savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Yağmurlu
10°C
Salı Yağmurlu
8°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C

EASA’dan Dünyanın İlk Sanal Gerçeklik Simülatörüne Onay

EASA’dan Dünyanın İlk Sanal Gerçeklik Simülatörüne Onay
A+
A-

Helikopter Uçuş Eğitiminde Devrim!

EASA’dan Dünyanın İlk Sanal Gerçeklik Simülatörüne Onay

 

Sanal Gerçeklik (VR) gözlükleri kullanımı, konvansiyonel imaj görüntü dom kullanım ihtiyacını ortadan kaldırmış ve 10 ton ağırlığındaki klasik cihazın toplam ağırlığını 200 kilograma düşürmüştür.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 08 Mayıs 2021

 

COLOGNE, 26 Nisan 2021 – Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA-European Union Aviation Safety Agency) dünyanın ilk sanal gerçeklik  (VR-Virtual Reality) tabanlı Sentetik Uçuş Eğitim Cihazına (FSTD-Flight Simulation Training Device) sertifika vermiştir.

 

Döner kanatlı hava araçları için geliştirilen FSTD, gerçek uçuş ortamında yapılması riskli uçuş manevralarının uygulanmasında uçuş emniyetini artırmak için yeni fırsatlar sunmaktadır. İstatiksel verilere göre kazaların %20’sinin eğitim uçuşları esnasında meydana geldiği döner kanatlı hava aracı operasyonları açısından bu oldukça önemli bir gelişmedir. Dünyanın sanal gerçeklik tabanlı ilk sentetik uçuş eğitim cihazı İsviçre merkezli VRMotion Ltd. Şirketi tarafından geliştirilmiştir.

 

EASA Uçuş Standartları Direktörü Jesper Rasmussen bu gelişmenin sentetik uçuş eğitim cihazları alanında çok önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etmiştir. Bu gelişmenin kısmen yeni dikey kalkış ve iniş hava araçları (VTOL-Vertical Take Off & Landing) için eğitim ihtiyacından kaynaklandığını anlatan Rasmussen, EASA’nın uçuş eğitim cihazlarıyla ilgili düzenlemelerini; sistemlerin gerçek kapasitelerini ve teknolojik gelişmeleri yansıtacak şekilde gözden geçirdiğini ve bu gelişmenin Tam Uçuş Simülatörlerine (Full Flight Simulators) ilave olarak uygun maliyetli daha geniş bir eğitim cihazları yelpazesini kullanıcıların hizmetine sunacağını dile getirmiştir.

VRMotion Şirketine göre bir öğrenci pilot yeni geliştirilen sanal gerçeklik tabanlı sentetik uçuş eğitim cihazında sekiz saatlik eğitim sonrasında helikopteri havırda tutabilmekte ve özel pilot lisansı (PPL-Private Pilot License) ortalama 60 saat (45 saat gerçek, 15 saat simülatör) uçuş sonrası alınabilmektedir. Fotoğraf: VRMotion.

 

EASA Uçuş Standartları Direktörü Jesper Rasmussen ayrıca; bu gelişmenin en kritik eğitim senaryolarının gözden geçirilmesi ve yüksek risk içeren eğitim senaryolarında simülatörlerin kullanımını teşvik eden EASA Helikopter Güvenlik Yol Haritası (EASA Rotorcraft Safety Roadmap) programının hedefleriyle uyumlu olduğunu da dile getirmiştir.

 

Sentetik uçuş eğitim cihazlarında sanal gerçeklik tabanlı sistemlerin kullanılması konsepti, pilotlar ve helikopter uçuş öğretmenleri ile test pilotları dâhil havacılık otoritelerinin katıldığı bir eğitim değerlendirme programı ile doğrulanmıştır. Yapılan değerlendirme sonrasında sanal gerçeklik tabanlı sentetik uçuş eğitim cihazlarının, tam irtifa algısı ve geniş bir görüş alanı gerektiren özellikle otorotasyon, havır (helikopterin yanal düzlemde hareket etmeden havada sabit durması) ve yamaç inişleri eğitimleri için uygun olduğu doğrulanmıştır.

VRMotion firması tarafından geliştirilen sanal gerçeklik tabanlı sentetik uçuş eğitim cihazı pilotların gerçek uçuşta hissettiklerini yerde de algılamalarını sağlayan hareketli bir platforma sahiptir. Fotoğraf: VRMotion.

 

İsviçre merkezli VRMotion CEO’su (Chief Executive Officer-İcra Kurulu Başkanı) Fabi Riesen de yaptığı açıklamada havacılık eğitiminde devrim yaratan yeni bir teknolojinin geliştirilmesinin oldukça zorlu ve iddialı bir proje olduğunu vurgulamıştır. Riesen açıklamasında; sanal gerçeklik tabanlı sentetik uçuş eğitim cihazının geliştirilme safhasında birçok farklı ülkeden pilotlarla çalışmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını da ifade etmiştir.

 

VRMotion şirketi tarafından geliştirilen cihaz dünyanın ilk sanal gerçeklik tabanlı sentetik uçuş eğitim cihazı olduğundan, EASA tarafından uygulanan sertifikasyon süreci; mevcut FSTD sertifikasyon spesifikasyonlarıyla uyumlu eşdeğer bir güvenlik seviyesi sağlayacak şekilde yürütülmüştür. Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı sertifikasyon sürecinde, yeni teknolojinin özelliklerini dikkate alarak; kokpit, görüntü ve hareket sistemlerinde mevcut düzenlemelerden farklı özel koşulları (Special Conditions) uygulamıştır.

 

VRMotion tarafından geliştirilen ve EASA tarafından onaylanan sentetik uçuş eğitim cihazı; dünya genelinde helikopter pilotlarının başlangıç eğitimlerinde yaygın olarak kullanılan Robinson R22 Beta II modeli helikopter için Uçuş ve Seyrüsefer Prosedür Eğitim Cihazı (FNPT-Flight & Navigation Procedures Trainer) Seviye II olarak onaylanmıştır.

 

 

https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/press-releases/easa-approves-first-virtual-reality-vr-based-flight-simulation

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.