savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

İki Tabaka Grafenden Mermileri Durdurabilen Elmas Kadar Sert Zırh

İki Tabaka Grafenden Mermileri Durdurabilen Elmas Kadar Sert Zırh
A+
A-

İki Tabaka Grafenden Mermileri Durdurabilen Elmas Kadar Sert Zırh

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 11 Ocak 2018

ELMAS KADAR SERT ZIRH

Medya, mermiye dayanıklı zırhları normal giysilerden çok daha kalın ve ağır gösterme eğilimindedir. Vücudu korumak maksadıyla imal edilmelerine rağmen, zırhın ilave ağırlığı insanın hareketlerini sınırlayabilmektedir. Fakat New York İleri Bilimsel Araştırmalar Merkezinde görevli bilim insanları, kalın olmayı gerektirmeyen elmas sertliğinde bir zırh imal etmeyi başarmışlardır. Yeni zırhın hafif olmasının nedeni imalinde; bir kâğıttan bir milyon kat daha ince olan birbirlerine yapışık sıkıştırılmış karbon atomlardan oluşan grafen[1] kullanılmasıdır.

Araştırmacılar birbiri üstüne gelecek şekilde yerleştirilen iki grafen tabakasının geçici bir süre elmas kadar sert ve dayanıklı olabildiğini ve örneğin bir mermi isabetinde delinemediğini ortaya çıkarmışlardır. Nature Nanotechnology adlı dergide yayımlanan çalışmaya göre; ‘‘Diamene’’ olarak adlandırılan yeni maddenin elmas kadar sert hale gelebilmesi, sadece iki grafen tabakanın birbiri üzerine yerleştirilmesi sonucu olmaktadır. Daha fazla grafen tabakasının eklenmesi durumunda ise sertleşme ve dayanıklılık gerçekleşmemektedir.


New York İleri Bilimsel Araştırmalar Merkezinden Profesör Elisa Riedo, araştırma merkezinin web sitesinde yaptığı açıklamada: geçmişte grafit veya grafenin tek atomik tabakasını kullandıklarını ve basınç uyguladıklarında oldukça yumuşak bir tabaka hissettiklerini, fakat grafit tam olarak iki kat olduğunda aniden basınç altında maddenin aşırı sertleştiğini ve dayanıklı hale geldiğini, başka bir ifadeyle elmastan daha dayanıklı olduğunu fark ettiklerini açıklamıştır.

GELECEĞİN SAVAŞLARI

Araştırma timinin bulguları, zırh yapımının ötesinde amaçlar için de kullanılabilir ve gelecekte belki de aşınmaya dayanıklı koruyucu kaplama imalinde de kullanılabilir.

Bu araştırma, koruyucu zırhların hafifleştirilmesi alanında yapılan ilk çalışma değildir. 2017 yılı Mayıs ayında, Hava Kuvvetleri Akademisinde birinci sınıf öğrencisi Hayley Weir ve öğretmeni Ryan Burke, çok yakından ateşlenen mermileri durdurabilen ve hafif zırh imalinde kullanılabilecek bir madde geliştirmeyi başarmışlardır.

Bu keşfin geleceğin muharebe sahasındaki etkilerini görmek gerçekten çok ilginç olacaktır. Kendilerini mermilere karşı neredeyse geçirmez yapan hafif zırh giyen askerler büyük bir olasılıkla, dünyanın her yerinde orduların farklı silah sistemlerine yönelmelerini sağlayabilecektir. Birleşik Devletlerin lazer silahları ile ilgilendiğini, Rusya’nın ise yapay zekâ tarafından kontrol edilen füzeler tasarladığı bilinmektedir. İronik bir şekilde mermiye dayanıklı zırhlar, kimsenin artık mermi kullanmadığı bir muharebe ortamında hiçbir işe yaramayacaklardır.

Referanslar: New Atlas, The City University of New York

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

[1] Grafen karbon atomlarının birbirlerine altıgen oluşturacak şekilde (yapıları bal peteğine benzetilebilir) bağlanmaları sonucu oluşur ve tek atom kalınlığında bir malzemedir. Ancak aynı kalınlıktaki çelikten yaklaşık 200 kat daha güçlüdür. Grafit ise grafen katmanlarının bir araya gelmesiyle oluşur.

Two layers of graphene make diamond-hard armor that can stop a bullet

The media tends to depict bullet-proof armor as something that’s thick and heavier than regular clothes. Despite being for bodily protection, the added bulk of that armor might restrict a person’s movements. But scientists at the City University of New York’s Advanced Science Research Center (ASRC) have found that diamond-hard armor doesn’t need to be thick.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.