savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

Fransız Araştırmacıdan Başarılı COVID-19 İlaç Denemesi

Fransız Araştırmacıdan Başarılı COVID-19 İlaç Denemesi

 

Tedavi Denemesinde (!) %75 Başarı

Fransız Araştırmacıdan Başarılı COVID-19 İlaç Denemesi

 

 Fransa’dan ünlü bir Fransız araştırma profesörü, COVID-19 hastalığının tedavisinde, virüsün yayılmasını altı gün gibi kısa bir sürede durdurabilen yeni bir tedavi denemesinin başarılı sonuçlarını açıkladı.

 

The Connexion, 23 Mart 2020

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 23 Mart 2020

 

 

Hastalığın tedavisindeki deneme, Fransa’nın Marsilya kentinde bulunan Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) Méditerranée kurumunda bulaşıcı hastalıklar enstitüsünde çalışan Profesör Didier Raoult tarafından gerçekleştirilmiştir.

 

Marsilya’da bulunan Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) Méditerranée kurumunda çalışan Profesör Didier Raoult, 16 Mart 2020 tarihinde hastalığın tedavisiyle ilgili yapılan denemeleri açıklayan bir video görüntüsü yayınlamıştır.

 

Profesör Raoult, Fransız hükümeti tarafından kendisine COVID-19[i] hastalığının muhtemel tedavi yöntemlerini araştırma görevi verilen ve Fransız hükümetine danışmanlık yapan bir bulaşıcı hastalıklar uzmanıdır ve Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) Méditerranée Enfeksiyon bölümünün başkanıdır.

 

Profesör Raoult, klorokin[ii] tedavisi uyguladığı ilk COVID-19 hastalarında hızlı ve etkin bir iyileşme süreci görüldüğünü ve virüsten etkilenme sürelerinde keskin bir düşme olduğunu açıklamıştır.

 

Normal olarak sıtmanın önlenmesi ve sıtma hastalarının tedavisinde kullanılan klorokin, Plaquenil adlı ilaç adı altında piyasada kullanılmakta ve satılmaktadır.

Tedavi, Fransa’nın güney doğusunda virüsten etkilenen ve gönüllü olarak bu tedavinin uygulanmasını kabul ederek hastaneye yatan ilk 24 hastaya uygulanmıştır.

 

Hastalara, 10 gün süreyle günde 600 mikrogram klorokin tedavisi uygulanmıştır. Klorokin, diğer ilaçlarla etkileşime girebildiğinden ve bazı durumlarda ciddi yan etkilere neden olabildiğinden, hastalar tedavi denemesi süresince sıkı kontrol altında tutulmuştur.

 

Profesör Raoult açıklamasında; tedaviyi kabul eden herkesi sürece dâhil ettiklerini ve Nice ve Avignon kentlerinin, virüs bulaşan ve yeterli tedavi almayan hastaları sağladığını ifade etmiştir.

 

Tedavi esnasında hidroksiklorokin[iii] ihtiva eden Plaquenil adlı ilaç verilmeyen hastaların tedaviye başlandıktan altı gün sonra hala virüsün etkisi altında olduklarını doğruladıklarını, fakat Plaquenil verilen hastalardan sadece %25’nin altı gün sonra hâlâ virüsün etkisinde altında olduklarını ifade etmektedir.

 

Klorokin fosfat[iv] ve hidroksiklorokin geçmişte Çin’de COVID-19 hastalarının tedavilerinde kullanılmıştır, halen sürmekte olan klinik deneylerde kullanılmıştır. Birleşik Devletler merkezli virüslere karşı etkili bir ilaç olan ve normal olarak HIV[v] tedavisinde kullanılan Kaletra da COVID-19 hastalığı ile mücadelede test maksadıyla kullanılan diğer bir ilaçtır.

 

ABD Akademik Çalışmaları Doğruluyor

 

ABD bilimsel araştırmacıları tarafından 13 Mart 2020 tarihinde yayımlanan bir çalışma da klorikinin etkili bir tedavi yöntemi olarak görüldüğü ve Fransa’da elde edilen bulgularla uyumlu olduğu ifade edilmiştir.

 

ABD’de yayımlanan akademik çalışma, klorokin tabletlerinin kullanılmasının, daha hızlı iyileşme ve hastanelerde daha az kalış dâhil, korona virüsten etkilenen insanlarda olumlu sonuçlara neden olduğu ifade edilmektedir.

 

COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün elektro mikroskop altında görüntüsü. Kaynak: NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH

 

ABD’de yapılan çalışmanın sonuçlarına göre klorokinin, COVID-19 aşısının geliştirilmesi beklenirken, korona virüse kullanılabilecek potansiyel bir koruyucu tedbir olduğuna yönelik bulgular da laboratuvar ortamında elde edilmiştir.

 

Klorokin pahalı olmayan, dünyanın her yerinde bulunabilen ve 1945 yılından beri insanlarda sıtma, bağışıklık sistemi hastalıkları ve çeşitli diğer vakalarda, her yaştan yetişkin ve çocuklar tarafından kullanılabilen bir ilaçtır.

 

Klorokin bunun yanı sıra hamile ve emziren anneler tarafından da alınabilir ve sıtma, amebiyaz[vi], HIV ve bağışıklık sistem hastalıkları gibi insan hastalıklarının tedavisinde, önemli zararlı yan etkileri olmadan yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Dünyanın her yerinde araştırmacılar, COVID-19 hastalığına karşı aşı geliştirmek maksadıyla çalışmalarını yoğun ve aralıksız bir şekilde sürdürmektedir.

Birleşik Devletlerde yapılan çalışma; bugüne kadar hiçbir ülke ve Dünya Sağlık Örgütünün, COVID-19 hastalığına karşı resmi bir tedavi yöntemi açıklamasında bulunmadığı, fakat Çin ve Güney Kore’de klorokinin ‘‘etkili bir tedavi’’ yöntemi olduğuna yönelik öneriler yapıldığını belirtmektedir.

 

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

https://www.connexionfrance.com/French-news/French-researcher-in-Marseille-posts-successful-Covid-19-coronavirus-drug-trial-results

 

 

[i] COVID-19: SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalıktır. Şekil olarak SARS-CoV-2 virüsü, dikenli bir topa benzemektedir. Bu dikenler, hücrelerimizin yüzeyinde bulunan ACE2 adlı bir proteine yapışır ve tutunurlar. Enfeksiyonun meydana gelmesinde bu ilk adımdır. SARS-CoV-2’nin dikenlerinin keskin kenarları, virüsün ACE2 proteinlerine, SARS-Klasik virüsünden çok daha kuvvetli tutunmasını sağlamaktadır ve Columbia Üniversitesinden Angela Rasmussen’e göre bu özellik, virüsün insandan insana bulaşmasında gerçekten çok önemli bir özelliktir.

[ii] Klorokin: Sıtmanın etkin olduğu bölgelerde sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bazı sıtma tipleri, dirençli soylar ve karmaşık vakalar tipik olarak farklı veya ek ilaç gerektirir.

[iii] Hidroksiklorokin: Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin, belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır. Diğer kullanımlar arasında romatoid artrit, lupus ve porfiri kutanea tarda tedavisi bulunur. Ağız yoluyla alınır.

[iv] Klorokin Fosfat: Çinli uzmanlar, klinik denemelerdeki sonuçlara göre klorokin fosfatın (aslında sıtma tedavisinde kullanılan bir ilaç), COVID-19 üzerinde kesin ve iyileştirici bir etkisi olduğunu onaylamıştır. Uzmanlar, korona virüs tedavisinde izlenecek yola klorokin fosfatın da dâhil edilmesi gerektiğini ve en kısa zamanda daha çok klinik deneyin yapılması gerektiğini önermektedir. Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan Ulusal Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi’nin başkan yardımcısı Yanrong Sun, basın konferansında ilaca dair bilgi vermiştir (Popular Science).

[v] HIV (Human Immunodeficiency Virus/İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü), kan ve korunmasız cinsel temas yoluyla bulaşan ve vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen, ancak esas etkilerini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren bir virüstür.

[vi] Amebiyaz: İnsan kalın bağırsaklarına bulaşan ve amip türü Entamoeba histolytica isimli parazitten kaynaklanan yaygın bir bulaşma türüdür. Her yaşta görülebilir ama gençlerde daha yaygın görülebilir. Amebiyaz, halk arasında ‘amipli dizanteri’ olarak da bilinmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.