Leğen, kalça ve bilek kemikleri… Hayatlarının belli bir döneminde kadınların kemiklerinde erime ve daha fazla kırılma riski baş göstermektedir.
Çeviren: Ercan Caner
Kilo alma, sıcak basması, gece terlemeleri, düzensiz adet görme, uykusuzluk ve halsizlik… Her kadının hayatında yaşamak zorunda olduğu doğal bir biyolojik süreç olan menopoz, genellikle hoş olmayan belirtilere neden olmaktadır. Bu alanda keşfedilen yeni bir bulguya göre; erken menopoza (40-50 yaş arasında) giren kadınlarda, 50 yaş sonrasında daha fazla kemik kırılması olaylarına rastlanılmaktadır.
Bu bulgu, Women’s Health Initiative (WHI) tarafından menopoz sonrası dönemi yaşayan ve sağlıklı olan 21.711 kadın üzerinde yapılan bir çalışmanın sonucudur. Araştırmacılar yürüttükleri çalışmanın sonunda 50 yaşından önce erken menopoza giren kadınlarda 50-79 yaş arasında görülen kemik kırılma riskinin önemli oranda arttığını gözlemlemişlerdir.
Daha hassas rakamlar vermek gerekirse; 40 yaş öncesinde menopoza giren kadınlarda 50-79 yaş aralığında kemik kırılma risk oranı % 36 oranında artarken, 40-49 yaş aralığında menopoza giren kadınlarda ise bu oran % 30 oranında yükselmektedir. Menopoza giren kadınlara genellikle uygulanan hormon replasmanı, D vitamini ve kalsiyum tedavisi gören kadınlarda dahi durum aynıdır.
Sonuç: Menopoza ne kadar erken girilir ise kemiklerde mineral yoğunluğu düşük olmakta ve menopoz sonrası dönemde kemik kırılma riski artmaktadır.
Doktorlar, araştırma sonucunda elde edilen bulguları, erken yaşta menopoza giren hastaları fiziksel aktivite ve dengeli beslenme ile sağlıklı bir yaşama yönlendirme ve sonraki yıllarda karşılaşabilecekleri kemik kırılma risklerini azaltmak için kullanmayı planlamaktadırlar.
Çevirenin Notu: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.