savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3175
EURO
36,9030
ALTIN
2.963,11
BIST
9.993,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
6°C
Ankara
6°C
Açık
Salı Açık
7°C
Çarşamba Açık
8°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
7°C
Cuma Az Bulutlu
8°C

Kaybolduğunuzda Yerinizi Bulmak için Beş Yöntem

Kaybolduğunuzda Yerinizi Bulmak için Beş Yöntem
A+
A-

Kaybolduğunuzda Yerinizi Bulmak için Beş Yöntem

Dünyanın herhangi bir yerinde başınız dertte olduğunda, bir uçak üstünüzden uçarak size çiçek atabilir, fakat bir helikopter yanınıza inerek hayatınızı kurtarabilir.

                                                                                                                                                Igor Ivanovich Sikorsky

Çeviren Ercan Caner, Sun Savunma Net, 24 Mayıs 2018

İllüstrasyon: Narratively

Küresel Konumlama Sistemi (GPS- Global Positioning System) çağında bir pilotun kaybolabileceğini düşünmek gerçekten zor. Fakat pilotlar çeşitli nedenlerle hâlâ kayboluyorlar. Aşağıda, kaybolduğunuzda veya tam olarak nerede olduğunuzu bilmediğinizde yerinizi belirlemek için beş yöntem sunulmuştur.

1) Pilotaj

Dışarıya bakın! Daha yüksek bir irtifaya tırmanın ve rotanız üzerinde bulunan tanınması kolay belirgin yerleri bulmaya çalışın. Eğer işe yaramaz ise yakınlarda bir yerleşim birimi tespit edin ve giriş veya çıkışında yerleşim biriminin adının yazdığı levhayı bulun.

Solda İstanbul’da bulunan TRT Kulesi, sağda ise 23 Rakımlı Adana kentinin girişi.

 

Solda boyacılar tarafından adı yanlış yazılan Sussex kasabasındaki su kulesi, sağda ise Türkiye’den adı ve yeri bilinmeyen bir su kulesi. Türkiye’de de su kulelerinin üzerlerine adlarının doğru olarak yazılmasının, kaybolan pilotlara yardımcı olacağı değerlendirilmektedir.

 

2) Kayan Harita-Küçültme

Hava aracınızda bir kayan harita varsa, daha büyük resmi görebilmek için görüntüyü küçültün (Zoom out) ve kendinizi çevredeki kasabalar veya havaalanlarına bakarak oryante edin.

Hey! 500 mm zoom fonksiyonu gerçekten iyiymiş.

 

3) GPS Direkt

Gitmek istediğiniz havaalanının adını yazın ve ekranda o havaalanına olan yön ve mesafeyi görün. Havaalanının adını doğru yazdığınızdan emin olun.

GPS cihazına gitmek istediğiniz havaalanının adını yazarken dikkatli olun!

 

4) VOR Çapraz Radyal

Yakınlardaki bir VOR istasyonunun frekansını bağlayın  ve FROM Bayrağını görecek şekilde kılı ortalayın. Sonra, harita üzerinde VOR istasyonundan olan radyali çizin. Sonra aynı işlemi yakınlarda sinyalini alabildiğiniz başka bir VOR istasyonu ile yapın. Haritanız üzerindeki çizgilerin kesiştiği nokta bulunduğunuz yerdir.

VOR istasyonlarının arasında açı farkı olması yerinizi bulmanızı kolaylaştıracaktır. Yukarıdaki örnekte hava aracı RED 074° radyali ile GRN 157° radyalinin kesişim noktasındadır.

5) Hava Trafik Kontrolörüne Sorun

Yukarıdaki çözüm önerileri soruna çare olmadıysa ve hala kayıpsanız yakınlardaki bir hava trafik kontrol  birimini arayın. Hava trafik kontrol birimlerinde genellikle radar bulunmaktadır ve yeterince yüksek bir irtifada iseniz sizi kolayca radar ekranında belirleyebilir. Bir hava trafik kontrol biriminin frekansını bulmakta zorluk çekiyorsanız 122.2 frekansı üzerinden probleminize çözüm bulabilirsiniz. 122.2 üniversal uçuş servis frekansıdır.

Bütün uçuculara emniyetli uçuşlar dilerim…■

 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.