savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

Hükümetine En Fazla Güvenen Halk Sıralamasında Türkiye Üçüncü Sırada

Hükümetine En Fazla Güvenen Halk Sıralamasında Türkiye Üçüncü Sırada

Hükümetine En Fazla Güvenen Halk Sıralamasında
Türkiye Üçüncü Sırada

Yazar: Niall McCarthy, 13 Temmuz 2017

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Ağustos 2017

Hükümete güvenmek çok önemlidir. Ülkenin ekonomik gelişmesinin itici gücüdür, hükümetlerin aldıkları kararların çok daha etkili olmasını sağlar ve vatandaşların kurallar ve vergi sistemine uymalarına neden olur. Hükümetlerin güvenilirlik seviyeleri halkın onların ne kadar istikrarlı ve güvenilir olarak gördüklerine bağlıdır, eğer bir hükümet halkını risklerden koruyabiliyor ve kamu hizmetlerini etkin bir şekilde ulaştırabiliyor ise vatandaşların güvenini kazanmaktadır.

OECD tarafından her yıl yayımlanan Bir Bakışta Hükümet raporuna göre hükümetlere olan güven ülkeler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Son yıllarda Avrupa’nın göçmen krizini göğüslemek zorunda kalan, birçok seçim yapılan, bankaların kapandığı ve sermaye kontrol mekanizmalarının tesis edildiği Yunanistan, hiç te şaşırtıcı olmayan bir derece ile ‘‘Güvenilir Hükümet’’ listesinin en dibinde yer almaktadır. 2016 yılında hükümetine güvenen Yunan vatandaşlarının oranı diğer gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında çok az olan, sadece %13’tür.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru demokratik yollarla seçilen görevden uzaklaştırılan ilk Güney Kore Başkanı olan Park Geun-hye yolsuzluk soruşturmasına maruz kalmış ve bu yıl Mart ayında görevden uzaklaştırılmıştır. Bu skandal Güney Kore vatandaşlarını etkilediğinden OECD raporuna göre 2016 yılında hükümetlerine güvenme oranı %24 seviyesinde kalmıştır.


Sahte haberler, skandallar ve Rusya ile ilgili iddiaların hala Beyaz Evi sarstığı Birleşik Devletlerde halkın sadece %30’u hükümete güvenmektedir. Avrupa Birliğinden dostça ayrılma hazırlıkları yapan İngiltere’de ise halkın hükümete güvenme oranı %41’dir. Rusya ve Türkiye’de; Putin ve Erdoğan’ın hükümetlerine güven oranı %58’dir. 2016 yılı verilerine göre Hindistan, %73 ile halkı tarafından en çok güvenilen ülkeler sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Genel sıralamada ise Endonezya ve İsviçre halklarının hükümetlerine en çok güvendiği ülkelerdir. 2016 yılı verilerine göre; Kanada’da halkın hükümete güven oranı ortalamanın üzerinde ve %62 seviyesindedir.

OECD 2016 En Güvenilen Hükümetler Sıralaması

Listede Yunanistan’ın en altta yer alması hiç şaşırtıcı değildir. Mali kriz nedeniyle son yıllarda ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, birkaç seçim yapılması, bankaların kapanması ve Avrupa göçmen krizinde cephe hattında yer alması nedeniyle Yunanistan halkının sadece %13’ü hükümetine güvenmektedir.

Asıl şaşırtıcı olan ise, 2016 yılında kara para ile mücadele kapsamında; 500 ve 1000 rupilik banknotları illegal ilan ederek tedavülden kaldıran Hindistan hükümetinin, OECD 2016 listesinde halkı tarafından en güvenilen ülkelerin ilk sırasında yer almasıdır. Ellerindeki tedavülden kalkan 500 ve 1000 rupilik banknotları değiştirmek için bankalara akın eden, para çekme makinaları önünde uzun kuyruklar oluşturan ve arbede çıkaran Hindistan halkının 2016 yılında hükümetine güven oranı %73 seviyesindedir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.