savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4893
EURO
36,4614
ALTIN
2.945,90
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
16°C
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
3°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Hafif Kar Yağışlı
2°C

Çin Uydusu Dünya’ya Çarpacak

Çin Uydusu Dünya’ya Çarpacak

Kontrolden çıkan 8.5 ton ağırlığındaki Çin uzay istasyonu Dünyaya çarpacak

cin-uydusu

Çinli bilim adamları, 21 Mart 2016 tarihinde görevini tamamlayan Tiangong-1 uzay istasyonunun kontrolünü kaybettiler.  Modül dünyada bilinmeyen bir yere düşecek.

Uzay yarışında dünyanın en ileri ülkeleri olan ABD ve Rusya’nın seviyelerine çıkmayı arzulayan Çin küçük bir hayal kırıklığı yaşıyor. ‘‘Guardian’’, Çin resmi haber ajansı Xinhua’ya dayandırdığı bilgiye göre, görevi 21 Mart 2016 tarihinde sona eren Tiangong-1 adlı uzay laboratuvarı, Çinli bilim adamlarının kontrolü dışına çıktı.

 Tiangong-2 adlı yeni Çin uzay istasyonunun yörüngeye oturtulmasından bir hafta sonra verilen bu haber, uzay laboratuvarı hakkında aylardır süren spekülasyonları da sona erdirdi.

Tiangong-1 uzay laboratuvarı dünyaya çarpacak, fakat ne zaman ve nereye çarpacağı bilim adamları tarafından bilinmiyor. Çin hükümeti, uzay laboratuvarının tarihi görevinin tamamen sona erdiğini bildirse de dünyada nereye ve ne zaman çakılacağını açıklayamıyor.

 ABD’nin Masachussetts eyaletinde bulunan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinde görev yapan astrofizikçi Jonathan McDowell de, 8.5 ton ağırlığındaki uzay istasyonunun nereye ve ne zaman düşeceğini belirlemenin mümkün olmadığını ifade ediyor.

McDowell, ‘‘Bunları yönlendirmek gerçekten güçtür. Uzay istasyonunun dünya atmosferine girdiğini dahi birkaç gün öncesine kadar bilemeyeceğiz.’’ sözleriyle durumu izah ediyor.

ÇN: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.planet.fr/revue-du-web-hors-de-controle-la-station-
spatiale-chinoise-va-secraser-sur-la-terre.1184703.1912.html?xtor
=ES-10-1185754[Planet-Alerte-Infos]-20160922

 

ÇEVİREN: Ercan caner Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını sürdüren Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir.
E-mail: ercancaner@gmail.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.