Günümüzün modern tanksavar silah sistemleri, özellikle yakın muharebenin cereyan ettiği meskûn mahal operasyonlarında tanklar ve zırhlı araçlara karşı büyük bir üstünlük sağlamış durumdadır. NLAW’ın en belirgin avantajlarından bir tanesi de 20 metre mesafedeki hedeflere bina içinden dahi ateş edebilmesidir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 17 Mayıs 2024
Ukraynalı bir asker, 15 Şubat 2022 tarihinde Donetsk bölgesinde gerçekleştirilen Müşterek Kuvvetler Operasyonu tatbikatında NLAW tanksavar füzesini ateşlerken görülmektedir. Kaynak: Vadim Ghirda/Associated Press.
Yeni Nesil Hafif tanksavar Silahı (NLAW – Next Generation Light Anti-Tank Weapon), Saab Bofors Dynamics ve Thales Air Defence firmaları tarafından İngiliz savunma Bakanlığı işbirliğiyle 2002 yılında geliştirilen bir tanksavar füzesidir. İngiltere ve İsveç silahın geliştirilmesinde ortak olarak hareket etmiştir.
Dışarıdan bakıldığında bir roket fırlatıcısı gibi görünen NLAW, aslında güdümlü bir füzedir. Amerikan yapımı LAW tanksavar roketi ile karıştırılmamalıdır. Oldukça hafif olan NLAW, düşman tankları ve zırhlı araçlarına karşı, ormanlık bölgeler ve hatta bina içindeki pusulardan dahi etkili olarak kullanılabilen bir silahtır. NLAW’ın, diğer tanksavar silahlarının aksine bina içinden dahi kullanılabilmesinin nedeni kontrollü bir geri tepme sistemine sahip olmasıdır.
NLAW’ın en karakteristik özelliklerinden bir tanesi de tank ve zırhlı araçların modern aktif koruma ve reaktif zırhlarına karşı, daha zayıf zırh koruması olan üstten vurma imkân ve kabiliyetine sahip olmasıdır. Nişancı, füzeyi tankın taret bölgesine doğru ateşler ve aşağı doğru açılı savaş başlığı, reaktif zırhla kaplı dahi olsa nispeten ince olan zırhı paramparça eder.
NLAW, tıpkı LAW tanksavar roketi gibi tek atımlık bir füzedir. LAW tanksavar füzesi, atımdan sonra sadece nişancı eğitimi maksadıyla kullanılan bir eğitim yardımcı malzemesidir.
20 metre gibi çok kısa mesafelerden dahi kullanılabilen NLAW’ın sabit düşman hedeflerine etkili menzili 600 metre, hareketli hedeflere ise 400 metredir. Modernize edilen ve güdüm sistemiyle donatılan bütün yeni füze modellerinde ise etkili menzil 800 metreden fazladır.
Üretici firmalardan Saab Bofors Dynamics’e göre, NLAW’ın raf/depolama ömrü 20 yıldır. Uzunluğu 1 metre olan at-unut tipi silahın harp başlığı çapı 150 mm, ağırlığı ise 11,3 kilogramdır. Füze, izleme modu olmadan da çok yakındaki ani çıkan düşmen hedeflerine karşı çok etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.
Füzenin fırlatıcıdan ayrılma anı, geri tepme sistemi sayesinde çok yumuşaktır ve yukarıda da ifade edildiği gibi bir bina içinden dahi düşman tank ve zırhlı araçlarını, onlar daha ne olduklarını anlayamadan keklik gibi avlayabilir.
Güdüm sistemi oldukça basit bir yapıdadır. Nişancı hedefi sadece üç saniye takip eder ve hedefin mesafe ve hareketini hesaplayan füzenin güdüm elektronikleri geri kalan işi kendi halleder. Lançerden ayrılan füze otonom olarak hareket ederek düşman hedefini imha etmektedir.
Harp başlığında, hedefe yakınlık tapasını devreye sokan aktif bir manyetik ve optik sensör bulunmaktadır. Teknik açıdan bakıldığında NLAW güdümlü bir tanksavar silahı değildir, ancak Tahmini Görüş Hattı (PLOS-Predicted Line of Sight) sistemi, tıpkı güdümlü bir at-unut tanksavar silahı gibi kullanılmasına imkân sağlamaktadır.
Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya verilen NLAW tanksavar silahlarının sayısı tam olarak bilinmese de 2,000 kadar olduğu tahmin edilmektedir. Bu kadar çok gelişmiş tanksavar füze ve roketlerinin boy gösterdiği modern muharebe alanında, sınırlı görüş ve karşı koyma sistemleri olan tanklar ve zırhlı araçların pek fazla hayatta kalma şansları bulunmamaktadır. Nitekim Ukrayna ordusu da savaşın başladığı günden bu yana; 353 tank, 1,165 zırhlı muharebe aracı, 125 top, 58 çok namlulu roketatar, 558 çeşitli muharebe aracı, 60 yakıt tankeri ve 31 hava savunma sistemini imha ettiğini açıklamıştır. Rakamların yarısının doğru olması dahi Rus ordusunun Ukrayna topraklarında çok güzel bir dayak yediğini göstermektedir.