savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5306
EURO
36,1974
ALTIN
2.964,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt KARATAŞ ile Röportaj

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt KARATAŞ ile Röportaj

Emekli Hava Pilot Tümgeneral
Beyazıt KARATAŞ ile Röportaj

 

Berk ÖZER, USMER Yürütme Kurulu Üyesi, Sun Savunma Net, 3 Ocak 2019

 

İncirlik ’te nükleer tehlikeden söz ediliyor. Burada nasıl bir tehlike var ve Türkiye ’deki NATO ve ABD varlığı bulunan yerlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Öncelikle 1951 yılından günümüze kadar Türk-Amerikan ilişkilerinde önemli bir yer tutan, 1954 yılında yapılan ilk anlaşmadan, 1969 yılında imzalanan gizli anlaşmaya, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtından sonra ABD tarafından Türkiye’ye uygulanan ambargo nedeniyle 1975 yılında ABD kullanımındaki üslerinin kapatılmasına, 1980 yılında imzalanan Savunma Ekonomik İşbirliği Anlaşması (SEİA) ile kullanımına devam edilen Türkiye ve ABD tarafından müşterek kullanılan İncirlik Hava Üssü ile ilgili bilinen bilinmeyen bazı önemli konuların yanı sıra, özellikle Türk Kamuoyunun yakından ilgileneceği “İncirlik’te Nükleer Tehlike” boyutundan bahsedip, üste bulunan nükleer bombalara ilişkin güncel bilgiler vereceğim. Ayrıca, konunun bir bütün olarak ele alınması ve daha iyi anlaşılması için yine büyük ilgi uyandıracak “Türkiye’deki NATO ve ABD Varlığına” ait son durumu sizlere aktaracağım.

Nasıl bir nükleer tehlike, biraz açabilir misiniz komutanım?

2009 yılında NATO’da yapılan görüşmeler sonrası nükleer caydırıcılık bahane edilerek NATO’nun bazı ülkelerinde bulunan ve eski nesil olduğu ifade edilen uçaklardan atılabilen “B61-3/4”nükleer bombaların, yeni nesil olduğu belirtilen yine uçaklardan atılabilen “B61-12” tahrip gücü çok yüksek olan termonükleer bombalarla değiştirilmesi Avrupa ve Türkiye’de konuşlandırılması kabul edilmiştir. Açık kaynaklardan elde edilen bilgilere göre; bu plan doğrultusunda yeni nesil uçaklardan atılabilen “180 adet B61-12” termonükleer bomba 70 adet İtalya, 50 adet Türkiye, 20 adet Almanya, 20 adet Belçika ve 20 adet Hollanda olmak üzere “5 NATO” üyesi ülkeye yerleştirilmiştir. Ayrıca ABD’nin 8-12 milyar dolarlık bir bütçeyle 400-500 adet nükleer bombayı uçak gemilerine ve denizaltılara yerleştirileceği ifade edilmiştir.

Fotoğraf 1 ve 2: İncirlik Üssünün Havadan Görüntüleri

 

2015 yılında Alman televizyon kanalı ZDF’ye konuşan ve Pentagon belgelerine dayanarak verdiği bilgilerde Amerikan Bilimler Konfederasyonu üyesi nükleer fizikçi Hans Kristensen, ABD unsurlarının bulunduğu Türkiye’deki İncirlik Üssünde nükleer modernizasyon kapsamında yeni nesil nükleer bombaların yerleştirileceği “21 Sığınağın” bulunduğu “NATO Sahasının” güçlendirildiğini ifade etmiştir. Bu konu hakkındaki detayları aktarabilir misiniz?

Yine açık kaynaklardan elde edilen bilgiler ve uydu görüntülerinden; nükleer bombaların Türkiye dâhil Avrupa’da yerleştirilmesi düşünülen hava üslerine ilişkin gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için alt yapı inşaatlarına 2015 yılının ilk yarısında başlandığı, 2015 yılı sonlarında tamamlandığı, ABD’de devam eden uçuş test atışları biten bombaların 2017 yılı başından itibaren Türkiye’de İncirlik Üssü’ne yerleştirilmeye başlandığı anlaşılmaktadır. Yerleştirildikleri üslerde bulunan nükleer bombaların ABD ve bazı ev sahibi ülke uçakları tarafından atılması hedeflenmiştir. Türkiye’de İncirlik’te bulunan nükleer bombaların ise ABD F-15 ve F-16 uçakları tarafından atılması planlanmıştır. Türkiye’nin kendi F-16 uçakları ile nükleer bomba atılması önerisinin kabul edilmediği anlaşılmaktadır. Alman ZDF kanalına konuşan Hans Kristensen, kısa bir zaman içinde Avrupa ve Türkiye’de konumlandırılacak nükleer bombaların modernize edilen bombalar olmadığını, çok işlevli yeni bir nükleer silah olduğuna vurgu yapmıştır. Kristensen, B61-12 nükleer bombaların “Hiroşima’ya atılan atom bombasının asgari dört katı gücünde ortalama 50 kiloton” yıkıcı bir güce sahip olduğu, bu bombaların birden çok bomba işlevi gördüğü, yer altı ve üssündeki hedefleri yok etme gücüne sahip olduğunu vurgulamıştır.

Peki, sizce Türkiye nükleer hedef midir?

Evet, tam olarak Türkiye nükleer bir hedeftir. 2009 yılında NATO’da alınan bir kararla daha önce yine topraklarımızda İncirlik’te konuşlandırılan nükleer bombaların yeni nesil nükleer bombalarla değiştirilmesini ABD’nin baskısı ile kabul eden Türkiye, anlaşıldığı ve görüldüğü gibi bu kararı ile nükleer savaşta ülkemizi nükleer tehdit altına diğer bir deyişle “nükleer hedef” konumuna getirmiştir. Yani siz topraklarınızdan nükleer bombaların atılmasına ve başka bir ülkenin hedef olarak alınmasına ev sahipliği yaparsanız sizi de hedef olarak alırlar.

Fotoğraf 5 ve 6: Diyarbakır Hava Üssündeki Kaçak Mak Üssü

Komutanım bu konularla ilişkili olarak, İncirlik Üssünün hangi olaylarda kullanıldığı hakkında bizlere biraz bilgi verebilir misiniz?

1951 yılında inşaatına başlanan ve 1954’de tamamlanan üs, ABD’nin dünya çapında “Ana Harekât Üssü statüsü” verdiği az sayıda üsten biridir ve bin millik (1800 Km.) harekât yarıçapıyla Amerikan Hava Kuvvetlerinin Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Ege ile birlikte asıl Basra ve Hazar petrol bölgelerini kapsayan bölgede kontrolü sağlamasına önemli katkı sağlamaktadır. 1958 yılında Almanya’dan gelen Amerikan deniz piyadelerinin “Türk Hükümetinin iznini” bile beklemeye gerek duymadan İncirlik üssünden Ürdün’e gitmelerine sahne olmuştur. 1958 yılında ABD’nin Lübnan müdahalesinde etkin bir şekilde kullanılmıştır.

Fotoğraf 7 ve 8: Solda HMARS Bataryası, sağda Türkiye’deki NATO ve ABD Varlığı

 

01 Mayıs 1960 tarihinde Amerikan Pilotu Gary Powers yönetimindeki bir Amerikan U–2 uçağı Sovyetler Birliği toprakları üzerinde casusluk uçuşu yapmak üzere İncirlik üssünden havalanmış ve uçak Sovyetler tarafından düşürülmüştür. Türkiye bu önemli olayı “uçak düşürüldükten üç gün sonra” yine Sovyet makamlarının açıklamalarıyla öğrenmiştir. 1978 yılında, İsrail’in Filistin Tel – Zaatar kampını bombalaması olayında ABD İncirlik Üssünden lojistik destek vermiştir.  1986 yılında Libya’nın bombalaması sırasında ABD, İncirlik Üssüne intikal eden F–111 uçaklarını da kullanmıştır. 1991 yılındaki Birinci Körfez Savaşı’ndan 2003 yılındaki Irak’ın işgaline kadar olan 12 yıl boyunca İncirlik Üssü “Kuzeyden Keşif Harekâtı/Çekiç Güç” için yoğun bir şekilde kullanılmıştır.

ABD’nin 11 Eylül olaylarını bahane ederek gerçekleştirdiği Afganistan işgalinde “ele geçirdiği El – Kaide elemanlarının” CIA ajanları tarafından seyyar sorgu merkezi olarak İncirlik Üssü’nü kullandığı bilinmektedir. IŞİD ile mücadele kapsamında 2013 yılından itibaren PKK/PYD/YPG/YPJ terör örgütlerine İncirlik’ten destek vererek “Türkiye’nin güvenliğini” göz göre ihlal etmektedir.  15 Temmuz 2016 tarihinde “Amerikan-CIA destekli FETÖ/PDY Darbe Girişimi” sırasında 10’ncu Tanker Üs Komutanlığı – İncirlik Üssü’nde konuşlu tanker uçakları ile darbeci F-16 uçaklarına havada yakıt ikmali yapılarak uçakların inmeden saatlerce uçması sağlanmıştır.

Türkiye’nin bekası açısından değerlendirdiğinizde, çözüm olarak neler yapılmasını öngörüyorsunuz?

Terör yuvası İncirlik, kürecik füze savunma radarı ile Diyarbakır hava üssü ABD kullanımına kapatılmalı, HIMARS roketleri geri gönderilmelidir. PKK/KCK-PYD/YPG/YPJ,  IŞİD ve FETÖ/PYD’ye yani terör örgütlerine açık destek veren ABD, 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ/PDY terör örgütünün elebaşına 21 Mart 1999 tarihinden itibaren ev sahipliği yapmakta ve çok açık bir şekilde 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındadır. Sonuç olarak nükleer silahlarını baskıyla Türkiye’ye yerleştirerek Türkiye ’yi nükleer hedef haline getiren, terör örgütlerine destek veren ve bunlar için İncirlik Üssü ‘nü kullanan, bugüne kadar kendisine anlaşmalarla sağlanan hakları ihlal ederek burayı bir terör yuvası haline getiren ABD’ye İncirlik Üssünün kapatılması gereklidir (Fotoğraf-1.2.3.4).

 

NATO Müttefik Kara Komutanlığı Devir Teslim Töreni

2011 yılı sonu 2012 yılı başından itibaren NATO maskesiyle Malatya/Kürecik’e konuşlandırılan füze savunma radarının kapatılmalıdır (Fotoğraf-5). 01 Ekim 2015 tarihinden itibaren sözde Arama – Kurtarma maksadıyla Diyarbakır Hava Üssü’nde bulunan 3 Silahlı Helikopter, 2 Silahlı Ulaştırma Uçağı ile 500-1000 (6-7 aydır 300-350 personel bulunmaktadır) ABD askerinin kaçak olarak adlandırdığımız Diyarbakır Hava Üssünü kullanmasına son verilmelidir (Fotoğraf-6,7).  1 Eylül 2016 tarihinden itibaren Fırat Kalkanı Harekâtına destek vermek için Gaziantep – Kilis yolu üzerindeki Almalı Tepe’ye konuşlandırılan 2 batarya ABD HIMARS (Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi/High Mobility Artillery Rocket System) roket bataryaları kaldırılmalıdır (Fotoğraf-8).

Net olarak belirtmek açısından, Türkiye’deki NATO ve ABD varlığı nerelerde var?

  1. Müttefik Kara Komutanlığı – İzmir (NATO – ABD)
  2. Çabuk İntikal Kolordusu (3. Kolordu Komutanlığı) – İstanbul (NATO – ABD)
  3. Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi – Ankara (NATO)
  4. Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi – Ankara (NATO)
  5. ABD Savunma İşbirliği Ofisi (ODC – Turkey) – Ankara (ABD)
  6. NATO AWACS tarafından da kullanılan Konya Hava Üssü – Konya (NATO)
  7. ABD tarafından da kullanılan Mersin Limanı (ABD)
  8. 39. Hava Üs Komutanlığı (39. Air Base Wing) – İncirlik (ABD)
  9. İspanya PATRIOT Hava Savunma Bataryası – İncirlik (NATO)
  10. İtalyan ASTER-30 Hava Savunma Bataryası – Kahramanmaraş (NATO)
  11. Füze Savunma Radarı-Kürecik (NATO – ABD)
  12. Yedek Uçuş Meydanı (Emercensi) – Erhaç/Malatya (ABD)
  13. Füze Savunma Radarı Komuta Merkezi-Diyarbakır (NATO – ABD)
  14. ABD Arama-Kurtarma (MAK) Birliği – Diyarbakır (ABD)
  15. Yedek Uçuş Meydanı (Emercensi) – Batman (ABD)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.