Elçilikler Kudüs’e Taşınıyor
“Avrupa Birliği’nin Kudüs kenti hakkındaki ortak tutumunun sorgulanmasına neden olabilecek bütün adımlar ciddi bir endişe ve üzüntü kaynağıdır.’’ Peter Stano
Yazar: David Isaac, WORLD ISRAEL NEWS, 07 Eylül 2020
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 08 Eylül 2020
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sırbistan’dan 5,000 ton ithal edilmesi için anlaşma imzalandığını açıklamıştır. 2017. Kaynak: Tarım Pusulası
AB Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, Pazartesi günü yaptığı basın konferansında; Kosova ve Sırbistan’ın büyükelçiliklerini Kudüs kentine taşıyacakları yönünde yaptıkları açıklamayı sert bir dille eleştirmiştir.
Stano açıklamasında; “Avrupa Birliği’nin Kudüs kenti hakkındaki ortak tutumunun sorgulanmasına neden olabilecek bütün adımlar ciddi bir endişe ve üzüntü kaynağıdır’’ ifadelerini kullanmıştır.
Başkan Donald Trump Cuma günü yaptığı açıklamada Sırbistan ve Kosova’nın, Birleşik Devletler sponsorluğunda yapılan görüşmeler sonrasında; Belgrad’ın İsrail büyükelçiliğini Kudüs kentine taşıması dâhil İsrail ile ekonomik ilişkileri normalleştirme konusunu kabul ettiklerini ifade etmiştir.
Başbakan Benjamin Netanyahu, özellikle Kosova’nın kararına dikkat çekerek iki ülkenin kararını övmüştür. Netanyahu açıklamasında; Kosova’nın, Kudüs kentinde büyükelçilik açan Müslüman çoğunluğun yaşadığı ilk ülke olacağının altını çizmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova’nın başkenti Priştine’de Arnavutluk başbakanı Edi Rama ve Kosova Başbakanı Taçi ile görülürken. Kaynak: Kayhan Özer- Anadolu Ajansı
AB Dış İlişkiler Sözcüsü Stano ise Sırbistan ve Kosova’nın aldığı kararların iki ülkenin Avrupa Birliği’ne katılmalarını etkileyebileceğini ifade etmiştir.
Sırbistan ve Kosova Avrupa Birliğine girmeyi ve Avrupa ile bütünleşmeyi stratejik öncelikleri olarak belirlediğinden, AB her iki ülkenin de AB’nin Kudüs kenti konusundaki tutumuna uygun hareket etmesinin beklendiğinin altını çizen Stano, AB’nin konuya bakış açısı ve yaklaşımının korunması gerektiğini dile getirmiştir.
Sırbistan resmi olarak 2009 yılında AB’ye giriş için başvurmuştur. 2026 yılına kadar Avrupa Birliği’ne tam olarak katılması beklenmektedir. 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova ise AB’ye katılma sürecinde çok daha geridedir ve 2018 yılında AB’ye girmek için aday ülke olarak tanınmıştır.
Avrupa Birliği elçiliklerin Kudüs kentine taşınmasını politikasına aykırı ve çelişkili bir durum olarak görmektedir. AB’nin resmi tutumuna göre Kudüs kenti ikiye ayrılmalı ve İsrail ile Filistin devletlerinin başkenti olmalıdır.
Stano açıklamasında; Kudüs’ün her iki ülkenin de başkenti olması için bir yol bulunmalıdır sözlerine yer vermiştir.
AB’nin Arap-İsrail savaşıyla ilgili olarak resmi tutumu iki devletli bir çözüm bulunması ve 1967 sınırlarını esas alan bir Filistin devleti kurulması yönündedir.
Avrupa Birliği’nin bu tutumu; Altı Gün Savaşı ile kazanılan Judea ve Samaria’da halen 400,000 Yahudi yaşadığı gerçeğini göz ardı etmekte ve Kudüs’ün sonsuza dek Yahudi Devletinin başkenti olarak kalacağı yönündeki kararını da yok saymaktadır.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.
https://worldisraelnews.com/matter-of-regret-eu-slams-serbia-kosovo-over-jerusalem-embassy-move/