Gizleme Teknolojisinde Devrim
İsrailli Polaris Solutions adlı firmanın geliştirdiği inovatif bir malzeme kullanılan kamuflaj teknolojisi askerleri görünmez hale getirecek.
Yazar: Maya Margit, The Media Line, 15 Haziran 2021
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 25 Temmuz 2021
Dikkatli bakınız! Polaris Solutions firması tarafından geliştirilen Kit 300 kamuflaj örtüsü, düşmanı görünmeden gözetlemek dahil birçok alanda kullanılabilir. Fotoğrafın yaklaşık olarak ortasında, kayaların arasında bir dürbün görülmektedir. Fotoğraf: Maya Margit
İsrail merkezli hayatta kalma donanımı imal eden Polaris Solutions firması, muharebe sahasında askerleri görünmez ve tespit edilemez hale getiren bir gizleme teknolojisi geliştirmiştir.
İsrail Savunma Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışan firma; Kit 300 adını verdiği, çok spektralli bir gizleme sağlayan ve muharebe sahasında askerleri neredeyse görünmez hale getiren inovatif bir kamuflaj örtüsü geliştirmiştir. Polaris Solutions firmasının iddiasına göre; şu anda piyasada benzer özelliklere sahip başka bir gizleme örtüsü bulunmamaktadır.
Polaris Solutions firması İcra Kurulu Başkanı (CEO-Chief Executive Officer) ve kurucularından olan Asaf Picciotto, The Media Line haber ajansına verdiği demeçte; bildikleri kadarıyla dünyanın hiçbir ordusunda henüz böyle bir teknolojin olmadığını ve dünyanın birçok ülkesinde patent başvurusu yaptıklarını ifade etmiştir.
Firma tarafından geliştirilen hafif örtü; çeşitli metaller, polimerler ve mikro fiberlerden oluşan özel bir termal görsel gizleme (TVC–Thermal Visual Concealment) malzemeden imal edilmiştir. TVC sayesinde askerlerin muharebe sahasında çıplak gözle ve termal kameralarla görülmeleri ve tespit edilmeleri çok daha zor hale getirilmiştir.
Polaris Solutions firması tarafından geliştirilen gizleme örtüsünün bu inovatif imkân ve kabiliyeti, onun muharebe sahasında çok geniş bir yelpazede kullanılmasını sağlayacaktır. Böyle bir kamuflaj örtüsü geliştirme düşüncesi, 2006 yılında İkinci Lübnan Savaşı esnasında akıllara gelmiştir.
Şu anda firmada CEO olarak görev yapan Picciotto, o zamanlar İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF – Israel Defence Forces) özel bir birliğinde görev yapmaktadır ve askerlerin muharebe sahasında düşmanın termal kameraları ve gece görüş gözlüklerine karşı daha iyi koruma sağlayan bir teknolojiye ihtiyacı olduğunu bizzat kendisi yaşamıştır.
Savaşı kazanmak için düşmandan daha iyi olunması gerektiğini ifade eden Picciotto, hayatta kalma donanımında büyük eksiklikler olduğunu hatırlamaktadır. Polaris Solutions firması İkinci Lübnan Savaşından birkaç yıl sonra 2010 yılında kurulmuştur ve günümüzde merkezi İsrail’in liman kenti Caesarea’dadır. Özel kuvvetler eğitimi gören birkaç eski IDF askeri, sağlam ve dayanıklı taktik kumaşlar ve patentli askeri ürünler de imal eden firmaya deneyimleriyle katkıda bulunmuştur.
Kamuflaj örtüsü kaya gibi şekillendirilerek gizlenen bir keskin nişancıyı neredeyse görünmez hale getirebilir.
Kit 300, muharebe sahasında yeni ve sürekli değişim gösteren tehditlere karşı koymak maksadıyla özel olarak tasarlanmıştır. Polaris Solutions firması pazarlama direktörü Yonatan Pinkas, The Media Line haber sitesine verdiği demeçte kamuflaj ağlarının son 50 yılda çok fazla gelişmediğini ve askerlerin ihtiyacını karşılamak maksadıyla yeni bir tip malzeme geliştirmeyi hedeflediklerini ve TVC düşüncesinin bu nedenle doğduğunu ifade etmiştir.
Firma tarafından geliştirilen kumaşın iki yüzü birbirinden farklı renktedir. Örtünün bir yüzü bitki örtüsünün yoğun olduğu alanlarda, diğer yüzü de çöl benzeri ortamlarda kullanılmak üzere farklı renktedir. İlave olarak firma, bulundukları coğrafi bölgeye göre farklılıklar gösteren müşteri gereksinimlerine uygun olarak farklı desen ve renklendirme de yapabilmektedir.
Oldukça sağlam olan malzeme üç boyutlu şekillere dönüştürülebilmekte veya kompakt bir şekilde katlanabilmektedir. Aynı zamanda su geçirmez olan kamuflajlı örtü muharebe sahasında askerlere yağmurdan korumanın yanı sıra yaralı askerleri taşımak maksadıyla sedye olarak da kullanılabilmektedir.
Pinkas, yeni geliştirdikleri malzemenin tıbbi alanda da kullanılabileceğine dikkat çekmekte ve kullanım alanları olarak; 250 kiloya kadar ağırlığı taşıyabildiğini, kırılan bir kemiği sabitlemekte ve bir hipotermi battaniyesi olarak kullanılabileceğini ifade etmektedir.
Polaris Solutions firması İsrail savunma endüstrisinin yanı sıra yurtdışından hükümet ofisleri, Kanada ve ABD’den özel kuvvetler birlikleri ile de birlikte çalışmaktadır. Uluslararası ortamda Kit 300, ‘‘Jag Hide’’ adıyla bilinmektedir.
Polaris Solutions firması tarafından geliştirilen sağlam ve dayanıklı gizleme örtüsü muharebe sahasında yaralı askerlerin taşınması maksadıyla sedye olarak da kullanılabilmektedir. Fotoğraf: The Media Line
Picciotto geliştirdikleri ürünün farklı kullanım alanlarında ismini veremeyeceği bazı birlikler tarafından denenmekte olduğunu da ifade etmektedir.
Kit 300 sadece birey olarak askerleri değil bütün bir birliği de düşmanın tespit sistemlerinden sakınma imkân ve kabiliyeti sağlayabilmektedir. Örneğin bir kara harekatında yaya olarak ilerleyen birlik, kamuflaj örtüsü sayesinde fark edilmeden düşmanın burnunun dibine kadar yaklaşabilir.
Polaris Solutions firması tarafından geliştirilen TVC ürünleri her ne kadar benzersiz olsalar da diğer teknoloji firmaları da son zamanlarda görünmez malzeme arenasında çığır açan başarılara imza atmışlardır.
Dünyada görsel kameralara karşı kullanılmak üzere geliştirilen birçok kamuflaj tekniği bulunmaktadır, ancak düşmanın yerdeki askerleri tanımlamak ve yerlerini tespit edebilmek maksadıyla esas olarak termal kamera sistemlerini kullandığı göz önüne alındığında termal görüntüleyicilerden sakınmak her zaman büyük bir problem olmuştur.
Solda Kanada merkezli HyperStealth Biotechnology Corporation firması tarafından geliştirilen görünmezlik örtüsü, sağda ise Harry Potter’in görünmezlik pelerini görülmektedir. Kaynaklar: TECHEBLOG ve Christian Science Monitor
HyperStealth Biotechnology Corporation adlı Kanada firması geçtiğimiz yıl; Quantum Stealth adını verdiği, bir insanı görünmez hale getiren, hafif ve bükülebilir bir malzemeyi piyasaya sürmüştür. Kanada firması, etkinliği her ne kadar bakıldığı yere olan mesafe ve açıya bağlı olsa da yeni keşfine ‘‘geniş bant görünmezlik örtüsü’’ adını vermiştir.
Gerçek bir görünmezlik sağlayan kamuflaj örtüsünün geliştirilmesinin önünde birkaç teknik engel bulunmaktadır. Görünmezlik bir zamanlar bilim kurgu veya fantezi dünyasının konusu iken Polaris Solutions firması yakında görünmezliği gerçeğe dönüştürecek ürünler geliştirme alanında büyük adımlar attığını göstermiştir. Ancak, çeşitli ürünlerde kullanılabilecek gerçek bir görünmezlik teknolojisinin geliştirilmesi için Picciotto’ya göre 5-10 yıl arası bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır.
https://www.jpost.com/jpost-tech/israeli-camouflage-tech-makes-soldiers-invisible-