Yazan: Levent Kağan, 9 Nisan 2020
Türkiye özellikle de son dönemlerde savunma sistemi bakımından en parlak dönemlerini yaşıyor. Son dönemde ise HİSAR savunma sistemi ile ülkemiz bir kere daha bu alandaki başarısını gözler önüne seriyor. Birbiri ardına yapılan çalışmalar sonrasında bu alanda dünyanın sayılı başarılı isimlerinden bir tanesi olduğu da su götürmez bir gerçek.
İlk olarak 18 Nisan 2007’de Türkiye’nin Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi gereksinime yönelik olarak başlatılmış programda gerek yerli gerekse yabancı hava savunma sanayi şirketlerine tekliflerde bulunuldu. Tekliflerin incelenmesi ve neticelendirilmesi sonrasında Aselsan ana yüklenici, Roketsan ise analt yüklenici olarak proje ihalesini aldı.
HİSAR; askerî üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına (İHA) karşı kullanılan hava savunma füzeleridir.
HİSAR-A ve HİSAR-O, aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır.
20017’den itibaren geliştirilmekte olan HİSAR savunma sistemleri 3 farklı alt kategoride kullanılmak amacı ile tasarlandı.
HİSAR A (Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi) FNSS ACV-30 aracının şasisine montelenmiştir. Bağımsız bir sistem olabilmesi adına aynı zamanda hava gözetleme radarı ve elektro-optik/kızılötesi sistemi de bulunmaktadır.
HİSAR – O ise Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’dir. Mercedes Zetros şasisine monte edilmiştir. Maksimum menzili 25+ km, minimum menzili 3 km, maksimum irtifası 15 km iken minimum irtifası ise 50 metredir.
HİSAR-U yani SİPER ise Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi olarak 8×8 Man aracı ile taşınacaktır ve geliştirilme süreci de devam etmektedir. Süreç sonra erdiği zaman minimum menzili 30 km, maksimum menzili 150+ km, minimum irtifası 100 metre iken maksimum irtifası ise 20 km olması beklenmektedir.