savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6525
EURO
36,3486
ALTIN
2.928,23
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
3°C
Ankara
3°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
5°C
Perşembe Açık
6°C
Cuma Parçalı Bulutlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
7°C

Türkiye ve Tarım

Türkiye ve Tarım
A+
A-

Türkiye ve Tarım

‘‘Bizi iktisadi hayatımızı geliştirme, böylece refaha ulaşma amacına varmaktan alıkoyan iki kuvvet vardır; biri dış düşmanlardır. Bunlar bizi, bir sömürge haline koymak için ilerlememizi istemeyenlerdir. Fakat bizim için bunlardan daha zararlı daha öldürücü bir sınıf daha vardır; o da içimizden çıkması muhtemel olan hainlerdir’’. Mustafa Kemal ATATÜRK

Yazar: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 13 Nisan 2018

Türkiye ve Tarım

Bu çalışmada, dünya genelinde tarımın önemi vurgulandıktan sonra gelişmiş ülkelerin kendi tarım sistemleri ve tarım politikaları irdelenmiş ve bu irdeleme sonrasında tarımın ülkelerin geleceği açısından stratejik önemi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Günümüzün küreselleşen dünyasında toprağın öneminin azalmadığı bilakis arttığı, günümüz ve gelecekte mikro ve makro seviyede savaşların toprak ve ekonomik üstünlük için olacağı vurgulanmıştır.

Müteakiben, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin uyguladıkları politikalar sonucunda, birçok tarım ülkesinin tarım ürünü ithal eder duruma geldiği anlatılmış, serbest ticaret perdesi altında uluslararası şirketler, IMF, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü’nün politika ve uygulamalarından bahsedilmiştir.

Avrupa Birliğinin (AB) kuruluşundan günümüze uyguladığı tarım politikası; amaçları, ilkeleri, uygulama araçları, üretici ve tüketiciye getirdikleri açılarından ayrıntılı olarak incelenmiştir. AB’nin ‘‘Tek Pazar, Topluluk Tercihi ve Mali Dayanışma’’ ilkeleri incelenmiş, AB’nin kendi bünyesinde tarımı geliştirmek maksadıyla aldığı ve uyguladığı tedbirler ve yaklaşımlar anlatılmıştır.

Müteakiben Türkiye’nin tarım politikası incelenmiş, Osmanlı tarımının genel örgütlenme biçimi olan timar sisteminin işleyişi ve günümüz köylü tarımcılığı ile benzerlikleri ortaya koyulmuştur.

Cumhuriyet Türkiye’sinin tarım politikaları ayrıntılı olarak incelenmiş ve gümrük birliği (GB) sonrasında AB’ye uyum adına uygulanan tarım politikaları ve bu politikaların Türkiye açısından olumsuzlukları ortaya koyulmuştur.

Çalışmanın son bölümünde ise AB ortak tarım politikası (OTP) ile Türkiye’nin uyum durumu ve uyum çabalarının Türkiye’ye kaybettirecekleri ortaya koyulmuş ve Türkiye’nin tarım alanında kendi kendine yeterli bir ülke olabilmesi için neler yapması gerektiği vurgulanmıştır.

İncelemenin tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.