toz kalkması minimum seviyeye indirilmiştir. Bu özellik silahın atış mevziisinin tespitini hemen hemen imkansız hale getirmektedir.

BARRETT M82 KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

BARRETT M82 KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

Ağırlığı 13.6 kg, uzunluğu 145 cm olan bir silahtır. Menzili 6.800 metre, etkili menzili ise 1.800 metredir. Kullandığı mermi tipi, 50 BMG (12.7 mm NATO) – Mermi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları  dahi delebilir. Şarjör Kapasitesi 6-10 mermidir.

BORA 12 (JNG 90) KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

BORA 12 (JNG 90) KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ

 

Bora 12, tamamı Türk üretimi olan bir silahtır. Sık kullanılmadığı için ismi çok duyulmayan, fakat özellikleri itibarıyla önemli bir silahtır. JMK Bora 12 keskin nişancı tüfeği, kendi sınıfının en iyilerinden bir tanesi olup atış testlerinde oldukça başarılı sonuçlar almıştır. Pakistan’da yapılan Uluslararası atış yarışmasından da birinci olarak çıkmıştır. Bora 12 keskin nişancı tüfeği bu isminden ziyade JNG 90 adıyla bilinmektedir.

Bora 12 keskin nişancı tüfeği yukardaki özelliklerinin yanı sıra 4,8 kilogramlık bir ağırlığa sahiptir. Her ne kadar piyade tüfeklerine nazaran ağırlığı biraz fazla olsa da, keskin nişancı tüfekleri göz önüne alındığında ağırlığı normaldir. Uzun menzilli bir keskin nişancı silahı olması sebebiyle namlu uzunluğu 108 cm olarak tasarlanmıştır. Merminin namludan çıkış hızı saniyede yaklaşık 840 metredir. Bu hızla, mermi namludan çıktıktan sonra tesirli menzili olan 1200 metredeki bir hedefe yaklaşık olarak 1,5 saniyede ulaşmaktadır. Ağırlığı 4.8 kg, çapı 7.62 mm olan silahın tesirli menzili 1200 metredir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.