savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3218
EURO
35,0717
ALTIN
2.279,78
BIST
9.017,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
20°C
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Açık
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

İsrail Suçluları Silahlandırıyor

İsrail Suçluları Silahlandırıyor

İsrail Suçluları Silahlandırıyor

Aynı Duada Birleşelim

Bütün hukukçular bir araya gelmeli ve insanlığa karşı suçlar işlenen Myanmar’a silah satışı yapan haydut devlet İsrail’i derhal durdurmalı!

Haaretz 27 Eylül 2017

Çeviren: Ercan Caner,  Sun Savunma Net, 1 Ekim 2017

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Myanmar rejiminin, Rohingya Müslüman azınlığa etnik temizlik uyguladığını söylemesine rağmen, İsrail bu ülke silahlı kuvvetlerine silah satışını durdurmayı reddetmektedir. İsrail silah satışlarını, Birleşik Devletler ve Avrupa Birliği’nin her ikisi de Myanmar’a silah satışlarını yasaklamasına rağmen sürdürmeye devam etmektedir. İsrail, Müslümanlara etnik temizlik uygulayan Myanmar’a silah satışı yapan tek batı ülkesi konumundadır.


Pazartesi günü, İsrail’in en üst adalet organı olan Yüksek Adalet mahkemesi, Myanmar’a devam eden silah satışlarıyla ilgili insan hakları savunucularını dinlemiştir. Duruşmada devlet tarafı, Mart ayında verdiği yanıtı yinelemiş ve tamamen diplomatik bir mesele olması nedeniyle, mahkemenin silah satışları ile ilgili bir davaya bakma yetkisinin olmadığını ileri sürmüştür.

Kapalı olarak devam edilen duruşmada, devletin temsilcileri hâkimlere İsrail’in Myanmar ile olan ilişkilerini açıklamıştır. Devletin, Myanmar ile olan silah ticareti hakkında kendi vatandaşlarından bazı bilgileri gizlemesinin nedeni belli değildir. Duruşmanın açık bölümünde dahi devlet temsilcileri,  İsrail’in Myanmar’a silah satışlarını durduracağını ifade etmemişlerdir.

Rohingyalı Müslüman Abdul Kareem, Myanmar’dan Bangladesh’e geçiş sonrasında kucağında annesi Alima Khatoon’u taşırken görülmektedir. Teknaf, Bangladesh, 16 Eylül 2017. Foto:  Dar Yasin/AP

Nobel Ödülü sahibi Başbakan Laureata Aung San Suu Kyi, demokratik seçimleri kazandığı 2015 yılından beri ülkeyi yönetiyor olsa da hükümetinin gerçekte güvenlik kuvvetleri üzerinde hiçbir otoritesi bulunmamaktadır, bunun nedeni de özel milislerin Başbakan Suu Kyi yerine, onun seçilmesine kadar ülkeyi yöneten askeri cuntanın otoritesini kabullenmeleri ve cuntacıların emirlerine uymalarıdır. Rohingyalı isyancılar, ülkenin kuzeyinde güvenlik kuvvetlerin saldırdıktan sonra Myanmar ordusu, bölgeyi temizlemek maksadıyla bir operasyon başlatmıştır. Myanmar ordusunun saldırılarında cinayet, insanların ortadan kaybolması, tecavüz ve köylerin yakılması olayları çok sık bir şekilde sistematik olarak uygulanmaktadır. Saldırılardan kaçan 400.000’den fazla Rohingyalı Müslüman komşu Bangladesh’e sığınmıştır.

Myanmar zulmünden kaçan Rohingyalı Müslüman çocuklar, aileleri ile birlikte Naf Nehrini geçerek Bangladesh sınırına ulaşmaktadır. Foto: Bernat Armangue/AP

Duruşma esnasında avukat Tamar Zandberg’in, Myanmar’a silah satışları ile ilgili sorduğu bir soruya Savunma Bakanı Avigdor Liebeman; ‘‘Genel olarak konuşmak gerekirse biz tamamen, aydınlanmış dünyanın yaptıklarını yapıyoruz’’ yanıtını vermiştir.

Myanmar’dan Bangladesh’e geçmeyi başaran Rohingyalı Müslüman bir kadın, Balkhali mülteci kampında çalışan gönüllülerden bir paket pirinç isterken görülmektedir. Foto: Dar Yasin/AP

Lieberman yalan söylemektedir. İsrail ilk kez böyle bir şey yapmamaktadır. Amerikan ambargosuna rağmen Arjantin’deki savaş suçlularını desteklediğinde de yalan söylemiştir. Birleşmiş Milletler ambargosuna rağmen katliam yapan Bosnalı katilleri desteklediğinde de yalan söylemiştir. İsrail Devleti, Şili ve Arjantin’deki askeri diktatörlüklere, Nikaragua’da gerillalara ve Güney Sudan’da şeytanın kuvvetlerine silah sağlamıştır.

Myanmar’dan Bangladesh’e geçmeyi başaran Rohingyalı Müslüman bir çocuk, Kutupalong mülteci kampında diğerleri ile birlikte yemek sırasında beklerken. Foto: Dar Yasin/AP

Davalı tarafı temsil eden avukat Eitay Mack konuşmasında; ‘‘20’nci yüzyılın ortalarından günümüze kadar, dünyanın birçok yerinde, İsrail silahları ve teknolojisinin kullanıldığı, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlenmektedir. Biz, yüksek mahkemenin İsrail tarihinin Myanmar’da yinelenmesine müsaade etmeyeceğini ümit ediyoruz’’ ifadelerini kullanmıştır.

Sadece yüksek mahkeme hâkimleri değil, Knesset üyeleri, hükümetin sağcı, solcu ve merkezci bütün üyeleri bir araya gelmeli ve insanlığa karşı suç işleyen grupları silahlandıran İsrail Devleti için bu utanca son vermelidir.

Çevirenin Notları: Myanmar’da zulüm ve işkence devam ediyor. Bir kez daha duada birleşme çağrısı yapılabilir veya bir kez daha yakın akrabalar ile bakanlar Myanmar’a gidebilir. Fakat bütün bunlar zulmü durdurmaya yetmiyor. Merak ediyorum; acaba hala dua ile meselelerin halledilebileceğine inanan insanlar var mı? Hangi yüzyılda yaşıyoruz?

 Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Aslına aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.haaretz.com/opinion/editorial/1.814469

 

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.