savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3235
EURO
35,0702
ALTIN
2.307,96
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
21°C
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

FAA ÖZEL UÇUŞA ELVERİŞLİLİK MESAJI HAVACILIK STANDARDI DIŞI TELSİZ VE SİSTEMLER

FAA ÖZEL UÇUŞA ELVERİŞLİLİK MESAJI HAVACILIK STANDARDI DIŞI TELSİZ VE SİSTEMLER
A+
A-

FAA ÖZEL UÇUŞA ELVERİŞLİLİK MESAJI

HAVACILIK STANDARDI DIŞI TELSİZ VE SİSTEMLER

FAA Special Airworthiness Information Bulletin SAIB: SW-10-43, 5 Ağustos 2010

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 19 Haziran 2017

Çeşitli hükümet organları, acil hava ambulans operatörleri, elektronik haber toplama ve diğer özel servis operatörlerinin, havacılık standartları dışında çok bantlı bir telsizi hava araçları üzerine takmak için geçerli bir nedenleri olmak zorundadır. Bu havacılık standartları dışındaki telsizlerin, havacılık için tahsis edilen frekanslar üzerinden direkt gönderme yapabilme kabiliyetleri bulunmaktadır. Bütün durumlarda, bu havacılık standartları dışındaki telsizler yayın yaparken hava aracı üzerinde bulunan çeşitli seyrüsefer, haberleşme ve gözlem sistemlerini ve uçuş emniyetini direkt olarak olumsuz yönde etkileme kaabiliyetindedirler. Elektromanyetik karışım hava aracı üzerinde bulunan sistemlerden bir tanesinin fonksiyonunu kaybetmesine veya pilotu yanlış yönlendirmesine neden olabilir.

Hava araçlarına takılan ve/veya kullanılan standart dışı havacılık telsizleri ve çeşitli elektrikli ve elektronik cihazların neden olduğu elektromanyetik karışım önceden belirlenebilmektedir. Bu olumsuz etkiler aşağıda sıralanmıştır:

Hava aracına takılan havacılık standartları dışında bir telsiz, gönderme yaparken kule ile hava aracı arasındaki telsiz frekansını etkileyebilir (Örneğin, havacılık standartları dışındaki bir telsiz 60 MHz üzerinde yayın yaparken, kule ile hava aracı arasındaki teması sağlayan 120 MHz VHF telsiz almacını olumsuz olarak etkileyebilir).

Bir ILS yaklaşma esnasında, hava aracı üzerinde bulunan standart dışı bir havacılık telsizi, ILS localizor frekansına ayarlandığında beklenmedik sapmalara neden olarak hava aracını yaklaşmanın son kısmında tehlikeli durumlara sokabilir.

Standart dışı bir telsiz, VOR frekansı üzerinden gönderme yaptığında, seyrüsefer esnasında VOR istasyonundan alınan verilerin geçici olarak devre dışı kalmasına neden olabilir.

ILS yaklaşmanın son kısmında oto pilot, hava aracında bulunan havacılık standartları dışında bir telsizin ILS frekansı üzerinden gönderme yapması durumunda devreden çıkarak son yaklaşmanın son kısmında hava aracının tehlikeli durumlara girmesine neden olabilir.

Standartlar dışındaki telsiz frekansının GPS uydu sinyalleri ile çakışması durumunda alınan GPS sinyallerinin seviyesi düşebilir.

Standart dışı telsizlerin göndermeleri VOR ve ILS uçuş göstergelerinde iğnenin iki nokta kadar sapma yapmasına neden olabilirler.


Uçuş emniyeti ciddi bir iştir. Hava araçlarında kullanılan ve/veya takılan bütün havacılık standartları dışındaki her türlü sistemin, elektromanyetik karışıma neden olmadığı teyit edilmelidir. Bu tür telsizlerin antenleri mümkün ise ILS, VOR, VHF, GPS ve diğer sistem antenlerinden uzak yerlere monte edilmeli ve gerekirse kullanılan kablolarda ilave radyo frekans filtreleme uygulanmalıdır.

Kesinlikle elektromanyetik karışım testi uygulanmalı ve standart dışı havacılık telsizleri ve diğer elektrik/elektronik cihazların herhangi bir karışıma neden olmadığı doğrulandıktan sonra kullanılmalıdır. Yapılan bütün uygulamalar ve test işlemlerinde uygun FAA dokümanları kullanılmalıdır.

Hava aracı mürettebatı zorunlu durumlarda havacılık standartları dışındaki cihazları kullanmak durumunda kaldıklarında yukarıda bahsedilen olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olmalıdırlar. Meydana gelebilecek problemleri gidermede ilk savunma hattı mürettebat arasındaki koordine ve iş birliğidir.

Uçuş esnasında çeşitli faktörlerden kaynaklanabilecek bir elektromanyetik karışım tespit edildiğinde, mürettebat, frekanslar ve etkilenen cihazları kaydetmeli ve otoriteleri gereken düzeltici işlemleri yapmak üzere bilgilendirmelidir.

Düzeltici tedbirler alınmadan ve karışım problemi giderilmeden havacılık standartları dışındaki hiçbir sistem ve cihaz, özellikle uçuşun kritik safhaları olan yaklaşma, kalkış ve görmeyerek uçuş operasyonlarında kullanılmamalıdır.

Bütün uçuculara emniyetli uçuşlar dilerim…

 https://docs.wixstatic.com/ugd/9f78cd_9bb9303050724601a0dd1a51eedc8997.pdf

 

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.