savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3635
EURO
34,9543
ALTIN
2.325,43
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Adım Adım ABD Silah Ambargosuna Doğru Gidiyoruz

Adım Adım ABD Silah Ambargosuna Doğru Gidiyoruz

Birleşik Devletler 2019 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası

Adım Adım ABD Silah Ambargosuna Doğru Gidiyoruz

Kongre, Savunma Bakanlığından Birleşik Devletler Türkiye Cumhuriyeti
İlişkilerinin Durumu Hakkında 60 Gün İçinde Bir Rapor Hazırlamasını Talep Etti!

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 12 Mayıs 2018

 

Türk Ordusunun Kıbrıs Barış Harekâtı

 

Birleşik Devletler Anayasası, Kongre’nin; silahlı kuvvetleri geliştirme, bir donanma sağlama ve sürdürme, hükümet ve kara ile deniz kuvvetleri için yasalar yapma dâhil olmak üzere ortak savunmayı sağlamasını gerektirmektedir. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, 57 yıldır Kongre’nin bu anayasal görevini yerine getirmesinde temel yol olmuştur.

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mac Thornberry tarafından sunulan, toplam 773 sayfalık H.R.5515- FY19 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasının Başlık XII – Yabancı Uluslarla İlişkiler, Alt Başlık F – Diğer Meseleler, Kısım 1251 Birleşik Devletler ile Türkiye Cumhuriyeti İlişkileri Durum Raporuyla ilgili bölümü aşağıda okuyucuların beğenisine sunulmuştur.

 

Birleşik Devletler ile Türkiye Cumhuriyeti İlişkileri Durum Raporu Talebi

Bulgular

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından Kongreye sunulan 2019 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasında, Kongre’nin Türkiye ile bulguları aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:

Birleşik Devletler ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Türk Hükümetinin provokatif eylemlerinden kaynaklanan nedenlerden ötürü son yıllarda giderek artan oranda gerginleşmiştir.

Türk Hükümeti  tarafından Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava ve füze savunma sistemlerinin potansiyel alımı  ilişkilerde gerginliğe neden olmuştur.

Türk Hükümetinin bu faaliyetleri, Birleşik Devletler ile Türkiye arasındaki ortak silah geliştirme programları olumsuz yönde etkileyebilir.

Amerika’nın ambargo kararı sonrası el koyulan üslerle ilgili 26 Temmuz 1975 tarihli bir gazete haberi.

 

Türkiye’nin bu faaliyetleri, ortak askeri mimari ve bilgi  paylaşımı açılarından, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) mevcut karşılıklı çalışabilirlik problemlerini daha da kötüleştirebilir.

Türk hükümetinin bu faaliyetleri; Birleşik Devletler ile Türkiye arasındaki mevcut ikili anlaşmaları etkileyebilir.

Savunma Bakanlığından Rapor Talebi

Bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra 60 gün içinde Savunma Bakanı,  Dışişleri Bakanı ile görüşerek hazırlayacağı, Birleşik Devletler ile Türkiye Cumhuriyeti ilişkilerinin statüsü hakkındaki raporu, uygun Kongre Komitelerine sunacaktır. Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan rapor aşağıda belirtilen hususları kapsayacaktır:

  • Birleşik Devletler’in, İncirlik Hava Üssü ve başka yerlerden icra edilen operasyonlar da dâhil olmak üzere, Türkiye’deki askeri ve diplomatik mevcudiyetinin değerlendirilmesi,
  • Türk Hükümetinin, Rusya Federasyonu’ndan potansiyel S-400 hava ve füze savunma sistem alımının değerlendirilmesi ve böyle bir alımın, Türkiye ile müşterek olarak işletilen diğer Birleşik Devletler silah sistemleri ve platformlarına olan etkisi dahil, aşağıda belirtilenleri içerecek şekilde, Birleşik Devletler-Türkiye ikili ilişkileri üzerindeki potansiyel etkileri:
  • Birlikte üretim dahil, F-35 Lightning II Joint Strike hava aracı,
  • Patriot kara-hava füze sistemi,
  • CH-47 Chinook ağır yük helikopteri,
  • AH-1 taarruz helikopteri,
  • H-60 Black Hawk genel maksat helikopteri ve
  • F-16 Fighting Falcon hava aracı.
  • Birleşik Devletler ve diğer NATO üye ülke askeri hava savunma topçu sistemleri dâhil olmak üzere, Türk Hükümeti  tarafından satın alınabilecek olan potansiyel alternatif hava ve füze savunma sistemlerinin tanımlanması.

Savunma Bakanlığı tarafından Dışişleri bakanlığı ile görüşerek hazırlanacak olan raporun gizlilik derecesi olmayacaktır, fakat hazırlanan raporun bazı bölüm ve ekleri gizli olabilir.

Amerikan ambargosu nedeniyle Türkiye’nin petrol ihtiyacını karşılayan ve Türkiye’ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu açıklayan Libya Lideri Muammer Kaddafi. Foto: Stratejik Ortak

Birleşik Devletler Savunma Bakanı, Bakan kendisinden talep edilen raporu hazırlayıp uygun Kongre Komitelerine sunmadan önce, Arms Export Control Act (22 U.S.C. 2778) yasası 36. Kısım (Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce Silah İhracatını Kontrol  Yasası yetkisi  altında verilecek bir teklif mektubu ile) gereği, Kongre onayına tabi olan hiçbir ana savunma ekipmanının, Türkiye Cumhuriyetine dış askeri satış (FMS) işlemini gerçekleştirmeyecektir.

Savunma Bakanı tarafından hazırlanan rapor; Kongre Savunma Komiteleri, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisine sunulacaktır.

Aşağıda, ana kalemler bazında Birleşik Devletler 2019 Mali Yılı Ulusal Savunma Bütçesi rakamlarını görebilirsiniz.

BİRLEŞİK DEVLETLER 2019 MALİ YILI ULUSAL SAVUNMA BÜTÇESİ

 

Yazıyı, Namık Kemal’in ünlü Hürriyet Kasidesinden bir dize ile noktalayalım: ‘‘Felek her türlü esbâb-ı cefasın toplasın gelsin. Dönersem kahbeyim millet yolunda bir azimetten.’’

Varsın, Birleşik Devletler istediği yaptırım ve ambargoyu uygulasın, bizim de hâlâ tatmadığı ‘‘Osmanlı Tokadımız’’ var…

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.