Brüksel Avrupa çelik endüstrisinin çıkarlarının korunması yönünde artan baskısıyla karşı karşıya kaldı.
Yazar: Stefan Grobe, Euronews, 13 Mart 2018
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 14 Mart 2018
Avrupa Birliği (AB), Birleşik Devletlerin çelik ve alüminyum için planladığı ithalat vergilerinden muafiyetin yollarını ararken, Washington muafiyet sürecinin nasıl işleyeceği yönünde herhangi bir açıklama yapmamıştır.
Şimdiye kadar sadece Avustralya ile NAFTA (North American Free Trade Agreement – Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) üyesi Kanada ve Meksika, şimdilik vergilerden muaf tutulmuştur.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau konuyla ilgili yaptığı açıklamada; ‘‘ Daima Kanada’nın çelik ve alüminyum endüstrileri ile onları ayakta tutan işçilerimizin yanında olacağız. Bu hafta, dünya standartlarında üretim yapan çalışanlarımız ve tesislerimizi ziyaret edeceğim’’ ifadelerini kullanmıştır.
Bu arada Brüksel ise Avrupa çelik endüstrisinin çıkarlarının korunması yönünde artan baskılarına maruz kalmıştır.
Brüksel’de düzenlenen endüstri konferansında bir konuşma yapan Fransa Ekonomi Bakanı Bruno LeMaire, olası bir Birleşik Devletler – Avrupa Birliği ticaret savaşından endişe duyduğunu açıklamış, fakat Avrupa’nın, Birleşik Devletlerin Avrupa’ya uygulamayı planladığı yeni gümrük vergilerine tepki göstermek zorunda olduğunu da ifade etmiştir.
Fransız bakan yaptığı açıklamada; ‘‘ABD gümrük vergilerine tepki göstermemek Avrupa halklarına zayıf olduğumuz izlenimini verecektir’’ ifadelerini kullanmıştır.
Fransa Ekonomi Bakanı LeMaire, özellikle Birleşik Krallığı uyararak, Birleşik Devletlere karşı birlikte hareket etmenin önemini vurgulamıştır.
Avrupa çelik üreticilerini temsil eden EUROFER (The European Steel Association – Avrupa Çelik Birliği), Brüksel’in kapasite aşım problemini çözmek için de adım atacağını ümit ettiklerini açıklamıştır.
EUROFER Genel Müdürü Axel Eggert de yaptığı açıklamada; ‘‘Çelik endüstrisinde çalışan binlerce işçi ve işletmeleri korumak maksadıyla, Avrupa Birliğinden beklentimiz, tabi ki önümüzdeki birkaç hafta içinde koruma tedbirlerini uygulamaya koyma yönünde süratle harekete geçmesidir’’ ifadelerini kullanmıştır.
Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump’ın tutumundan kaynaklanan nedenlerle; Avrupa’ya ilave çelik yönlenme riski bulunmaktadır.
Geçen yıl Avrupa, toplam 40 milyon ton çelik ithalatı gerçekleştirmiştir.
Donald Trump tarafından uygulamaya koyulan yeni gümrük vergileri, muaf tutulan ülkelerden ilave 13 milyon ton daha çeliğin Avrupa’ya gelmesine neden olabilir.
Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Organizasyonundaki (World Trade Organization) ortakları ile Trump’ın planına karşı yasal yollardan itiraz için görüşmeleri sürdürmektedir.
Başkan Trump’ın uygulamaya koyduğu yeni gümrük vergileri sadece Avrupa Birliği çelik endüstrisini değil bağlantılı sektörlere de ölçülemeyecek zararlar verecektir.
EUROFER Başkanı Geert Van Poelvoorde de yaptığı açıklamada, Başkan Trump tarafından uygulamaya koyulan %25 oranındaki gümrük vergilerinin sadece Avrupa Birliği ve küresel çelik endüstrisi için değil küresel ticaret sistemi için de gerçek bir tehdit oluşturduğunu ifade etmiştir.EUROFER Başkanı Van Poelvoorde sözlerini; ‘‘Potansiyel olarak önemli etkisi göz önüne alındığında, Avrupa çelik endüstrisi açıkça güçlü savunma düzenlemelerine ihtiyaç duymaktadır ve EUROFER bu tehdide karşı çıkmak maksadıyla bütün yasal seçeneklerle ilgili olarak Avrupa Kurumlarını desteklemektedir’’ şeklinde sürdürmüştür.
Başkan Van Poelvoorde ayrıca; ‘‘Bugün karşı karşıya olduğumuz zorluk, nihayetinde endüstrinin boğuştuğu küresel kapasite aşımıyla ilgilidir. Bugün artık hükümetlerin küresel kapasite aşımı konusunda kararlı bir şekilde harekete geçme zamanı gelmiştir’’ açıklamasını sözlerine ekleyerek çelik endüstrisinin özgür ve adil, kurallara dayalı bir ticaret talebinde olduğunu ve ABD tarafından bizzat oluşturulan kurallara dayalı mevcut sistemin devam edeceğine yönelik ümitlerini koruduklarını ifade etmiştir.
Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi dünya çelik üretiminde ilk 15 ülke içinde yer alan Türkiye de Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump’ın ithal çeliğe uygulanacak %25 oranındaki gümrük vergisi uygulamasından etkilenecektir.
Bu konuda Türkiye’nin yapması gereken Avrupa Birliği ile ortak hareket etmektir. Yazının orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
http://www.euronews.com/2018/03/13/eu-to-circle-the-wagons-around-its-steel