savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2096
EURO
36,7752
ALTIN
2.933,26
BIST
8.862,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
14°C
Ankara
14°C
Açık
Perşembe Açık
15°C
Cuma Açık
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C

ABD Üniversitesine Bir Milyar Dolar Fon Aktarıldı

ABD Üniversitesine Bir Milyar Dolar Fon Aktarıldı
A+
A-

ABD Üniversitesine Bir Milyar Dolar Fon Aktarıldı

 

Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı, uzayla ilgili bir araştırma ve teknoloji geliştirmesi için Utah State University Uzay Dinamikleri Laboratuarı’na tam bir milyar dolar kaynak aktarmıştır.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 02 Aralık 2021

 

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı Cislunar Highway Patrol System (CHPS) Programı.  Kaynak: AFRL

 

Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ( AFRL – Air Force Research Laboratory) Utah State University Uzay Dinamikleri Laboratuvarı’na (Space Dynamics Laboratory), Cislunar Highway Patrol System (CHPS) programı kapsamında tam bir milyar dolar fon desteğinde bulunmuştur. CHPS, jeosenkron (yere eşzamanlı yörünge) yörünge ve ay arasındaki nesneleri tespit etmek ve izlemeye odaklanan bir projedir. Jeosenkron bir uydu; dünya ile aynı yönde dönen, ekvator enlemi üzerinde ve 23,94 saatte bir tam dönüş yapan bir uydudur. Yeryüzüne olan mesafesi ise 35,784 kilometredir.

Uzay Dinamikleri Laboratuvarı sözleşme kapsamında ABD Hava Kuvvetleri’ne gerekli uzay mühendisliği ve kabiliyet geliştirilmesi kapsamında dışarıdan destek vermeyi sürdürecektir.

Sözleşme ile Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) ile Utah Üniversitesi Uzay Dinamikleri Laboratuvarı arasındaki uzun vadeli stratejik ortaklık sağlamlaştırılmıştır. AFRL Direktörü Albay Eric Felt yaptığı açıklamada, iki laboratuvar arasındaki ortaklığın, özellikle acil ve beklenmedik ihtiyaçlara süratle yanıt verilmesi gereken durumlarda, kritik uzay bilim ve teknoloji projelerini hızlandıracağını ifade etmiştir.

Albay Felt’e göre bu ortaklık; uzay gücünün çatışmayı caydırmak için gerekli teknolojiye sahip olmayı sürdürmesi ve ülkenin kritik uzay yeteneklerini her zaman ve her yerde kullanılabilir olmasını sağlamak için gereklidir ve ABD’nin proaktif bir şekilde rakiplerini geride bırakmasını sağlayacaktır.

Albay Felt projenin kapsamlı hedefinin ise; üniversitenin temel yetkinlik alanlarında, bürokrasi ve sözleşme gecikmeleri olmaksızın bilimsel araştırmalar ile teknoloji araştırma ve geliştirmesi yapmak olduğunu açıklamıştır.

Kaynak: CISLUNARNEXT

 

Utah Üniversitesi Uzay Dinamikleri Laboratuvarı uzun bir devlet işbirliği geçmişine sahiptir. Laboratuvar, 1996 yılında ABD Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen altı Üniversiteye Bağlı Araştırma Merkezi’nden (UARC –University Affiliated Research Center) bir tanesidir. Ancak laboratuvarın devlet ile olan işbirliği çok daha gerilere, II. Dünya Savaşı sonrasında Alman V-2 roketleriyle yapılan uzay denemelerine kadar uzanmaktadır. Uzay Dinamikleri Laboratuvarı, NASA, Füze Savunma Ajansı (Missile Defense Agency) ve Deniz Araştırma Laboratuvarı (Naval Research Laboratory) dâhil birçok devlet kuruluşu ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

Üniversiteye Bağlı Araştırma Merkezleri işbirliği projeleri, aşağıdakiler dâhil olmak üzere geniş bir araştırma alanını kapsamaktadır:

  • Uzayla ilgili Sensör Sistemleri,
  • Uzay-siber uzay ve Bilgiyle İlgili Yetenekler,
  • Nükleer İlişkili Bilim & Teknoloji Caydırıcılık Operasyonları,
  • Gelişmiş Uydu Navigasyon ve Küresel Konumlandırma Sistemleri,
  • Hassas Kuantum ve Fotonik Sensörler,
  • Uzay Ortamı Kötüye Kullanımının Azaltılması,
  • Küçük Uydu Portföyü,
  • Dağıtık RF (radyo frekans) Algılama.

Uzay Dinamikleri Laboratuvarı Başkanı Jed Hancock da yaptığı açıklamada bu projenin ABD’nin uzay tabanlı teknolojiler için araştırma ve geliştirmede öncü olmaya devam etmesi için hayati bir katkı sağladığına dikkat çekmektedir. Hancok ayrıca, Uzay Dinamikleri Laboratuvarı’nın yeni görevler için teknolojiler geliştirmek ve ulusal savunma için temel yetenekleri sürdürmek maksadıyla Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve ABD Uzay Kuvvetleri’nin güvenilir bir ortağı olmaktan onur duyduğunu sözlerine eklemiştir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.