savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
9°C
Pazartesi Yağmurlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Yağmurlu
8°C

Düşme Sonrası Nasıl Kalkılmalıdır?

Düşme Sonrası Nasıl Kalkılmalıdır?
A+
A-

Düşme Sonrası Nasıl Kalkılmalıdır?

 

Yaşlanma süreciyle birlikte yaşlılarda biyolojik, psikolojik, fizyolojik olarak gerilemeler meydana gelmekte, günlük yaşam faaliyetleriyle ilgili problemler yaşanmakta ve fonksiyonlarda gözle görülür yetersizlikler ortaya çıkmaktadır.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 02 Kasım 2021

 

Fotoğraf: BBC NEWS

 

Kanada’da her 12 saniyede bir yaşlı insan yere düşmektedir. Düşen yaşlıların %67’si, 72 saat içinde bulunmadıklarında hayatlarını tehdit eden boyutta yaralanmalara maruz kalmaktadır. Düşmeyle meydana gelen yaralanmalara karşı savaşmada en güçlü koz; tıpkı COVID-19 hastalığına karşı en güçlü koz olan ‘‘yakalanmamak’’ gibi düşmemektir. Kronik sağlık şartları düşme riskini dramatik bir şekilde artırabilir. Artrit, obezite, hareket kabiliyetini engelleyen fonksiyonel beden problemleri, düşme korkusu, çeşitli ilaçlar, hipertansiyon ve şeker hastalığı yaşlılarda düşme riskini artıran faktörlerin başında gelmektedir. Yaşınız 65’in üstünde ise ve bu sağlık problemlerinden bir tanesini yaşıyorsanız düşme riski çok daha fazladır.

Yaşlı insanlar düşmeden kaçınmak için düzenli olarak egzersiz yapmalı, dengeli beslenmeli, evde düşmeye karşı tedbirler almalı, özellikle yeni bulundukları ve bilmedikleri yerlerde özellikle dikkatli olmalı, doğru ayakkabı giymelidir.

Peki, alınan bütün tedbirlere rağmen düşme durumunda nasıl kalkılmalıdır? Eğer yalnızsanız ve size yardım edebilecek kimse yoksa kendiniz kalkmak zorundasınız. Daha fazla zarar görmemek için ya yardım almalı ya da kendiniz kalkmalısınız.

Hazırlık

Hızlı veya yanlış kalkış daha fazla yaralanmaya ve durumun kötüleşmesine neden olabilir. Öncelikle yardım çağırma denemelidir. Kendi başınıza kalkmak zorunda kaldığınızda yakınlarınızda sağlam bir mobilya arayın, kesinlikle direkt olarak ayağa kalkmaya çalışmayın. Başınızı gitmek istediğiniz yere çevirerek; sırasıyla omuzlarınız, kollarınız, kalçalarınız ve son olarak da bacaklarınızı gitmek istediğiniz yere doğru döndürün.

Kalkış

Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra başınızı ve göğüs kısmınızı yavaşça yerden kaldırın ve birkaç dakika bu pozisyonda bekleyin. Yavaşça eller ve dizler üzerine yükselin ve elinizi tutunarak kalkacağınız mobilya üzerine koyun.

Oturma

Bir bacağınız yerdeyken şekilde görüldüğü gibi bir bacağınızı kullanarak kalkın ve vücudunuzu yavaşça döndürerek sandalyeye oturun. Hiçbir şey yapmadan birkaç dakika sandalyede oturun.

https://www.lifeline.ca/en/resources/fall-prevention-guide/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.