savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6093
EURO
37,1406
ALTIN
3.140,58
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
5°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C

F-16 SAVAŞAN ŞAHİN SATRANCI

F-16 SAVAŞAN ŞAHİN SATRANCI
A+
A-

F-16 SAVAŞAN ŞAHİN SATRANCI

Senatör Bob Menendez Defense News’e verdiği demeçte, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip  Erdoğan Ankara’nın İsveç’in NATO’ya girişini onaylayacağını söyledikten sonra dahi Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye devam edeceğini ifade etmiştir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 24 Temmuz 2023

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez, Biden yönetiminin satış konusunda ilerleme isteğini açıklamasına rağmen, Türkiye’ye 40 adet Blok 70 F-16 savaş jeti satışı üzerindeki uzun süredir devam eden vetosunu kaldırmayı reddetmektedir. 20 milyar dolarlık potansiyel satış ayrıca 80 modernizasyon kitini de içermektedir.

İsveç’in NATO’ya giriş onayının zaten doğal bir süreç olduğunu ve F-16 ambargosunu kaldırmasının olmazsa olmaz koşulu olmadığını her zaman söylediğini ifade eden Menendez’e göre Biden yönetimi, Türkiye’nin komşularına yönelik saldırganlığına son vermenin bir yolunu bulmak ve bunu kalıcı hale getirmek zorundadır.

Menendez’e göre Yunanistan son yıllarda sık sık Türklerin hava sahasına girmesinden şikayet etmektedir ve Erdoğan’ın Türk işgali altındaki (!) Kuzey Kıbrıs’ta bir havalimanının açılışına katılması beklenmektedir. Türkiye ayrıca, Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin desteklediği Kürt gruplara karşı saldırılarda da F-16 savaş uçaklarını kullanmaktadır.

Beden dili; jestler, mimikler, ses tonu, yüz ifadeleri ve vücudun duruşu ile çeşitli fiziksel hareketlerinden oluşan ve sözel olmayan ifadelerin bütünüdür. Fotoğraf: NATO

İşleri daha da karmaşık hale getiren husus ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Ağustos ve Eylül aylarında iki aylık yaz tatilinde olacağından, İsveç’in NATO’ya girişinin en erken Ekim 2023 ayı içinde gerçekleşebileceği yönünde Erdoğan’ın yaptığı açıklamadır.

Yunanistan ayrıca, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma füze tedariki nedeniyle atıldığı F-35 ortak üretim programına katılmayı da arzulamaktadır. ABD, Rus yapımı S-400 radar sistemlerinin, Moskova’nın F-35 modeli savaş uçakları hakkında bilgi toplayabileceğinden korkmaktadır. Yunanistan Türkiye’ye F-16 satışının engellenmesi konusunda lobi faaliyetlerini sürdürürken, Türkiye de Yunanistan’a F-35 satışını engellemeye çalışmaktadır.

Senatör Menendez Türkiye’ye Blok 70 F-16 satışına karşı çıkmasına rağmen, Nisan 2023 ayında Türkiye’nin mevcut F-16 filosu için 259 milyon dolarlık aviyonik yazılım iyileştirmeleri içeren satışa onay vermiştir.

Senatör Menendez, NATO kuvvet yapısındaki mevcut uçakların birlikte çalışabilirliğini sağlamak için aviyonik kit satışına onay verdiğini açıklamıştır.

Menendez F-16 satışına onay verse dahi biriken talepler nedeniyle Türkiye’nin yeni Blok 70 F-16 savaş uçaklarını ne zaman alacağı belirsizliğini korumaktadır. Örneğin Tayvan, 19 milyar dolarlık silah satışı kapsamında 66 adet F-16 savaş jeti tedarik edecektir.

Solda AN/APG-83 SABR radarı, sağda Legion-ES podu

Lockheed Martin firmasının Blok 70/72 iyileştirme programı kapsamında F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarına; Northrop Grumman imali AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar –Ölçeklenebilir Çevik Işın Radarı) takılmaktadır. Aktif Elektronik Tarama Dizinli (AESA-Active Electronically Scanned Array) AN/APG-83 radarı düşman hedeflerini 300 kilometre mesafeden tespit edebilme ve uçak önündeki 120 derecelik alanda aynı anda 20 hava hedefini izleyebilme imkân ve kabiliyetine sahiptir.

F-16 Fighting Falcon Blok 70/72 ve V Modernizasyon kiti talep eden ülkeler

F-16 savaş uçaklarına yapılan iyileştirme kapsamında takılan diğer önemli bir sistem ise pilotun AN/APG-83 radarının sağladığı bütün avantajlardan faydalanmasını sağlayan ve 6″ x 8″ ebatlarındaki bir ekranda bütün taktik resmi sunan Merkezi Kaide Ekranı (Central Pedestal Display)’dır.

F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarına ayrıca otomatik yere çarpma önleme sistemi (Auto GCAS – Automatic Ground Collision Avoidance System) takılmaktadır. Bu sistem, pilot yüksek G kuvveti nedeniyle bilincini kaybettiğinde savaş jetine kendini kurtarma manevra imkân ve kabiliyeti sağlamaktadır.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.