savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Brüksel Casusları: Erdoğan Tasfiyeleri Darbe Öncesinde Planladı

Brüksel Casusları: Erdoğan Tasfiyeleri Darbe Öncesinde Planladı

Brüksel Casusları: Erdoğan Tasfiyeleri Darbe Öncesinde Planladı

Yazar: Bruno Waterfield, Brüksel, 17 Ocak 2017, The Times

Çeviren: Ercan Caner

Cumhurbaşkanı Erdoğan darbe nedeniyle sürgündeki imam Fethullah Gülen taraftarlarını suçlarken Avrupalı istihbaratçılara göre darbe cumhurbaşkanına karşı olan çeşitli muhalifler tarafından başlatıldı. Murat Çetin Mühürdar / AP

Gizli bir Avrupa Birliği istihbarat raporuna göre; Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ordu içindeki muhalifleri Temmuz 2016 darbe girişimi öncesinde temizlemeyi planlamıştı. Avrupa tarafından elde edilen istihbarat, Türk hükümetinin, darbenin arkasında hükümeti devirmek maksadıyla, sürgünde yaşayan imam Fethullah Gülen olduğu yönündeki iddialarıyla çelişmektedir. Ankara Gülen’in ABD’den sınır dışı edilmesini talep etmektedir.

Avrupa Birliği istihbarat merkezi (EU Intelligence and Situation Center – EU Intcen) tarafından hazırlanan raporda, darbenin Erdoğan ve onun iktidardaki AK Partisine karşı olan bir takım gruplar tarafından başlatıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

The Times gazetesine göre, 24 Ağustos 2016 tarihli raporda, darbeyi başlatma kararı yaklaşan tasfiye korkusundan kaynaklanmaktadır. Gülenci, Kemalist (laik), AKP’nin rakipleri ve fırsatçılardan oluşan bir grup subay darbenin arkasındadır. Gülen’in bizzat darbede rol oynama olasılığının pek de mümkün olmadığı sonuçlarına ulaşıldığı görülmektedir.

 “Darbe, önceden hazırlanan sıkı önlemler için sadece bir katalizördü.”

Gülen taraftarları, kendilerini destekleyenleri, yargı ve diğer kurumlarda üst düzey pozisyonlara getirmek için on yıllar boyunca çaba gösterdiler ve AB istihbarat kaynaklarına göre, ülkedeki durumu etkilemelerini ve cumhurbaşkanının faaliyetlerini kontrol etmelerini sağlayan bir network kurdular.

Fakat bu durum, 2014 yılında Erdoğan, Gülencileri zayıflatmanın yanı sıra, Kemalistler ve sivil eylemciler gibi diğer muhalefet eğilimlileri de hedef alan, polis ve devlet idaresindeki tasfiyelere başlayınca değişmiştir.

Türkiye’nin darbeyi Gülen’in yönettiği yönündeki iddialarına darbe vuran Avrupa istihbarat raporu, geçtiğimiz Temmuz ayına kadar, laikliğin kalesi olma özelliğini koruyan Türk ordusunda, Gülen’in İslamcı taraftarlarının sayısının az olduğuna dikkat çekmektedir.

AB Intcen tarafından hazırlanan raporda; ‘‘Gülen’in gerçekten böyle adımlar atabilme kabiliyet ve kapasitesinin olması pek mümkün değildir. Kendisini, Türkiye’nin laik bir ülke olarak kalmasında bir muhafız olarak gören ordunun ve Gülencilerin Erdoğan’ı iktidardan uzaklaştırmak maksadıyla işbirliği yaptığını gösteren hiçbir kanıt da bulunmamaktadır. Gülen hareketi birbirinden kopuk ve bir anlamda laik muhalefet ve Türk ordusundan uzaktır.’’ ifadeleri yer almaktadır.

AB istihbarat ajanlarına göre 15 Temmuz günü yapılan iktidarı ele geçirme teşebbüsü, ‘‘geniş kapsamlı bir tasfiye’’ yapılacağı yönünde haberlerin ortalıkta dolaşması sonrasında başlamıştır. Beklenen tasfiye, Erdoğan’ın laik rakiplerini darbe girişiminin içine çekmiş ve Erdoğan’ın Suriye’ye müdahale ve Kürtlere karşı olan politikalarına karşı çıkan askeri kesimleri harekete geçirmiştir.

2013-2015 yılları arasında Kürt gerillalar ile sürdürülen barış sürecinde orduya, Kürt ayrılıkçı grup PKK tarafından, çatışmalar tekrar başladığında kendisine karşı kullanılacak olan silah stoklarının oluşturulmasına göz yumması emri verilmiştir. Üst düzey askeri yetkililer, darbe sonrası tasfiye edilmelerinden hemen sonra, Ağustos ayında başlayan, Erdoğan’ın Suriye’de kara harekâtı taleplerine de karşı çıkmışlardır.

AB Intcen tarafından hazırlanan rapor; ordu içindeki Gülenci gruba mensup subayların, yaklaşan tasfiye hareketi nedeniyle darbeyi gerçekleştirme baskısı altında kaldıklarını öne sürmektedir.

Darbe, hala varlıklarını sürdürebilen Kemalist laikler ve özellikle PKK ve Suriye kriziyle ilgili hükümet politikalarından memnun olmayan bazı ordu birimleri tarafından da desteklenmiştir.

Beş ay önce hazırlanan rapora göre Erdoğan, başarısız darbe girişimi ve olağanüstü hali, AKP kadrolarına yönelik rakiplerine karşı yoğun bir baskı kampanyası başlatmak için kullanmıştır. Dev tutuklama dalgaları önceden hazırlanmıştır.

Çevirenin Notları: Obama Yönetimi ve CIA resmi olarak, ABD istihbaratının ve CIA güdümündeki Fethullah Gülen organizasyonunun, Türkiye’deki başarısız 15 Temmuz askeri darbe girişimiyle ilgili masum olduğu yalanına sarılırken, gerçek bizzat ABD istihbarat yetkililerinin kendi ağızlarından açıklanmıştır. ABD istihbaratının, Erdoğan’ın NATO’dan Rusya’ya doğru önemli stratejik kayış manevrasından sadece birkaç gün sonra başlatılan, Erdoğan’ı devirmeyi hedefleyen darbede parmağı olduğu yönündeki ilk kabullenme, Zbigniew Brzezinski’den gelmiştir. ABD istihbarat sisteminin en önde gelen üyelerinden biri olan, dünyanın sayılı stratejistleri arasındaki Brzezinski, Obama’nı eski danışmanı ve 1979 yılında Jimmy Carter tarafından, Afganistan’da Sovyet kuvvetlerine karşı yürütülen terör operasyonlarını yürütmek maksadıyla kurulan Ulusal Güvenlik Konseyinin mimarlarındandır.

Brzezinski yaptığı değerlendirmelerde; Türkiye’nin, son beş yıldaki başarısız Suriye politikası sonrasında, dış politikasını yeniden değerlendirme aşamasına geldiği bir anda, ABD’nin yanlış hesap yaparak darbeyi desteklemesi ve darbenin liderine (CIA tarafından ayarlanan Pennsylvania’daki malikânede sürgünde olan Fettullah Gülen) ev sahipliği yapmasının çok ciddi bir hata olduğunu öne sürmektedir. Brzezinski’ye göre bundan sonra, bir zamanlar ABD’nin müttefiki olan Türkiye’yi ABD’ye sırtını dönmesi ve politikalarını yeniden değerlendirmesi durumunda suçlamak mümkün olmayacaktır.

Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir ve yazarın görüşlerini yansıtmaktadır, Yazının çevrilmesi çevirenin yazarın fikirlerini paylaştığı anlamına gelmemektedir. Avrupa Birliği İstihbarat ve Durum merkezi tarafından beş ay önce hazırlanan 24 Ağustos 2016 tarihli raporun neden bugün sızdırıldığı da büyük soru işaretleri taşımaktadır. Maksatlı olarak beş ay sonra basına sızdırılan raporla ilgili olarak Türk Hükümeti, Avrupa Birliği nezdinde gerekli girişimleri başlatmıştır. Yazının aslına aşağıdaki linkten erişilebilir.

 

http://www.thetimes.co.uk/article/erdogan-plotted-
purge-before-coup-say-brussels-spies-2hh8mgx6h

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.