Avusturya İslami Dini Topluluğu (IGGÖ) ile birlikte çalışan Avusturya Hükümeti, yaklaşık olarak 700.000 Müslümanın yaşadığı ülkede, yedi adet camiyi kapatacağını ve yabancı ülkeler tarafından fonlanan bazı imamları da sınır dışı edeceğini açıkladı!
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 12 Haziran 2018
Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz yaptığı açıklamada, hükümet tarafından alınan karar ve hamlenin politik İslam’a yönelik olduğunu ifade etmiştir. Bazı camilerin Türk milliyetçileri ile bağlantıları olduklarından şüphelenilmektedir. 2018 yılı Nisan ayında, bir camide, Birinci Dünya Savaşından Gelibolu Muharebesini canlandıran, Türk ordusu üniforması giymiş çocukların fotoğrafları ortaya çıkmıştır.
Türkiye cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada Avusturya’nın davranışının İslamofobik, ırkçı ve ayrımcı olduğu vurgulanmıştır. Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı attığı bir Twitter mesajında: ‘‘Avusturya’nın yedi adet camiyi kapatma ve imamları sınır dışı etme kararı ülkedeki İslamofobik, ırkçı ve ayrımcı dalganın bir yansımasıdır. Ucuz politik kazançlar elde etmek maksadıyla Müslüman toplumları hedef alma girişimidir’’ ifadelerini kullanmıştır.
Avusturya hükümeti ülkede bulunan 260 imamdan, 60 adedinin durumunun halen incelendiğini açıklamıştır. Bu 60 adet imamdan 40’ı, Türk hükümetine yakın, Avusturya’da İslami bir organizasyon olan Avrupa Türk-İslam Birliği (ATIB) üyesidir.
Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz Cuma günü yaptığı açıklamada: ‘‘Paralel toplumlara, siyasi İslam’a ve radikalizme ülkemizde yer yok’’ ifadelerini kullanmıştır.
Camilerin kapatılmasına ve imamların da sınır dışı edilmesine neden olan olay Avrupa Türk-İslam Birliği tarafından Viyana’daki bir camide Gelibolu savaşının çocuklar tarafından canlandırılması olmuştur. Gelibolu Savaşı, Osmanlı İmparatorluğunun, başkent İstanbul’a ulaşmak isteyen müttefik kuvvetlerini durdurarak zafer kazandığı son savaştır.
Avusturya basınında Almanca olarak yayınlanan haberlere göre, kamuflajlı Türk askeri üniformaları giydirilen çocuklar, savaşta ölenleri canlandırmış ve sonra da üzerlerine Türk bayrakları örtülmüştür.
Avusturya Hükümeti bunun yanı sıra Arap Dini Topluluğu adlı bir organizasyonu da kapatma kararı almıştır. Kapatılacak yedi caminin altı adedi bu organizasyon tarafından işletilmektedir. Camilerden üç adedi Viyana, ikisi yukarı Avusturya bölgesinde ve bir adedi de Carinthia’dadır.
Komşu Almanya’da da polis, bazı imamlar ile DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) adlı bir Müslüman organizasyonunu fonlayan Türk devleti arasındaki bağlantıları mercek altına almıştır.
AKP’li cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta konuşma yaptığı esnada seyirciler arasında bulunan küçük bir kız çocuğunu kürsüye çıkartıp, küçücük kız hakkında; ‘‘Türk bayrağı da cebinde. Şehit olursa inşallah bayrağı da inşallah örtecekler. Her şeye hazır. Değil mi?’’ diye sormuş, ağlayan zavallı kız da ‘‘Evet’’ cevabını vermiştir.
Avusturya ile Türkiye arasındaki ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde bozulmuştur. Şansölye Kurz’un geçtiğimiz yılki seçim kampanyasında, özellikle göç ve Müslümanların entegrasyonu ile ilgili endişeler dikkat çekmiştir. Seçimler sonrasında Kurz’un muhafazakâr ÖVP Partisi (Österreichische Volkspartei-Avusturya Halk Partisi), aşırı sağcı FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs-Avusturya Özgürlük Partisi) ile bir koalisyon hükümeti kurmuştur.
Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı çok kızdıran bir tutumla, Avrupa Birliğinin Türkiye ile yollarını ayırmasını istemektedir.
Tayyip Erdoğan’ın bu öfkesi Mayıs 2017’de Türkiye’nin, NATO’nun Avusturya ile işbirliğini veto etmesine neden olmuştur. Erdoğan’ın bu hamlesi, NATO’nun tam 41 adet ülke ile ortaklık faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemiştir. Türkiye NATO operasyonlarında önemli bir aktör konumundadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidardaki AKP’sinin kökleri siyasi İslam’dır ve geleneksel Müslüman değerleri benimsemektedir.
Yeniden seçilmek için uğraşan Erdoğan’ın Almanya ve Avusturya’da yaşayan Türk toplumları üzerindeki siyasi nüfuzu iki ülkeyi de kaygılandırmaktadır.
Avusturya ve Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi diğer Merkezi Avrupa ülkelerindeki hükümetler Avrupa’ya Müslüman göçünü sınırlamak istemektedirler.
Bu ülkelerle, 2015 yılında çoğunluğu Müslüman bir milyon kişiye sığınma hakkı veren Almanya arasında anlaşmazlıklar bulunmaktadır.
Türkiye ise ülkede üç milyondan fazla Suriyeli mülteciyi barındırmakta ve Avrupa Birliğinin yeterli yardımı yapmadığını ifade etmektedir.
2015 yılı rakamlarına göre; Avusturya’da 205 adet kayıtlı cami, yüzlerce de kayıt dışı mescit bulunmaktadır. (Kaynak: Wikipedia)
Austria to shut seven ‘political’ mosques
Austria has said it will close down seven mosques and expel imams who it says are funded by foreign countries. Chancellor Sebastian Kurz said the move was a crackdown on political Islam. Some mosques are suspected of having links to Turkish nationalists.