Ercan Caner, Sun Savunma Net, 22 Ağustos 2018
STUTTGART, Almanya. Birleşik Devletler Donanma yetkilileri, hava aracı mürettebatına, yeni geliştirilen artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik (AR/VR-Augmented Reality/Virtual Reality) teknolojilerinin birlikte kullanıldığı yeni bir eğitim teknolojisi sağlama arayışındadır. ABD Donanması yetkilileri bu maksatla, Almanya Stuttgart merkezli, gelişmiş simülasyon ve eğitim yazılımlarında küresel bir lider olan Bohemia Interactive Simulations (BISim) firmasını seçmiştir. BISim firması ABD Donanmasına, eğitilenlerin kaska monteli görüntü (HMD-Head Mounted Display) sisteminde gösterilen yüksek duyarlıklı bir sanal gerçeklik ortamı içindeyken, fiziki bir T-45 Goshawk modeli eğitim uçağı simülatör kokpiti ile etkileşime girebilmelerini sağlayan bir Artırılmış Gerçeklik (AR) görsel sistemi sağlayacaktır.
BISim firması ABD Donanmasına bunun yanı sıra, mevcut sanal ve gerçek eğitim sistemlerine tamamlayıcı olarak, iki adet T-45 sanal gerçeklik kısmi görev eğiticisi de (VR-PTT: Virtual Reality Part-Task Trainer) sağlayacaktır. Her iki çözümde de BISim firması tarafından geliştirilen VBS Blue IG görüntü üreteci teknolojisi kullanılacaktır.
BISim tarafından geliştirilen VBS Blue IG görüntü üreteci, kolektif ve bireysel eğitimlerde kullanılmak üzere; kara, deniz ve hava sahasının bütün spektrumunu desteklemek maksadıyla tasarlanan, yüksek performanslı, CIGI (Common Image Generator Interface-Ortak Görüntü Üreteci Arayüzü) uyumlu, üç boyutlu (3D) çepeçevre bir görüntü üretecidir.
VBS Blue IG, yüksek doğruluk ve performansla, uzaydan çimen yapraklarına kadar uzanan yelpazede görselleştirme sağlamaktadır. Firma tarafından tasarlanan görüntü üreteci, limitsiz görüş mesafelerinde temel ayrıntıları, başka hiçbir simülasyon sisteminde görülmeyen bir netlikle sağlamaktadır.
BISim firması iş geliştirme bölümü başkan yardımcısı John Burwell; sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin, hava aracı mürettebat eğitimlerini temelden değiştirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu ifade etmektedir. Burwell açıklamasında; sanal ve artırılmış gerçeklik eğitim çözümlerinin, hava aracı mürettebatının eğitim maliyetlerinin azaltılmasını, eğitimin arzu edilen yer ve zamanda verilebilmesini ve özellikle pilotların harbe hazırlık seviyelerinin inanılmaz ölçülerde yükseltilmesini sağladığını ifade etmektedir.
Artırılmış gerçeklik görsel sistemleri pilotları, fiziki bir kokpit simülatörü ile etkileşime girebildikleri sanal bir ortamın içine sokacaktır. Sadece tek bir görüntü üreteci kanalı ve özel bir kaska monteli görüntü ünitesi kullanılarak 360 derece görüş alanı sağlayacaktır.
Araştırmaların başarıyla ile sonuçlanması durumunda, önerilen artırılmış gerçeklik görsel çözümünün, mevcut bütün simülatörler ile kullanılması mümkün olacak ve geleneksel görüntü üreteci ve projeksiyon esaslı çözümlere oranla maliyetlerde büyük bir azalma sağlanacaktır.
Daha önce F/A-18 Hornet modeli savaş uçakları için kısmi görev eğiticileri geliştiren BISim firması, T-45 Goshawk eğitim uçağı için yüksek çözünürlüklü ve gelişmiş bir arayüze sahip olan, ikinci nesil bir VR-PTT (Sanal Gerçeklik Kısmi Görev Eğiticisi) imal edecektir. Firma tarafından ABD Donanması için geliştirilecek olan VR-PTT kısmi görev eğiticisinde, mürettebat bölmesi ile aviyonikler aynı olacak ve uçuş karakteristikleri, T-45 Goshawk eğitim uçağınınkilerle benzer olacaktır.
VR-PTT kısmi görev eğiticisi, kullanıcıya istediği yer ve zamanda eğitim fırsatı sağlayacaktır. Sistemde bulunan arayüz sayesinde pilot, sanal anahtarlar ve düğmeleri seçebilecek ve onlarla tıpkı gerçek hava aracında olduğu gibi etkileşime girebilecektir. Sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak geliştirilen kısmi görev eğiticisi, hava aracının uçuş dinamiklerine ve SASimulations Firması tarafından imal edilen FLEX-air aviyonik sistem çözümüne sahip olacaktır. VR-PTT kısmi görev eğiticisinde pilotlara temel uçuş görevleri, kokpit tanıma ve oryantasyon, uçak gemisi operasyonları ve temel uçuş manevra eğitimleri verilecektir.
SASimulations firması tarafından geliştirilen FLEX-air, kullanıcılara ihtiyaçlarına uygun pilot görüntüleri ve aletlerini sağlamak üzere, rafta hazır teknoloji (COTS-Commercial-Off-The-Shelf) ürünleri ile etkileşime girmek maksadıyla geliştirilen bir masaüstü kişisel bilgisayar uygulamasıdır. FLEX-air sisteminin esnek alet donanımı ve tak-kullan mimarisi kullanıcılara aşağıdaki avantajları sağlamaktadır:
BISim tarafından sağlanan eğitim çözümleri, PMA-205 ve Orlando-Florida’da bulunan NAWCTSD (Naval Air Warfare Center Training Systems Division-Deniz Hava Savaşı Eğitim Sistemleri Bölümü) vasıtası ile CNATRA’nın (Chief of Naval Air Training-Deniz Havacılığı Eğitim Başkanlığı) desteklenmesinde kullanılacaktır.
PMA-250 Deniz Havacılığı Eğitim Sistemleri program ofisine verilen isimdir. Vazifenin başarılması maksadıyla; Birleşik Devletler Donanması ve Deniz Piyadeleri bünyesindeki uçuş mürettebatı ve bakım personeline, geniş bir hava aracı yelpazesinde ihtiyaç duydukları eğitim, yetenek ve becerileri kazandırmak maksadıyla modern eğitim sistemlerinin geliştirilmesi ve eğitim sistemine entegrasyonu üzerinde çalışmaktadır. PMA-250, deniz havacılığı personelinin performansını azami seviyeye çıkarmak maksadıyla; uçuş simülatörleri, kısmi görev eğiticileri, bakım eğiticileri ve ilgili eğitim müfredatı dâhil eğitim sistemlerinin tedarik edilmesi ve envanterde kaldıkları sürece bakım ve idamelerinden sorumludur.
2001 yılında kurulan Bohemia Interactive Simulations (BISim), savunma ve sivil sektör kurum ve organizasyonları için, simülasyon eğitim çözümleri üreten dünyanın önde gelen küresel bir yazılım firmasıdır. Firmanın vizyonu; eğitim ve simülasyon alanında sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanarak büyük bir devrim gerçekleştirmektir. BISim, son teknoloji oyun teknolojisini kullanmakta ve bünyesinde barındırdığı çok sayıda deneyimli mühendislerle, savunma uygulamaları için yüksek doğruluklu, maliyet-etkin eğitim ve simülasyon yazılım ürünleri ve komponentleri geliştirmektedir.
BISim developing immersive virtual, augmented reality training solutions to boost U.S. Navy T-45 pilot readiness
STUTTGART, Germany. U.S. Navy officials seek to provide air crew training technology that leverages emerging augmented reality and virtual reality (AR/VR) technologies. They selected Bohemia Interactive Simulations (BISim), a global developer of advanced simulation and training software in Stuttgart, Germany, to provide an AR visual system that enables trainees to interact with a physical T-45 simulator cockpit while immersed in a high-fidelity virtual environment displayed in a head-mounted display (HMD).