savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1841
EURO
36,8151
ALTIN
2.920,41
BIST
8.862,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
14°C
Ankara
14°C
Açık
Perşembe Açık
16°C
Cuma Açık
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C

Isı Güdümlü Füzelere Karşı Koruma

Isı Güdümlü Füzelere Karşı Koruma
A+
A-

Isı Güdümlü Füzelere Karşı Korunma Sistemleri ve Test Yöntemleri

Günümüz karmaşık ve modern muharebe sahasında alçaktan uçan helikopterler için en büyük tehdit ısı güdümlü füzelerdir. Isı güdümlü füzelerin yanı sıra; radar ve lazer güdümlü füzeler, uçaksavarlar, hafif silahlar ve roketler de helikopterler için büyük bir tehdit oluşturmaktadırlar. Kara birliklerini desteklemek maksadıyla tasarlanan bütün tip (taarruz, keşif, genel maksat, yük vb.) helikopterler muharebe sahasında görevleri gereği alçak irtifalarda uçmak zorundadırlar. Arazi uçuş teknikleri helikopterleri füze tehdidinden bir nebze olsun korusa da, alçaktan ve düşük süratle uçan helikopterler bu irtifalarda da yukarıda sayılan diğer silahların tehdidine maruz kalmaktadırlar.
Helikopterlerin muharebe sahasında etkin bir şekilde görev yapabilmeleri ve hayatta kalabilmeleri yukarıda tehdit olarak belirtilen bütün silah sistemlerine karşı taktik, teknik ve elektronik harp karşı koyma sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına bağlıdır.

Bu yazıda helikopterler için tehdit olan radar, ısı ve lazer güdümlü füze sistemleri anlatılmayacaktır. Bu yazının maksadı özellikle ısı güdümlü füzelere karşı koruma sağlayan elektronik harp sistemlerinin verim ve etkinliklerinin değerlendirilmesi maksadıyla yapılması gereken test ve değerlendirmeler hakkında okuyucuları bilgilendirmektir. Yazar bu dokümanı hazırlarken North Atlantic Treaty Organisation – Research and Technology Organisation tarafından hazırlanan ‘Electronic Warfare Test and Evaluation’ isimli dokümandan faydalanmıştır. Bu yazıda belirtilen test ve değerlendirme yöntemleri belirtilen dokümandan aslına sadık kalınarak yazar tarafından tercüme edilmiştir. NATO Research and Technology Organisation tarafından hazırlanan Electronic Warfare Test and Evaluation isimli dokümana arzu eden okuyucular NATO sitesinden ulaşabilirler. Bu yazıda sadece ısı güdümlü füzelere karşı koymak maksadıyla hava araçlarına takılan çeşitli sistemlerin test ve değerlendirilmesi yöntemleri üzerine odaklanılmıştır.


Bir sonraki yazının konusu hava araçlarına takılan ısı güdümlü füze elektronik harp test sistemlerinin ayrıntılı olarak incelenmesini ve test sistemlerinin kullanılma teknik ve usulleri olacaktır.

Kolayca taşınabilen ve omuzdan atılabilen ısı güdümlü füzeler giderek gelişmekte, terörist gruplara kadar yaygınlaşmakta ve bu tür füzelerin son versiyonlarındaki başlıklar gerçek hedef ile flare gibi günümüz de artık basit kalan karşı koyma tedbirlerini kolaylıkla ayırt edebilmektedirler. Bütün dünyada helikopter kullanan silahlı kuvvetler helikopterlerini ve personelini korumak istiyorlar ise daha iyi gelişmiş karşı koyma sistemleri kullanmak zorundadırlar.

SA-18 Isı Güdümlü Füzesi

 

Makalenin tamamını PDF formatında online olarak okumak ve/veya bilgisayarınıza kaydetmek için BURAYA tıklayınız.

 

Ercan Caner

Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir.
Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını sürdüren Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir.
E-mail: ercancaner@gmail.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.