savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4954
EURO
36,2629
ALTIN
2.962,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Rus Sukhoi SU-35 ve Amerikan F-22 Raptor

Rus Sukhoi SU-35 ve Amerikan F-22 Raptor
A+
A-

Rus Sukhoi Su-35 Super Flanker vs Amerikan F-22 Raptor

 

5 Eylül 2016  John Dibbs / Code One
REUTERS/Pascal Rossignol
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma.Net

su-35-f-22

 

RUS-ABD Hava Savaşını Kim kazanır?

 

Rus hava kuvvetleri, Suriye’de Beşar Esad’ı desteklemek üzere yürüttükleri hava saldırıları nedeniyle bir anda bütün dünyanın ilgisini üzerine çekmiş durumdadır. Suriye’deki görev esnasında son teknoloji ürünü çok maksatlı S-35 Flanker modeli avcı uçağı, ABD yapımı F-22 Raptor savaş uçaklarından sadece birkaç mil uzaklıkta hava saldırılarına katılmışlardır. Dünyanın en iyi bu iki savaş uçağı arasındaki temel farklılıklar göz önüne alınarak teknik özellikleri incelendiğinde, iki savaş uçağından hangisinin daha iyi olduğunu belirlemek mümkün olabilir.

F-22 Raptor Teknik Özellikleri

Azami Hız: 1,726 mph
Azami Menzil: 1,840 miles
Boyutlar: Kanat genişliği: 44.5 ft; Uzunluk: 62 ft; Yükseklik: 16.7 ft 
Azami Kalkış ağırlığı: 83,500 lb 
Motorlar: İki boyutlu itme vektör motor çıkışlı 2 adet F119-PW-100 modeli turbofan motor.



Silah Sistemleri: 480 mermi kapasiteli M61A2 20-mm modeli top, kanat içlerinde taşınan 2 adet AIM-9 kızılötesi (ısı güdümlü) hava-hava füzesi ve 6 adet AIM-120 radar güdümlü hava-hava füzesi veya 2 adet 1.000 poundluk GBU-32 JDAM ile 2 adet AIM-120 radar güdümlü hava-yer füzesi.

Sukhoi Su-35 Super Flanker Teknik Özellikleri

Azami Hız: 1,490 mph
Azami Menzil: 1,940 miles
Boyutlar: Wingspan: 50.2 ft; Length 72.9 ft; Height 19.4 ft
Azami Kalkış ağırlığı: 76,060 lb
Motorlar: 2 adet Saturn 117S modeli  TVC çıkışlı turbofan motor, her biri 31,900 lbf/14,500 kgf .
Silah Sistemleri: 1 adet 30 mm GSh-30 modeli 150 mermi kapasiteli dâhili top, hava-hava füzeleri, hava-yer füzeleri, roket ve bomba olmak üzere 8.000 kg mühimmat taşıyabilen 12 adet kanat ve gövde istasyonu.

Manevra Kabiliyeti

f-22-raptor-flare-atarken F-22 Raptor flare atarken, USAF

SU-35 Flanker-manevra-kabiliyeti

Fotoğraf, 2013 yılındaki Paris Air Show’da Pilot Sergey Bogdan tarafından kullanılan Sukhoi Su-35 modeli bir savaş jeti tarafından yapılan akrobatik bir manevranın çeşitli safhalarını göstermektedir.M0tty via Wikimedia Commons Rusya, Su-35 savaş uçağını imal ederken kaya gibi dayanıklı olan Su-27 platformunu esas almıştır, bu nedenle Su-35 modeli savaş uçağı süper manevra kabiliyetine sahip bir uçaktır. Sukhoi serisi savaş  uçaklarının önceki versiyonlarına alışık olan Rus pilotlar aşağıdaki şekilde görülen “Pugachev’s Cobra.” Manevrasını mükemmel bir şekilde yapabilmektedirler. pugachevs-cobra-manevrasi

Pugachev’s Cobra Manevrası Öte taraftan F-22 Raptor savaş uçağında büyük itki-ağırlık ve turbofan motorların dinamik motor çıkış özellikleri bulunmaktadır. Bu hareketli motor çıkışları F-22 savaş uçağına kendine has bir itki gücü sağlamaktadır, fakat bu özellikleri hayalet özelliğini muhafaza etmek maksadıyla tam olarak kullanılmamaktadır. Su-35 savaş uçağının manevra kabiliyeti büyük bir olasılıkla F-22 savaş uçağına nazaran daha iyidir ve klasik bir it dalaşında üstün gelen taraf Rus imali Su-35 savaş uçağı olacaktır.

Elektronik Harp

elektronik-harp Tam silah yüklü Su-35 savaş uçağı, TASS

Hem Rusya hem de ABD en modern elektronik savaş kabiliyetlerini gizli tutmayı tercih etmektedirler, fakat her iki uçağın da son teknoloji ürünü elektronik harp sistemlerine sahip oldukları ve birbirlerine eşit oldukları farz ve kabul edilebilir.

Ateş Gücü

f-22-raptor ABD Hava Kuvvetlerine ait F-22 Raptor Arap Denizi üzerinde uçuşta,    27 Ocak 2016, US Air Force photo by Staff Sgt. Corey Hook

Her iki savaş uçağı da birbirlerini havada uzak mesafeden saf dışı bırakabilecek son model füzelerle donatılmışlardır. Su-35 savaş uçağının savaş yükünü gövde dışında taşıması küçük bir dezavantajdır, fakat genel olarak iyi bir ilk atış yapan uçak hava-hava muharebesini kazanan taraf olacaktır. Su-35 12 adet füze taşıyabilirken, F-22 Raptor savaş uçağı sadece 8 adet füze taşıyabilir, fakat Su-35 savaş uçakları genellikle, aynı anda salvo halinde, farklı füze arayıcı başlıkları olan 6 adet füze ateşlemektedir ve bu da sadece iki adet füzenin hedefi tam isabet vurabileceği anlamına gelmektedir. F-22 savaş uçağı, görünmezlik özelliklerinden dolayı çok daha uzak mesafelerden Su-35 savaş uçağına angaje olabilir ve üzerindeki füzeleri çok daha etkin bir şekilde kullanabilir.

Görünmezlik Özellikleri

f-22-raptor-pilotu F-22 Raptor pilotu savaş uçağına binerken, US Air Force Photo

Bu özelliğin incelenmesi  işi ilginç hale getirmektedir. Görünmezlik özellikleri açısından savaş uçakları incelendiğinde F-22 Raptor savaş uçağı dünyadaki bütün savaş uçaklarından çok daha iyidir. Perspektif açıdan bakıldığında Su-35 modeli savaş uçağının radar ekranında kesiti büyük bir tabak büyüklüğündedir. F-22 Raptor modeli savaş uçağının radar ekranındaki kesitinin büyüklüğü ise sadece bir misket kadardır. Yakın mesafelerde Su-35 savaş uçağı, üzerinde bulunan IRST (Kızıl ötesi Arama ve izleme) sistemi ve Irbis-E radarıı kullanarak F-22 Raptor savaş uçağını tespit edebilir, her iki sensör de düşman uçağını tespit edebilmek için geniş gökyüzünde uygun noktaya odaklanmak zorundadır. Su-35 savaş uçağının aksine F-22 Raptor, Su-35’in nerede olduğunu çok uzak mesafelerden dahi tam olarak bilecek ve angajmana girmek için atış pozisyonunu ayarladığında, en baştan büyük avantaja sahip olacaktır.

Sonuç: ABD Savaş Uçağı

Bütün bunların anlamı F-22 ve Su-35 savaş uçaklarının çok farklı özellikler ve yetenekleri olan hava araçları olduğudur. Su-35 daha fazla füze taşıyabilir,  daha uzun mesafelere uçabilir ve çok daha ucuzdur. Su-35 savaş uçağı, geleneksel it dalaşında etkinliklerini ve üstünlüklerini kanıtlayan Sukhoi model uçakların son versiyonudur. Fakat F-22 savaş uçakları ile uçuyorsanız geleneksek it dalaşına girmenize gerek yoktur. İki hava aracı birbirlerinin görüş mesafesindeyken yapılacak hava-hava muharebelerinde avantaj Rus savaş uçağındadır, fakat hava-hava muharebeleri artık görüş mesafesinin çok ötesinde başlamaktadırlar. Tek bir Su-35 modeli savaş uçağının aynı sayıdaki F-22 savaş uçağına karşı şansı ABD jetlerinin görünmezlik özellikleri çok daha üstün olduğundan, çok azdır. F-22 pilotlarının manevra kabiliyeti çok yüksek olan Su-35 uçağının arkasına dolaşmak ve onu aldatmak gibi bir kaygıları asla yoktur, onlar hedeflerini çok daha uzak mesafelerden tespit edebilir ve it dalaşı henüz başlamadan onları etkisiz hale getirebilirler. Buna ilave olarak ABD hava kuvvetleri F-22 Raptor savaş uçak pilotlarını gerçekten dünyadaki en üst standartlarda yetiştirmektedir. Tarihe bakıldığında ABD imali uçakların Rus imali uçaklara karşı her zaman bir üstünlüklerinin olduğu görülmektedir ve yeni nesil ABD savaş uçakları, hava-hava muharebelerinde pilotların düşmanı yenmek veya savaşma azmini kırmak için ellerini dahi kirletmelerine gerek kalmayacak şekilde tasarlanmaktadırlar.

 

alex-lockie

YAZAR: Alex Lockie Business Insider’da yardımcı haber editörü ve askeri/savunma blog yöneticisi olarak çalışmaktadır. ABD’nin Atlanta eyaletindeir ve Georgia Eyalet Üniversite’sinden mezun olmuştur.

 

Yazar Ercan Caner

ÇEVİREN: Ercan Caner Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir. E-mail:ercancaner@gmail.com @ercancaner1963       

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.