Hedef Koronavirüs Aşısı!
Acaba tek bir aşı insanları, SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – Akut Solunum Yolu Sendromu), MERS (Middle East Respiratory Syndrome – Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu), COVID-19 (COrona-VIrus-Disease – Koronavirüs Hastalığı) ve diğer bütün koronavirüs bağlantılı hastalıklara karşı sonsuza dek koruyabilir mi?
Yazar: James Hablin, THE ATLANTIC, 26 Nisan 2021
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 29 Nisan 2021
İllüstrasyon (Alt zemin) GETTY/Adam Maida/ THE ATLANTIC
SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığı salgını, küresel olarak en kötü durumda ve uzmanlar yeni varyantların rolü alanında çalışmaya ve öğrenmeye devam ediyorlar. Bazı bilim insanlarının karanlık günlerin geride kaldığını düşündüğü bölgelerde, felaket seviyesinde yeni vaka patlamaları görülmektedir. Hastanelerin artık oksijen sıkıntısı yaşadıkları ve COVID-19 vakalarında orantısız biçimde artışların yaşandığı Hindistan’da yetkililer, SARS-CoV-2 virüsünün, B.1.167 adı verilen ikili mutant versiyonu konusunda oldukça endişeliler. Her gün 2,500’den fazla insanın hayatını kaybettiği Brezilya’da hükümet, halkı P.1 gibi varyantların korkusuyla hamile kalmaması yönünde uyarıyor. Ve bu tür varyantlar, mutasyonlar mutasyonların üzerine bindikçe virüsün birçok yeni varyantlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.
Sayın James Hablin tarafından kaleme alınan ve 26 Nisan 2021 tarihinde THE ATLANTIC haber sitesinde paylaşılan yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Bu aydınlatıcı yazının, SARS-CoV-2 salgınıyla mücadele kapsamında aşı olup olmama veya hangi tür aşıyı tercih edecekleri konusunda kararsız olan sayın okuyuculara yardımcı olmasını diliyorum.
Hepsinden önemlisi de YERLİ ve MİLLİ aşı geliştirme çalışmalarını yürüten yetkililere yol göstermesi ve ilk olarak Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan orijinal virüs için boş yere aşı geliştirmeyle falan uğraşmamaları ümidiyle…
Yazının tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.