savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

ABD’li Üç Senatör Türkiye’ye F-35 Transferini Engellemek İçin Harekete Geçti

ABD’li Üç Senatör Türkiye’ye F-35 Transferini Engellemek İçin Harekete Geçti

ABD’li Üç Senatör Türkiye’ye F-35 Transferini
Engellemek İçin Harekete Geçti

 

Yazar: REUTERS Karargâhı, REUTERS, 27 Nisan 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 27 Mayıs 2018

 

 

Cumhuriyet Partisinden James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat Partiden Jeanne Shaheen adlı senatörler tarafından sunulan yasa teklifi, Birleşik Devletler ile İslami Devlet terör örgütüne karşı savaşı destekleyen, fakat ABD’nin kuzey Suriye’deki Kürt savaşçıları desteklemesinden giderek daha fazla endişe duyan Türkiye arasındaki ilişkilerin giderek kötüleştiği bir döneme denk gelmiştir.

Üç senatör verdikleri yasa teklifinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi pervasızca yöneten ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermeyen bir yola girdiği yönünde endişelerini dile getirmişlerdir.

Senatör Lankford yasa teklifiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada;  ‘‘Türkiye’nin stratejik kararları ne yazık ki giderek daha fazla yoldan çıkmakta ve bazen de Birleşik Devletler çıkarları ile çatışmaktadır. Bu faktörler, hassas F-35 teknolojisi ve gelişmiş kabiliyetlerin Erdoğan rejimine transferini giderek daha riskli bir hale getirmektedir’’ ifadelerini kullanmıştır.

Washington’da bulunan Türk büyükelçiliği yorum yapması yönündeki taleplere karşılık vermemiştir. Erdoğan, 2016 yılı Temmuz ayında gerçekleşen darbe girişimi sonrasında ülkede olağanüstü hal ilan etmiş, on binlerce insanı tutuklamış, muhalefete ağır baskılar uygulamış ve ordu ve bürokraside büyük çaplı tasfiyeler yapmıştır. Birleşik Devletlerde bulunan bir imamın destekçilerini darbenin arkasında olmakla suçlamıştır.

 

Soldan sağa Cumhuriyet Partisinden James Lankford ve Thom Tillis ile Demokrat Partiden Jeanne Shaheen.

 

Erdoğan, İslami Devlet terör örgütüne karşı yürütülen savaşta ABD’nin önemli bir müttefiki olmasına rağmen, bu yılın başlarında Kürtlerin hâkim oldukları kuzey Suriye’deki Afrin bölgesine orduyu göndermiş ve kuzey Suriye’de yerel bir güvenlik kuvveti kurulması yönündeki ABD planlarını bozmak istemiştir.

İki ülke arasında gerginliğe neden olan solda imam Fethullah Gülen ve papaz Andrew Brunson

 

Üç senatör bunun yanı sıra Türkiye’nin, uzun süredir Türkiye’de yaşayan ve Erdoğan’ın baskıcı rejimi altında hapsedilen Amerikalı Protestan rahip Andrew Brunson’un tutuklanmasıyla ilgili endişelerini de dile getirmiştir.

Senatör Shaheen yaptığı açıklamada; ‘‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşik Devletler karşısında avantaj sağlamak maksadıyla rehineler alması ve masum Amerikalıları hapsetmesi son derece kötü ve yasa dışıdır’’ ifadelerini kullanmıştır.

Türkiye 100 adetten fazla F-35 hava aracı satın almayı planlamaktadır. Türk şirketleri savaş uçağının bazı parçalarının üretimine dâhil olmuştur ve Ankara’nın ilk uçağını bu yıl içinde alması planlanmıştır.

Kabul edilmesi durumunda yasa, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye transferini engelleyecek ve Ankara’nın savaş uçaklarını envanterinde tutması ve desteklemesi için gereken fikri mülkiyet veya teknik verileri almasını da sınırlandıracaktır.

Yasa teklifi ABD Başkanına, Türkiye’nin NATO’nun güvenliğini tehlikeye atan adımlar atmadığını ve haksız bir şekilde ABD vatandaşlarını alıkoymadığını kanıtlayarak kısıtlamalardan feragat hakkını da vermektedir.

 

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir,  orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Birleşik Devletler Kongre’si tarafından Savunma Bakanlığına verilen, ABD-Türkiye ilişkileri hakkında 60 gün içinde bir rapor hazırlama göreviyle ilgili ‘‘Adım Adım ABD Silah Ambargosuna Gidiyoruz’’ başlıklı, 12 Mayıs 2018 tarihli yazıyı Sun Savunma Net sitesinde okuyabilirsiniz.

Kongre tarafından ABD Savunma Bakanlığınca hazırlanması istenen raporda; birlikte üretim dâhil, F-35 Lightning II Joint Strike hava aracı, Patriot kara-hava füze sistemi, CH-47 Chinook ağır yük helikopteri, AH-1 taarruz helikopterleri, H-60 Black Hawk genel maksat helikopteri ve F-16 Fighting Falcon hava aracının durumlarının incelenmesi talep edilmektedir. Ayrıca Birleşik Devletler ve diğer NATO üye ülke askeri hava savunma topçu sistemleri dâhil olmak üzere, Türk Hükümeti  tarafından satın alınabilecek olan potansiyel alternatif hava ve füze savunma sistemlerinin tanımlanması istenmiştir.

Bırakın F-35 Lightning II Joint Strike savaş uçaklarını, F-16 savaşan şahinler ve AH-1 taarruz helikopterlerini uçuramazsak, hava kuvveti olarak, sadece milli (!) ve yerli (!) ATAK T129 modeli taarruz helikopterlerine kaldık demektir.

 

 

Three U.S. senators move to block F-35 transfers to Turkey

WASHINGTON (Reuters) – Three U.S. senators introduced a measure on Thursday aimed at blocking the transfer of Lockheed Martin’s F-35 Joint Strike Fighter to Turkey, a NATO ally and one of nine partner nations involved in producing the high-tech, radar-evading aircraft.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.