ABD Ordusu Avrupa’daki Kuvvetlerini Takviye Ediyor
Yazar: JOHN VANDIVER | STARS AND STRIPES, 9 Şubat 2017
Çeviren: ERCAN CANER, Ankara-Türkiye, 14 Şubat 2017
ABD ordusundan 10’uncu Muharip Havacılık Tugay personeli helikopterler ve destek teçhizatını Antwerp-Belçika’da bulunan indirme limanında boşaltırlarken. 8 Şubat 2017. Foto: U.S. Army
STUTTGART, Almanya — Amerikan ordusuna bağlı 10’uncu Muharip Kara Havacılık Tugayı, yüzlerce parçadan oluşan donanımının Belçika Antwerp kentindeki limana indirilmesini tamamladı. Helikopterler ve destek teçhizatından oluşan ve Almanya’da konuşlanacak olan Muharip Kara Havacılık Tugayının, NATO’nun doğu kanadında genişleyen kara unsurlarına hava gücü eklemesi planlanmıştır.
New York Fort Drum’da konuşlu olan ve envanterinde yaklaşık olarak 2.000 personel ve 50 Black Hawk Sikorsky modeli genel maksat helikopteri ile ile 10 adet Chinook modeli yük helikopteri bulunan 10’uncu Muharip Kara Havacılık Tugayının, Avrupa’da dokuz aylık bir rotasyona bağlı olarak kalması planlanmıştır.
Rusya tarafından provokasyon olarak nitelendirilen yapılan son askeri takviyeler, Moskova ile tansiyonu düşürmenin ve uluslararası terörizme karşı birlikte savaşmanın işbirliği yollarını da arayan, Başkan Donald Trump’ın yemin töreninden sadece üç hafta sonra gerçekleştirilmektedir.
Tugay komutanı Albay Clair A. Gill yaptığı açıklamada, önlerindeki dokuz ay süresince, ‘‘Kuvvetli Avrupa’’ timine katılarak ve onların eğitim planına entegre olarak Avrupa’nın her yerinde olacaklarını ifade etmiştir. Tugay, ABD Avrupa Ordusundan Korgeneral Ben Hodges’in, büyük bir eksiklik olarak tanımladığı önemli bir kabiliyet yetersizliğini gidermek üzere görevlendirilmiştir.
İlave olarak Fort Bliss, Texas’ta konuşlu, envanterinde 400 personel ve 24 Apache modeli taarruz helikopteri bulunan bir kara havacılık taburu da Almanya’da konuşlanacak olan kara havacılık tugay emrine verilecektir. Tugay karargahı Almanya’da olacak, helikopterler ve askerler bir rotasyon dahiline Baltık ülkeleri, Polonya ve Romanya’da konuşlanacaklardır.
Tugay ve donanımının Antwerp kentine varışı, geçtiğimiz ay Avrupa’ya gelen ve Polonya ve Baltık ülkeleriyle eğitimlere başlayan 4’üncü Piyade Tümeninden 3’üncü Zırhlı Tugay Muharebe Timinin gelişi ile örtüşmektedir.
Ordu tarafından yapılan bir basın bildirisinde Korgeneral Gill, zırhlı tugayın öldürücü bir kuvvet olduğunu, müttefikleri ile birlikte eğitim yapacağını, fakat kara havacılık unsurlarının muharebe sahasında üç boyutlu bir problem çözücü olduğunu ve ordu, müşterek kuvvetler ve koalisyon ortakları açısından büyük bir kabiliyet olduğunu ifade etmiştir. Korgeneral Gill açıklamasında; ‘‘Karada onlardan çok daha süratli hareket ediyoruz ve kara sistemlerinden çok daha uzaktaki hedefleri ateş altına alabiliyoruz’’ ifadelerini kullanmıştır.
ABD ordusu açısından bakıldığında bu büyük kuvvet kaydırması, Wilseck Almanya’da konuşlu 2’nci Süvari Alayının, NATO’nun yeni ‘‘geliştirilmiş ileride kuvvet bulundurma’’ konseptinin bir parçası olarak Polonya’ya kaydırılmasından haftalar sonra gerçekleşmiştir. Tabur, Polonya’nın kuzeydoğusunda, Rusya’nın Kaliningrad kentine yakın bir yerde ileri karakol olarak görev yapmak üzere konuşlandırılmıştır.
Temmuz 2016 ayı içerisinde NATO devlet başkanları tarafından onaylanan bu hamleler, ittifakın Soğuk Savaş sonrası dönemde yaptığı en geniş çaplı askeri ataklardır. İttifak, yapılan hamleleri, çok daha mütecaviz olan Rusya’ya karşı savunma maksatlı hamleler olarak nitelendirmektedir.
NATO toprakları için hiç bir tasarı ve planı olmadığını ifade eden Moskova, yapılan birlik kaydırmalarının, Kaliningrad kentindeki savunma tedbirlerinin artırılmasına neden olan gereksiz bir provokasyon olduğunu açıklamıştır.
Moskova ile ilişkilerin geliştirilmesinin birinci öncelik olduğunu ifade eden Trump’ın, Rusya Başkanı Vladimir Putin ile gelecekte yapacağı görüşmelerde uzlaşmayı engelleyen bir husus olarak görülen, NATO’nun Avrupa’nın doğusunda yaptığı hamlelerin nedenini açıklaması beklenmektedir.
Diğer NATO müttefikleri de Baltık ülkelerinde benzer taburlar oluşturmaktadırlar. Almanya geçtiğimiz günlerde Litvanya’da çok uluslu bir taburun emir komutasını üzerine almıştır. Birleşik Krallık ve Kanada da Estonya ve Letonya’da benzer taburlar oluşturacaklardır.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Yazının çevrilmesi, çevirenin yazıda ifade edilen düşünceleri paylaştığı anlamına gelmemektedir. Yazının çevrilmesindeki maksat; görünüşte Rusya ile işbirliği yapma imkanlarını arıyormuş gibi yapan Donald Trump ve NATO müttefiklerinin, çok daha mütecaviz olarak tanımladıkları Rusya’ya karşı NATO’nun doğu kanadında aldıkları askeri tedbirler ve yığınaklanma hakkında kamuoyunu aydınlatmaktır. Bu yığınaklanma, Soğuk Savaş sonrasında Rusya sınırında yapılan en büyük ve en kapsamlı askeri yığınaklanmadır.
NATO, ittifak üyesi ülkelere yaptığı çağrıda, Rusya sınırına askeri yığınağı desteklemek için her türlü birlik ve donanım ile katkıda bulunmalarını talep etmiştir. İtalya, Fransa, Danimarka ve diğer Avrupa devletlerinin, Rusya sınırı boyunca oluşturulacak ve ABD tarafından yönetilecek NATO askeri tümenlerine katılması beklenmektedir. İngiltere bu büyük askeri yığınak kapsamında, yüzlerce asker ve donanımı Rusya sınırına gönderdiğini açıklamıştır. İnsansız hava araçları ve tanklarla donatılmış 8000 kişilik birlik, Soğuk Savaş sonrasında görülen bu en büyük NATO askeri yığınağı kapsamında Estonya sınırına doğru ilerlemektedir.
Bu özel operasyon için tahsis edilen kuvvete ilave olarak, NATO’nun elinde her an muharebeye hazır 40.000 kişilik bir kuvvet de bulunmaktadır. ABD askeri kaynakları, her ne kadar bu tehditkâr birlik yığınağının Rus ordusu için ‘‘caydırıcı’’ olarak planlandığını iddia etseler de, bu hamlenin bölgede gerilimi tırmandıracağı ve olası bir üçüncü dünya savaşına neden olabileceği ortadadır. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, ‘‘Bu tamamen inandırıcı bir tehdittir ve çatışmayı kışkırtmak yerine, çatışmayı önlemek maksadını taşımaktadır’’ ifadelerini kullanmış, fakat ironik olarak NATO tarafından yapılan birlik kaydırmalarının fiili bir kışkırtma olduğu gerçeğini göz ardı etmiştir.
İslama karşı cephe alan Donald Trump’ın başkanlık görevini devralması sonrasında, Suriye’nin yanı sıra Irak topraklarına da gireceği iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May ve özellikle İngiltere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Stuart Peach’ın ziyaretleri sonrasında, NATO’nun doğu kanadındaki büyük askeri yığınaklanmaya da katkıda bulunması büyük bir olasılıktır. Bu kadar ziyareti hatırlattıktan sonra, CIA’in yeni başkanı Mike Pompeo’nun da ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasını göz ardı etmemek gerekmektedir. Pompeo’nun ziyaretinin ardında yatan niyet, Suriye ve Irak’ta birlikte hareket etmenin yanı sıra, NATO’nun Rusya Federasyonu sınırındaki yığınaklanmasına Türkiye’nin de katkı sağlaması olabilir.
Problem; Türkiye’nin NATO müttefiki olarak kalmaya devam ederken, ilişkilerini düzeltmeye yeni başladığı Rusya Federasyonu ile gelecekteki konumunun ne olacağıdır…
Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
https://www.stripes.com/news/army-beefs-up-europe
-forces-with-arrival-of-aviation-brigade-1.453161