savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6226
EURO
36,9161
ALTIN
3.121,80
BIST
10.018,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
4°C
Ankara
4°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
6°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Yağmurlu
7°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Gri Kurt Füzesi

Gri Kurt Füzesi
A+
A-

Gri Kurt Füzesi

ABD Hava Kuvvetleri, sürü halinde taarruz için tasarlanan, ağ merkezli çalışabilen ve düşük maliyetli ‘‘Gri Kurt’’ seyir füzesi için Lockheed Martin Firmasına 110 milyon dolar ödeyecek.

Yazar Chuck Oldham, 19 Ocak 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net – 1 Şubat 2018

 

Lockheed Martin firması tarafından yapılan basın açıklamasına göre; Florida eyaletindeki Eglin Hava Kuvvetleri Üssünde bulunan Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL-  Air Force Research Laboratory), entegre hava savunma sistemlerine taarruz maksadıyla, yeni ve düşük maliyetli ‘‘Gray Wolf – Gri Kurt’’ seyir füzesini geliştirmesi için, Lockheed Martin firmasına, beş yıl sürecek olan Faz-1 aşaması için 110 milyon dolar ödeyecektir.

Gri Kurt konseptinin temeli, dünyanın her yerine yayılan ve giderek gelişmekte olan entegre hava savunma sistemlerini alt edebilen, ağ merkezli çalışabilen ve iş birliği içinde ‘‘sürü’’ davranışları sergileyen seyir füzelerinin geliştirilmesidir.

Gri Kurt programı, düşük maliyeti nedeniyle çok sayıda ve birlikte hareket edebilen, ses hızının altında seyir süratine sahip, ağ merkezli kullanabilen seyir füzelerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda; hızlı prototipleme, ilave gelişmelere uyumlu ve azami görev esnekliğine sahip,  açık mimari ve modüler tasarım kullanan seyir füzeleri geliştirilecektir. Gri Kurt konseptinin maksadı, dünyanın her yerine yayılan ve giderek gelişmekte olan entegre hava savunma sistemlerine karşı etkili, ağa merkezli çalışabilen ve iş birliği içinde ‘‘sürü’’ davranışları sergileyen seyir füzelerinin geliştirilmesidir.

Lockheed Martin firması tarafından imal edilecek SOM füzesine adını veren Gri Kurt. Foto: National Geographic Kids.

Füzeler ve Kontrol Sistemleri Gelişmiş Füzeler Program direktörü Hady Mourad yaptığı açıklamada; Lockheed Martin firmasının Gri Kurt projesinde konseptinin, karmaşık ve son derece zorlu muharebe ortamında, etkin şekilde görev yapabilecek, düşük maliyetli bir entegre hava savunma sistem karşı taarruz füzesi geliştirmek olduğunu ifade etmiştir. Mourad açıklamasına; daha öldürücü harp başlıkları veya yakıtı etkin kullanan motorlar gibi gelişmiş teknolojilerin entegre edilebilmesi maksadıyla; Gri Kurt seyir füzesinin yapımında, modülerliği azami seviyeye çıkaran imkân ve kabiliyetler kullanılacağını eklemiştir.

Program, ilave gelişmeler için dört safha olarak planlanmıştır. 2019 yılın sonlarına doğru sona ermesi planlanan, 110 milyon dolarlık ilk safhada, teslim zamanı ve miktarı belirlenmeyen sayıda seyir füzesi imal edilecektir. Füzenin, F-35, F-15, F/A-18, B-1, B-2 ve B-52 modeli hava araçları ile uyumlu olması da planlanmıştır. Füzenin ilk testleri F-16 savaş jetleri ile gerçekleştirilecektir.

Mourad, program hakkındaki açıklamasını; müşterileri olan Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarının, Lockheed Martin firmasının, GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System – Güdümlü Çok Namlulu Roket Sistemi) gibi yüksek kaliteli ve düşük maliyetli füze yapımındaki deneyimlerinin yanı sıra, askeri hava araçlarına JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Müşterek Havadan Karaya Uzaktan atılan Füze) ve LRASM (Long Range Anti Ship Missile – Uzun Menzilli Gemiler Karşı Kullanılan Füze) gibi gelişmiş seyir füze sistemlerinin geliştirilme ve entegrasyon deneyimlerinden de istifade edeceği sözleri ile bitirmiştir.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Entegre Hava Savunma Sistemi; radar, görsel algılayıcılar ve diğer teknik araçlar gibi sensörler ile uçaksavar, kara-hava füzeleri (SAM), savaş jetleri ve önleme uçaklarının ortak bir komuta, kontrol, iletişim ve istihbarat (C3I – Command,  Control, Communication Intelligence) sistemi altında kullanıldığı sistemdir.


Gri Kurt füzesi; yarı otonom, diğer füzeler ve fırlatma sistemleri ile ortak hareket edebilmek maksadıyla da ağ merkezli çalışabilen, entegre hava savunma sistemlerini tahrip etmek maksadıyla tasarlanan bir füze sistemidir.

Füzenin uzaktan atılabilme özelliği (SOM – Standoff Missile), fırlatma platformunun muharebe sahasında hayatta kalabilme imkân ve kabiliyetini artırmaktadır. Ağ merkezli çalışabilme özelliği sayesinde de çok sayıda fırlatılan füzelerin seyrüsefer imkân ve kabiliyeti gelişmekte ve her bir füzenin hayatta kalma şansı artırılarak, düşman entegre hava savunma sistemlerinin imha olasılığı artırılmaktadır.

SOM kısaltması ‘‘Stand off Missile – Uzaktan Atılan’’ anlamına gelmektedir. SOM özelliği füzeyi atan hava aracı platformuna, düşman hava savunma sistemlerinin etkili menziline girmeden uzaktan atma imkân ve kabiliyeti sağladığından hava-yer füzeleri için büyük bir avantajdır.

 Yazının orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

USAF Awards Lockheed Martin $110 Million for Gray Wolf | Defense Media Network

The U.S. Air Force Research Laboratory (AFRL) has awarded Lockheed Martin a $110 million, five-year Phase 1 contract to develop and demonstrate “Gray Wolf,” a new, low-cost cruise missile intended to swarm integrated air defense (IAD) systems, according to a Lockheed Martin press release.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.