Yazan: Ercan Caner, Sun Savunma.Net
Bu makalenin amacı, İnsansız Hava Araçları (İHA)’nın insanlı hava araçları ile karşılaştırıldıklarında avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymak, ilk kullanılmaya başlandıkları tarihten itibaren meydana gelen gelişmeler ve kullanılan teknolojiler hakkında bilgi vermek, tarihi gelişim süreci içerisinde askerî ve sivil maksatlı kullanım alanlarını çeşitli örneklerle ortaya koymaktır. Özellikle askerî alanda kullanımları açısından bakıldığında, günümüzde oldukça gelişen ve hâlâ gelişmeye devam eden İHA’ların keşif, hedef belirleme görevlerinin yanı sıra, üzerlerine eklenen silah sistemleri sayesinde İnsansız Muhabere Hava Aracı (Uninhabited Combat Aerial Vehicle-UCAV) olarak taarruz ve imha maksatlı kullanımları da bu makalenin ana inceleme alanlarından bir tanesidir. Bu makalede ayrıca, İHA’ların gelecekte yolcu ve yük taşımacılığı alanında insanlı hava araçlarının yerini alıp almayacağı hususu da incelenecektir.
The purpose of this article is to demonstrate the pros and cons of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) compared with manned aircraft, to provide information to the readers about the historical developments that have occurred, and new technologies in UAV environment. Considering the use of UAVs especially in the military field, the modern UAVs which continue to evolve, play key roles not only in reconnaissance and target acquisition missions but also in attack and destroy missions thanks to the weapon systems added on them. One of the main study areas of this article is using of Uninhabited Combat Aerial Vehicles (UCAVs) in find, attack and kill/destroy missions. This article will also analyze and discuss whether the UAVs will replace the piloted passenger and freight transport aircraft in the future or not.
Yazan: Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir.İnsansız Hava Araçları(2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 39 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO savunma sektör deneyimlerine sahiptir. E-mail: ercancaner@gmail.com Twitter: @ercancaner1963