savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

Dünyanın ilk 4D Radarı ve Sürücüsüz Araçlar

Dünyanın ilk 4D Radarı ve Sürücüsüz Araçlar
24.11.2018
A+
A-

Dünyanın ilk 4D Radarı ve Sürücüsüz Araçlar

 

Yazar: Victoria Zavyalova, RUSSIA BEYOND, 9 Kasım 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 24 Kasım 2018

 

 

Moskova merkezli Cognitive Technologies firması, yeni geliştirdiği 4D radarın sürücüsüz araç endüstrisinde bir devrim yarattığını ve yol şartlarının analiz edilmesinde insanları geride bıraktığını ifade etmektedir.

Firma tarafından yapılan açıklamaya göre;  sürücüsüz araçlar için geliştirilen Cognitive Imaging 4D radarın ilk prototipi, aracın konumunu, yol üzerindeki nesnelerin şekil ve hızlarını bütün hava şartlarında belirleme imkân ve kabiliyetine sahiptir.

Cognitive Tecjnologies Firması Başkanı Olga Uskova’ya göre firma tarafından geliştirilen radar, sürücüsüz araçlar için üçüncü bir göz gibidir. Uskova yaptığı açıklamada, radarın bütün hızlarda etkin bir şekilde çalıştığını, etrafındaki nesneleri %97.7 oranında bir hassasiyetle tespit ettiğini ve bir video kamera ile birlikte kullanılarak aracın yol üzerinde çok daha emniyetli bir şekilde hareket etmesini sağladığını ifade etmektedir.

Cognitive Technologies Firması Başkanı Uskova’ya göre yaptıkları buluş, bütün otomotiv endüstrisinde devrim yaratacak niteliktedir.

Uskova’nın ifadesine göre; 4D radarlar üzerinde çalışmaya dört yıl önce başlayan firma, seri üretime geçme safhasına ulaşmış durumdadır.  Üretim için Güney Kore, Çin ve Almanya’daki araç üreticilerinden sipariş alan Cognitive Technologies Firması, 2022 yılına kadar 4 milyon adet 4D radar imal etmeyi planlamaktadır.

 

İllüstrasyon: Zuma Press/Alamy

 

Uskova yaptığı açıklamada, bugüne kadar geliştirilen diğer tip radarların, yol üzerindeki nesnelere olan mesafeyi, hızlarını ve hareket yönlerini belirleyebildiğini ifade etmektedir. Bununla birlikte bu radarlar, çevredeki nesnelerin şekil ve ne olduklarını ayırt edememektedir. Örneğin bir yaya ile aracı, köprüyle kamyonu birbirilerinden ayırt etme imkan ve kabiliyetleri neredeyse imkansızdır. Bugüne kadar geliştirilen radarlar, örneğin bir çit önünde duran insan gibi birbirleri üzerine binmiş görüntüleri de tanımamaktadırlar.

Yol şartlarıyla ilgili bilgileri elde etmek maksadıyla birçok otomobil yapımcısı; tespit edilmek istenen hedefi darbeli lazer ışığı ile aydınlatarak mesafe ölçen LIDAR (Light/Laser Detection and Ranging) sistemlerini kullanmaktadır. Bununla birlikte yağmur, kar veya tozlu ortamlar bu radarların performansını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

LIDAR sistemlerinin aksine 4D radarlar zorlu hava şartlarında, yol görüntüsünün dört boyutlu bir haritasını oluşturarak ve veri güncelleme frekansını yükselterek çok daha etkin ve verimli bir şekilde çalışabilmektedirler. 4D radarlar bu özellikleri sayesinde çevredeki hareket eden nesneleri çok daha büyük bir hassasiyetle tespit edebilmektedir.

Cognitive Imaging Radarı, 180-200 metre mesafedeki nesneleri tespit edebilme imkân ve kabiliyetine sahiptir. Çalışma frekansı 76 ile 81 GHz arasındadır.

 

İllüstrasyon: Information Age

 

Sentetik Açıklıklı Radar (SAR – Synthetic-Aperture Radar) teknolojisi, sürücüsüz araçların yol kenarındaki nesneleri, yol yüzeyindeki çukurlukları ve küçük engelleri de yüksek bir çözünürlükle görmesine imkan sağlamaktadır. Sentetik Açıklıklı Radar bunun yanı sıra yol üzerindeki evcil hayvanları ve potansiyel tehlike oluşturan nesneleri de tespit edebilmektedir. Radar ayrıca karşıdan gelen kör edici ışık gibi karmaşık durumlarda yolun analiz edilmesine de yardımcı olmaktadır.

Tomsk Üniversitesinden Vladimir Tislenko’ya göre; 4D radar, bilgisayar görüş sistemleri alanında gerçek bir devrimdir. Tislenko, yeni radar sayesinde sürücüsüz araçların her türlü hava şartlarında yolun dört boyutlu resmini elde etme imkân ve kabiliyetine kavuşacağını da sözlerine eklemektedir.

İsrail Arbe Robotics, Hindistan Semiconductors ve Japon Denso-Tenin firmaları dâhil farklı araştırma grupları da 4D radarların geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır. Otomotiv endüstrisinde kullanılacak olan 4D radarın küresel pazarda hacminin, yıllık %23,81 büyüme oranıyla, 2021 yılına kadar 6,61 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.

 

A Russian company claims to create world’s first 4D radar for driverless tech

Moscow-based Cognitive Technologies said its new 4D radar surpasses humans in analyzing road conditions, which will lead to a revolution in the driverless industry. The first prototype of the Cognitive Imaging 4D radar for driverless cars can determine the location, shape and speed of objects on the road in any weather conditions, the company announced.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.