savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Pantsir S-1 Hava ve Füze Savunma Sistemi Suriye Hava Sahasında Kuş Uçurtmuyor

Pantsir S-1 Hava ve Füze Savunma Sistemi Suriye Hava Sahasında Kuş Uçurtmuyor

Pantsir S-1 Hava ve Füze Savunma Sistemi Suriye Hava Sahasında Kuş Uçurtmuyor

 

Kısa ve orta menzilli Pantsir-S1 kara-hava füze ve uçaksavar sistemi ile 2017 yılında Suriye hava sahasında Amerikan, Türk ve İsrail insansız hava araçlarının yanı sıra dört adet düşman füzesi ve iki adet balon düşürülmüştür.

 

Yazar: Andrey Borisov, Life Russia, 25 Mayıs 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 31 Temmuz 2018

Pantsir S-1 füzesini ateşlerken. Foto: SPUTNIK/ Mikhail Fomichev.

Pantsir S-1, Rusya yapımı bir hava ve füze savunma sistemidir. Kara ve deniz hedeflerine karşı da etkili bir  şekilde kullanılabilir. NATO tarafından SA-22 Greyhound (Tazı) olarak adlandırılan silah sistemi halen Rusya, Cezayir, Brezilya, İran, Irak, Ürdün, Libya, Umman, Suudi  Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Vietnam silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

Pantsir S-1 hava savunma sisteminde 12 adet 57E6 veya 9M335  modeli füzeye ilave olarak, iki adet 30 mm çaplı top bulunmaktadır, sistem aynı anda dört hedefe birden angaje olabilmektedir.

Pantsir S-1 hava savunma silah sistemi, farklı hareketli platformların yanı sıra savaş gemileri üzerine de üzerine yerleştirilebilir. Pantsir S-1 sisteminin hedefleri tespit etmek maksadıyla üç adet gözü  vardır: bunlardan ilki bir hedef tespit radarıdır, 360 derece görüş alanında 32 ile 45 kilometre mesafedeki hedefleri tespit eder. İkincisi bir takip/izleme radarıdır, izleme radarının görevi hedefleri atış menziline girene kadar takip etmektir. 45 derecelik koni şeklinde görüş sahasında 20 hedefi aynı anda takip edebilir. Üçüncü radar ise kızıl ötesi bir radardır ve düşük görüş şartlarında hedeflerin tespit ve takip edilmesini sağlar.

Pantsir S-1 hava savunma sistemi Suriye ordusu tarafından, ‘‘kimyasal silah kullanıldı’’ yalanı ile Birleşik Devletler, Birleşik Krallık ve Fransa’nın, Türkiye Cumhuriyeti liderlerinin de memnuniyetle karşıladığı, kandil gecesi Suriye’ye yapılan füze saldırılarına karşı kullanılmış ve atılan toplam 103 adet füzeden 71’ini imha ederek düşmanlarını rezil etmeyi başarmıştır.

Tablo- Pantsir-S1 Kısa ve Orta Menzilli Füze ve Uçaksavar Sistemi ile 2017 Yılında Suriye Hava Sahasında
Düşürülen Uçan Objeler. Kaynak: Military Blog

2017 yılında Moskova’da gerçekleştirilen, ‘‘Army-2017’’ Uluslararası Askeri Teknik Forumunda sunulan bir tabloya göre, Rusya merkezli Tula Instrument Design Bureau firması tarafından imal edilen Pantsir S-1 hava ve füze savunma sistemiyle, Suriye hava sahasında, 2017 yılının Mart ile Temmuz ayları arasında toplam 12 farklı uçan obje vurularak düşürülmüştür.

Vurularak düşürülen uçan objelerin üçte ikisi hava aracı kalanlar da tahrikli füzelerdir. Suriye hava sahasında uçan objelerin vurulması Mart ile Temmuz ayları arasında gerçekleşmesine rağmen, ayrıntılı bilgiler Strateji ve Teknoloji Analiz Merkezinin himayesinde yayınlanan gayri resmi  BMPD Blog sayfasında yayınlanmasıyla yeni ortaya çıkmıştır.

Yukarıdaki tabloda sunulan veriler incelendiğinde bütün vuruşların 30 mm çaplı toptan ziyade füzelerle yapılması dikkate değerdir. Bunun nedeni, vurulan hedeflerin boyutlarının küçük olmasıdır. 30 mm çaplı toplar sadece direkt olarak hedefe isabet ettiklerinde veya çok yakınlarında infilak ettiklerinde hedefi imha edebilmektedir. Hedeflerin bu faktör nedeniyle top yerine füzelerle vuruldukları değerlendirilmektedir.

Vurularak düşürülen hedeflerin dört adedi füzedir. Bu füzelerden üçü, saatte 1320 kilometreye kadar çıkan hıza erişebilmektedir. Tabloda sunulan hedeflerden bir tanesi olan balon, stabilazatörlerin kaynak yapıldığı ev yapımı bir gaz silindirinden imal edilmiştir. Balonlar büyük miktarda hava direnci yarattığından hassasiyetleri oldukça düşüktür ve saatteki hızı sadece 360 kilometredir.

Rusya Federasyonu’nun Suriye topraklarındaki askeri varlığı.

Suriyeli muhalifler ve İslami Devlet terör örgütü militanlarının elinde Sovyet yapımı roket fırlatma sistemleri ve kendi imal ettikleri tahrikli füzeler bulunmaktadır. Bütün düşman füzeleri Pantsir S-1 füzelerinin ilk atışlarında vurularak düşürülmüşlerdir. Bu, tamamen beklenen bir sonuçtur, Rusya’da yapılan bütün deneme ve test atışlarında da Pantsir S-1 füzeleri hedeflerini ilk atışlarında başarıyla imha etmişlerdir.

Vurularak düşürülen hedeflerin arasında İsrail imali iki adet Heron insansız hava aracı da bulunmaktadır. Heron’lar oldukça geniş kanat açıklığına (16,5 metreden fazla) sahip keşif maksatlı kullanılan insansız hava araçlarıdırlar. Heron’ların bölgede sadece İsrail ordusu tarafından kullanıldığı ve düşürülen Heron sayısı göz önüne alındığında İsrail’in düzenli bir şekilde Rus hava savunma sistemlerinin kabiliyetlerini denedikleri açıktır.

Suriye hava sahasında 2017 yılında, iki adet İsrail yapımı Heron İHA, Pantsir S-1 hava savunma sistemi
tarafından vurularak düşürülmüştür. Foto: © wikipedia.org

Türk yapımı Bayraktar İHA da 2017 yılı Mayıs ayı içinde Tartus’ ta, Pantsir S-1 hava savunma sistemi
tarafından vurularak düşürülmüştür. Foto: © wikipedia.org

Suriye hava sahasında düşürülen insansız hava araçlarından bir tanesi de Türkiye yapımı Bayraktar’dır. 12 metre kanat açıklığına sahip bu insansız hava aracının Tartus’tan sadece 3 kilometre uzaklıkta vurulması kayda değerdir. Rusya ve Türkiye arasındaki resmi dostça ilişkilere rağmen Bayraktar İHA’nın oraya nasıl ve hangi maksatla gittiği belirsizliğini korumaktadır.

Düşürülen uçan objelerin arasında sadece  RQ-21 Blackjack  modeli İHA bazı şüphelere neden olmuştur. Tabloyu hazırlayan kimliği belirsiz kişi tarafından, adı yanlış olarak RQ-21 Integrator olarak gösterilmiştir, fakat bu model İHA artık Blackjack olarak adlandırılmaktadır. Vurulduğu irtifanın 9,1 kilometre, mesafesinin de 5,0 kilometre olduğu göz önüne alındığında bu rakamlar gerçekçi değildir. Amerikan Boeing firması tarafından imal edilen RQ-21 İHA, sadece 8 beygir gücünde pistonlu bir motora sahiptir. Havadaki oksijen miktarı azaldığından, teknik olarak yüksek irtifalarda çalışmak için tasarlanmamıştır ve özellikle de bu irtifadan alınan fotoğrafların kaliteleri de yeteri kadar iyi olmayacaktır.

27 Mayıs 2017 tarihinde Suriye hava sahasında Pantsir S-1 hava savunma sistemi tarafından  vurularak düşürülen RQ-21 Blackjack insansız hava aracına ait bir fotoğraf. Photo: © wikipedia.org

Tabloda sunulan verilerden, tabloyu oluşturan kişinin irtifa ile mesafe bilgilerini karıştırarak hataya düşmüş olabileceği değerlendirilmektedir. Başka tip bir uçan objenin, daha yüksek bir irtifada vurulması ve Pantsir S-1’in radarında hedefi yanlış tanımlaması çok daha düşük bir olasılıktır.

Çevirenin Notları: Yazı Rusçadan aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Tula Instrument Design Bureau tarafından alçak ve orta irtifa hava hedeflerine karşı geliştirilen Pantsir S-1, üç adet yüksek hızlı radara, 12 adet yüksek manevra kabiliyetine sahip füzeye ve süratle ateşlenebilen iki adet 30 mm çaplı top sistemine sahiptir. Pantsir S-1, etrafındaki 20 kilometre yarıçaplı daire içindeki bütün irtifalarda uçan hedeflere kilitlenebilme özelliğine sahiptir. Sistemin reaksiyon süresi sadece 4 saniyedir.

Hedef bilgilerini bir harici kaynaktan alan hava savunma füzesi, fırlatıldıktan sonra hedefi otomatik olarak bulur ve imha eder. Her bir batarya altı adet füzeye komuta kontrol imkanına sahiptir.

Pantsir S-1- hava savunma sistemi tamamen otonom olarak çalışır, 50 kilometre uzaklıktaki hedefleri tespit edebilir ve 20 kilometre mesafeye geldiklerinde onlara angaje olabilir. Üzerinde bulunan 30 mm top ile 3 (üç) kilometre mesafedeki hedeflere karşı kendisini savunabilir. Oldukça etkili olan hava savunma sisteminin, mevzii alma ve değiştirmesinin yanı sıra gizlenmesi de kolaydır. Pantsir sistemi üzerinde bulunan füze ve 30 mm çaplı top, tanklar dâhil kara ve deniz  hedeflerine karşı da etkin bir şekilde kullanılabilir.

 

Soldan sağa Rus yapımı S-400, S-300 ve Pantsir-1S Hava Savunma Sistemleri

Pantsir sisteminin S-300/400 gibi  hava ve füze savunma sistemlerine göre en büyük avantajı; sadece ülke hava sahasına giren hava araçları ve füzelere karşı kullanılabilir olmasıdır. Bu silah sisteminin tedarik edilmesi potansiyel düşmanlara sadece taarruz ettiklerinde zarar verileceği yönünde açık ve net bir mesajıdır. S-300 füzeleri 30 kilometre irtifada ve 100 kilometre mesafedeki hedeflere angaje olabilirken Türkiye’nin de tedarik edeceği S-400 füzeleri 50 kilometre irtifa ve 400 kilometre uzaklıktaki hedeflere angaje olabilirler.

 

“Панцири” в Сирии сбили американский, турецкий и три израильских БЛА

Кроме того, российские зенитно-ракетные комплексы сбили четыре реактивных снаряда противника и пару аэростатов. Согласно таблице, представленной на международном военно-техническом форуме “Армия-2017”, проходящем на этой неделе в Москве, зенитно-ракетные комплексы “Панцирь С1” (тульского производства) за март – июль 2017 года сбили в Сирии 12 летающих объектов.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.