Ercan Caner, Sun Savunma Net, 19 Nisan 2024
Aracınız aslında bir ölüm tuzağıdır. Her yıl yaklaşık 400 insan aracının içinde boğularak hayatını kaybetmektedir. Bunun nedeni ise; suyun araç camları ve kapıları üzerine inanılmaz miktarda güç uygulaması ve basınç eşitlenene kadar açılmalarını neredeyse imkânsız hale getirmesidir. Ve ne yazık ki basınç eşitlenene kadar aracın içi suyla dolmakta ve insanlar boğularak hayatlarını kaybetmektedir.
İşte bu nedenle acil durumlarda araç camlarının nasıl kırılacağını bilmek modern yaşamın bir gereğidir. Suya düşen araçların yanı sıra, içinde bebek ve/veya evcil hayvan kalmış araç camlarının kırılmasını da hızlı ve emniyetli bir şekilde aşağıdaki gibi gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle aracınızdaki camların hangi tip olduğunun bilinmesi gereklidir ve örneğin ön camlar lamine cam iken diğerleri lamine cam olmayabilir.
Temperli Camlar
Kırılma, erime ve çatlamalara karşı dayanıklı hale getirmek maksadıyla ısıl işlem uygulanan camlardır. Dökümü yapılmış cam, 600°C-700°C ısı verilmek ve ardından hava ile ani soğutma yapmak suretiyle temperlenir. Böylelikle oldukça dayanıklı, kalın ve yaralanmalara sebep olmayacak bir hal alır. Halk arasında güvenli cam ve kırılmaz cam adıyla da bilinir.
Camın fırınlanmasıyla iç gerilimi azaltılır ve azalan gerilim camın her noktasına yayılır. Böylece kırılma durumunda cam, çatlayacak damar olmadığından dağılarak tuzla buz olacaktır. Yani cam ufalanarak, keskin olmayan yuvarlak parçalara ayrılır. Bunun sebebi kesici ve sivri cam parçalarıyla oluşacak yaralanmaların önüne geçmektir.
Temperli camların kırılması için standart bir emniyet çekici veya suyun altında çok daha etkili ve güvenli olan yay yüklü bir cam kırıcı kullanılması gerekmektedir. Acil durumda kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde muhafaza edilmesi uygun olur.
Lamine Cam
Lamine cam renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltır. Bu özelliği nedeniyle lamine güvenlik camı olarak kabul edilir. Lamine cam, bir taraftan diğer tarafa istenmeyen geçişleri önlemesi veya geciktirmesi açısından da doğru bir seçimdir. Laminasyon eğimli veya baş üstü camlamaların iç camları için standart ve tipik bir çözümdür. Lamine, yalıtım camı üniteleri (ISICAM®), renksiz, harmandan renkli, kaplamalı ve ısıl işlemli camlarla birlikte oluşturulabilir. Lamine cam, düşük UV geçirgenliği ile eşyaların doğal renklerinin daha uzun süre korunması ve gürültü kontrolü açılarından da yararlıdır[1].
Lamine camların kırılmasında emniyet çekiçlerinin kullanılması pratik değildir ve uzun zaman alabilir. Geleneksel bir cam kırma aleti lamine camı çatlatarak, sonrasında tekmeleyerek ve/veya dışarı doğru iterek aracın içinden çıkmanızı sağlayabilir. Ancak lamine camlar için en etkili alet, ön cam kesici adı verilen ve pille çalışan bir testeredir.
Araçla suya battığınıza iç-dış basınç eşitlenene kadar kapıların açılmayacağını asla aklınızdan çıkarmayın. Sakin olun ve suyun aracın içine tamamen dolmasını bekleyin. Öncelikle çıkmanızı sağlayacak bir camı kırın ve emniyet kemerinden kurtulun.
[1] ANTCAM A.Ş. https://www.antcam.com.tr/tr-TR/Lamine-Cam (Erişim Zamanı – 07 Kasım 2022).