savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5618
EURO
36,6173
ALTIN
2.929,47
BIST
9.176,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
14°C
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
5°C

AB’nin Göçmen Pazarlığında “Yeni Kartı” Sezgin Baran Korkmaz Olmasın!..

AB’nin Göçmen Pazarlığında “Yeni Kartı” Sezgin Baran Korkmaz Olmasın!..

AB’nin Göçmen Pazarlığında “Yeni Kartı” Sezgin Baran Korkmaz Olmasın!..

 

 

Askerlerimiz Afganistan cehenneminden “şimdilik” kurtuldu. Darısı, ülkemizin Suriyelilerden sonra Afgan mülteci deposuna çevrilmesi planlarının bozulmasına.

Ankara, “Bir tane daha fazla mülteci alacak bu yükü kaldıracak kapasitesi yoktur. Türkiye toplama kampı değildir.” dese de senaristler pes etmedi. Adım adım, ülke ülke anlatalım.

Ay başında önce ABD, Ankara’yı yoklayıp, Afganistan’dan kurtaracağı “askerleri” için Türkiye’nin “istasyon” olabileceğini duyurdu, sonrasında tepkiler üzerine bu mesajı yalanladı. O süreçte Dışişleri Bakanlığımızdan yapılan açıklamada yer alan, “Türkiye olarak, ABD’nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz.” ifadesinin altını çizelim.

Türkçesi, ABD’nin Ankara’ya sorma gereği duymadan, emrivaki yapmaya yeltendiğiydi. Acaba bu cüreti nereden almıştı?

ABD’den sonra İngiltere şansını denedi. İngiliz basını, Savunma kaynaklarına dayanarak “Türkiye’de iltica merkezi kurulmasının planlandığını” iddia etti.

Ankara’dan yine tepkiler yükseldi. Son dönemde İngilizlerle çok sık görüşen Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Böyle bir şey konuşulmuş da değil mümkün de değil.” dedi… AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu konu konuşulmadı, öyle bir şey yok.” açıklamasını yaptı… Dışişleri Bakanlığı da bugüne kadar hiçbir ülkeden iletilmiş “bu yönde resmi bir talep bulunmadığını, iletilse dahi kabul edilmeyeceğini” bildirdi.

AB Ülkeleri De Yokladı

ABD ve İngiltere’nin ataklarının ardından AB ülkelerinin girişimlerini aktaralım.

Erdoğan’ın Biden’la görüşmesinden sonra Kabil Havaalanı’nı işletmek için önerdiği, ancak sonrasında bir daha adını anmadığı Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban Temmuz başında, Avrupa’nın yeniden kitlesel göç sorunuyla karşı karşıya kalacağına işaret ederken, “Mesela son günlerde yüzlerce insan Afganistan’ı terk ediyor. Sorunsuz bir şekilde Türkiye’ye geliyorlar. Oradan Balkanlar’a geçiyorlar. Batı Balkanlar’da güvenlik sorunu yaşanırsa, Macaristan da güvenli sayılmaz.” dedi.

Temmuz sonunda bir toplantıya katılmak üzere İstanbul’a gelen Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması’nı yenilemesi gerektiğini savunduktan sonra şu mesajları verdi:

Haritaya bakarsanız, Afganistan’dan bir göç akını başlaması halinde bunun Türkiye’ye gelene kadar kimse tarafından durdurulamayacağını görürsünüz. Mülteci akınının durdurulabileceği ilk muhtemel ülke olan Türkiye’den böyle bir yaklaşım bekleyebilmek içinse, verdiğimiz sözleri tam olarak karşılamalıyız. Avrupa Birliği daha önce 6 milyar Euro taahhüt ettiği bir anlaşma yaptı, fakat bu [ödeme] henüz gerçekleşmedi. AB Komisyonu’nu bu sorunu en kısa sürede çözmeye, Türkiye’den ek mülteci akınını durdurmasını bekleyebilmek adına söz verilen tüm parayı ödemeye çağırıyoruz.”

AB’nin merkezinin bulunduğu Belçika’nın İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi’ye geçelim. Mehdi bu ayın başında AB Komisyonu’na resmen başvurup, Suriyeliler için yapılan “Türkiye Anlaşması”nın Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesini önerip, “Türkiye’yi Afganlar için güvenli bir üçüncü ülke haline getirmek, göç akışlarını yönetmemize yardımcı olacaktır.” dedi.

Erdoğan Da Suriyeliler Anlaşmasını Hatırlattı

Yunanistan’dan da benzer açıklamalar geldi. Göç Bakanı Notis Mitarachi, “mülteci akınıyla oluşan baskıyı azaltmak için AB’nin, Türkiye’ye daha çok destek sağlamasını” isterken, Erdoğan-Miçotakis 20 Ağustos’ta telefonla görüştü. Erdoğan görüşmede, “göç konusunda işbirliğinin karşılıklı anlayış ve çıkarlara dayalı olarak ilerletilmesi gerektiğini” kaydedip, “AB’den 18 Mart Mutabakatı’ndan kaynaklanan yükümlülüklerini samimi bir şekilde yerine getirmesini beklediklerini”, ayrıca “Türkiye’yi güvenli üçüncü ülke ilan etmenin uluslararası yükümlülükleri ortadan kaldırmadığını” söyledi.

Yunan Başbakanı Miçotakis de, “göç akınını geçmişte önledikleri gibi şimdi de önlemeye hazır olduklarını” ve “AB’nin Afganistan’a yakın ülkelere destek vermesi gerektiğini” belirtip“Başkan Erdoğan ile konuştum ve inanıyorum ki, göç akınlarının mümkün olduğunca Afganistan’a yakın bölgelerde sınırlandırılmasının güvence altına alınmasında ortak çıkarlarımız var.” dedi.

Almanya’dan Ziraat Sopası Mı?

Geçen yıl Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerimize karşı ayan beyan Yunanistan’ın yanında yer alıp sonra sözde “arabuluculuk” yaparak Oruç Reis’i çektiren, AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’nın çalışmalarına bakalım.

Macaristan ve Belçikalı bakanlardan çok önce, daha 21 Haziran’da Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB-Türkiye arasındaki göç mutabakatının güncellenmesine ihtiyaç olduğunu açıklayıp, “Türk hükümetiyle olan tüm zorluklara rağmen bu ülkenin, önemsiz görülmeyecek göç yükünü bizim için üstelendiğini kabul etmek gerekir.” dedi. Maas, yeni bir mutabakat yapılması durumunda Türkiye’ye maddi destek verilip verilmeyeceği sorulduğunda da, “Herhangi bir rakam ortaya atmak istemiyorum, ancak bunun parasız olmayacağı tamamen nettir.” değerlendirmesini yaptı.

Maas’ın ardından Başbakan Merkel, Afgan göçü konusunda “Türkiye ile yakın çalışılması gerektiğini” ifade etti.

21 Ağustos’ta Erdoğan-Merkel telefonla görüştü. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Erdoğan, “AB’nin 18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesine dair Türkiye’nin haklı beklentisini karşılaması konusunda çekimser yaklaşımını sürdürmesinin göç alanındaki iş birliği potansiyelini menfi şekilde etkilediğini”, “18 Mart Mutabakatı tüm unsurlarıyla tatbik edilmeden, AB’nin Türkiye’den daha fazla beklenti içerisine girmesinin gerçekçi olmadığını” anlattı.

Ve bildiğiniz gibi, Dışişleri Bakanı Heiko Maas, önceki gün “Türkiye-AB ilişkileri ile Afganistan’daki gelişmeleri” ele almak üzere Antalya’ya gelip Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Türkiye’nin ardından Özbekistan, Tacikistan, Pakistan ve Katar’a giden Maas’ın bu programıyla ilgili olarak Alman Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı bilgilendirmede, Afganistan’daki çöküşün tüm bölgeyi istikrarsızlaştırmamasını sağlamak için komşu ülkelere insani ve ekonomik yardım teklifinden de söz edildiğini belirtip, Maas’ın Türkiye’deki açıklamalarından birkaç satır aktaralım. Afganistan’dan tahliye edilecek Alman vatandaşı ve yerel personellere değinirken, şunları söyledi:

10 binden fazla yerel personel var ve yine korunmaya muhtaç 10 bini aşkın insan var… Bu insanlar için elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu insanlar için Almanya’da komşu ülkelerle Türkiye ile birlikte yasal olarak ülkeden çıkma yolları arıyoruz… Biz bugün çok yoğun bir şekilde, söz konusu kişi ve grubu, yani Alman vatandaşı yerel personeli ve korumaya muhtaç kişileri ele aldık.”

Çavuşoğlu ise, “Hiçbir ülkeden bugüne kadar ‘Göçmenleri Afganistan’dan çıkardıktan sonra daha doğrusu tahliye edilen kişileri Türkiye’de belli bir süre tutalım’ teklifi hiç olmadı… Böyle bir teklif ne Almanya’dan ne de başka bir ülkeden bize gelmedi.” diye konuştu.

Tüm bunların ardından, Maas’ın ziyaretinden hemen önce yaşanan dikkat çekici bir gelişmenin altını çizelim. Alman Bankacılık Denetleme Kurulu’nun, büyük usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle yaklaşık 2 yıldır uyarıda bulunduğu, burada faaliyet gösteren Ziraat Bankası’na tarihi cezalar kestiği, ayrıca Ankara’nın 4 genel müdür adayını reddettiği ortaya çıktı. Bugün de bankaya “kayyum” atanmasının planladığı bildirildi.

Erdoğan AB’den Neler İstedi?

Kurumsal olarak AB cephesinde yaşananları da özetleyelim.

Geçen yılki Türkiye-Yunanistan krizinde, sınıra gelip AB’nin sınırının Yunanistan’dan başladığı mesajını veren AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganların Avrupa’ya gelişlerinin önlenmesinde Türkiye’nin çok önemli rol oynayacağını öne sürdü.

Yine geçen yılki kriz sırasında AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in, Türkiye’ye karşı “havuç-sopa” yaklaşımından söz ettiği hatırlanacaktır. İşte Erdoğan 9 gün önce bu isimle bir telefon görüşmesi yaptı. Peki Erdoğan o görüşmede neler konuştu?

-Öncesinde AB, Dijital Kovid-19 Sertifikasına Türkiye’yi dahil etme kararı almıştı, bundan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

-Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılmasına, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ve vize serbestisi başta olmak üzere 18 Mart Mutabakatı’nın bir bütün olarak hayata geçirilmesine yönelik beklentisini tekrarladı.

Afganistan’daki son gelişmelerin Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında AB’nin PESCO projesinde yer almasının önemini ortaya koyduğunu vurguladı.

– Ve de AB’nin Afganistan misyonu için çalışan yerel personelin Türkiye’ye kabul edilmesi konusunda talep aldıklarını belirtip, Türkiye’nin üçüncü ülkelerin uluslararası sorumluluklarını üstlenmesinin beklenemeyeceğini ifade etti.

Yazımızın bundan sonraki bölümünde yeniden gündeme geleceği için, Erdoğan’ın Michel’le görüşmesinde söz ettiği PESCO’nun ne olduğunu da kısaca hatırlatalım. AB-NATO geçmiş yıllarda, uzun vadede Rum kesiminin NATO üyeliğini sağlamak amacıyla bir Avrupa Ordusu kurulmasını planladı. Ancak AB üyesi olmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin bu yapılanmanın karar mekanizmasında yer alması istenmeyince, Ankara NATO’daki veto kartını kullandı ve o proje hayata geçmedi. İşte bunun yeni versiyonu PESCO oluşturuldu. Ankara da yaklaşık 3 ay önce PESCO kapsamındaki bir projeye katılmak için başvurdu.

Avusturya’nın Anlam Ve Önemi

Tüm bu ülkeler içinde Avusturya’ya özel bir başlık açmamız gerekiyor. Sebebi mi?

Avusturya Başbakanı Kurz’un Türkiye ve İslâm karşıtlığı malûm. Daha geçen Mayıs’ta AKP sözcüsü Ömer Çelik’in, “Avrupa’da İslam düşmanlığı, Türk düşmanlığı ve Erdoğan düşmanlığının sembolü olan bu şahıstır.” diye tanımladığı Kurz, Temmuz sonunda AB’yi Afgan göç dalgasına karşı önlem almaya çağırırken, “İnsanlar kaçmak zorundaysa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç’e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan’ın güvenli bölgelerini daha doğru yer olarak görüyorum.” dedi.

Aynı günlerde Avusturya’nın, Türkiye’nin PESCO projelerine katılımına karşı çıktığı açıklandı.

Peki dün ne oldu?

Avusturya Mahkemesi, sürpriz bir zamanlamayla hakkında inanılmaz iddialar bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iade edilmesine karar verdi. Gerçi karar kesin değil. Mahkeme daha ABD’nin iade talebini de görüşecek. Ayrıca verilen kararı Avusturya Adalet Bakanı’nın da onaylaması gerekiyor.

Sezgin Baran Korkmaz ile Türkiye’nin göçmen deposu haline getirilmesi planlarının bağlantısı ne mi?

Rıza Zarrab dosyasının ABD ile ilişkilerimize etkisini ya da Trump’ın tehditleri sonucu Rahip Brunson’un nasıl bırakıldığını hatırlayın…

Veya İktidar medyasının yıllardır “15 Temmuz’un finansörü, Erdoğan’a yönelik darbelerin merkezi” ilân ettiği Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerin son 15 günde birden bire düzelmesini… Erdoğan, önce BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun Bin Zayed el-Nahyan’ı kabul etti, dün de bizzat Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan’la telefonla görüştü. Bu hızlı dönüşün, Sedat Peker’in orada olması ile bağlantısı sorgulanmıyor mu?

Bunlara bakınca, şimdi de Avusturya ve AB’nin, Ankara’yı Afgan göçüne razı etmek için Sezgin Baran Korkmaz kartını oynadığını düşünmek çok mu yanlış olur?

Ez cümle; göçmen pazarlığında hiçbir şey olmasa da bir şeyler olduğu kesin!..

 

Müyesser YILDIZ, 31 Ağustos 2021

 

Kaynak: https://muyesseryildiz.com/2021/08/31/abnin-gocmen-pazarliginda-yeni-karti-sezgin-baran-korkmaz-olmasin/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.