savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Kar Yağışlı
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Kırmızı Etin Zararları

Kırmızı Etin Zararları

Kırmızı Etin Zararları

 

Sağlıklı bir yaşam için önemli öğelerden biri olan kırmızı etin az tüketilmesi demir ve vitamin eksikliğine bağlı hastalıklara neden oluyor. Kırmızı et yenmesi, bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için önem taşıyor. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamini eksiklikleri gelişebiliyor. Çocukların zihinsel gelişiminde faydalı olduğu belirtilen kırmızı et, ayrıca büyüme üzerinde de etkili oluyor.

 

Vitaminler ve mineraller açısından çok zengin olan kırmızı et, çocukların bedensel ve zihinsel gelişiminde de çok etkili. Uzmanlar; yeterli et tüketmeyen çocuklarda, öğrenme güçlüğü ve anemi gibi rahatsızlıkların görüldüğünü söylüyor. (Kaynak: Sabah Gazetesi)

 

Kırmızı et, bilindiği gibi kolesterolü yükseltirken sindirim sisteminde de sorunlara yol açabilir.  

 

“Diyelim ki normal şartlarda ayda bir kilo, iki kilo et yiyorsak yarım kilo yeriz. Domatesi iki kilo alıyorsak iki tane alırız. Kış günü turfanda sebzeleri kullanmak zaten sağlığa da çok faydalı değil. Bir kilo biber alacağımıza üç tane alırız. Piyasadaki bu fırsatçılara, tefecilere, vicdansızlara bu fırsatı vermeyelim” AKP Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ

 

Türkiye’de et ağırlıklı beslenmenin yaygın olduğu hepimizin bildiği bir gerçek. Dünya Sağlık Örgütü, son yıllarda haftada 500 gramdan fazla et tüketmenin sağlığa olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Yani, yetişkin bir insanın aylık en fazla 2 kilogram et tüketmesi gerekiyor.

Dünya Kanser Araştırma Derneği de özellikle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etleri kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıyor. Öte yandan, etin kaliteli bir protein olduğunu biliyoruz ancak etin her gün tüketilmesinin sakıncalı olduğu da bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle toplam haftalık tüketilmesi gereken et miktarının dengeli şekilde günlere ayrılması gerekir. Böylece fazla et tüketiminin yaratabileceği sağlık sorunlarının da önüne geçmiş oluyoruz. Herhangi bir sağlık sorunu olmasa da aşırı et tüketimi sakıncalı. Öte yandan fazla et tüketmenin yaratabileceği etkiyi azaltmak için eti mutlaka sebze ve meyve ile birlikte yemeliyiz (sebze ve meyve fiyatlarını düşününce et yemek pahalı bir hobi oluyor)

İşte kırmızı etin zararları…

 

1. Et sindirimi zorlaştırır

Et kan yapar ve kansızlığı önler.

2. Et yediğinizde daha çok su içersiniz.

Bedeni canlı ve güçlü kılar.

3. Fazla yağ safra kesesini rahatsız eder

Zihinsel gelişmeyi sağlar. 

4. Böbrek taşları artabilir

Şişmanlığı önler.

5. Kolesterolü fırlatır

Kırmızı et, önemli bir çinko kaynağıdır.

6. Aile ekonomisine ciddi yük oluşturur!?..

Kırmızı et, demir deposudur.

7. Et yemenin ruh haliniz üzerinde olumsuz bir etkisi vardır (yüksek fiyatlar moralinizi bozabilir)

Vücudun Keratin ihtiyacını karşılar.

8. Astımınızı tetikler.

B grubu vitamin deposudur.

9. Felç geçirme riskiniz artar

 

İhtiyacınız olan tüm proteinler aslında bitkilerde mevcut

Araştırmalara göre sebze ağırlıklı diyetler, etle beslenme ile kıyaslandığında günlük protein ihtiyacını karşılamada iki kat daha etkili. Tüm bitkilerin temel 9 proteini içermediğini hatırlatmakla beraber bitkilerdeki proteinlerin hayvansal gıdalardaki proteinlerden daha faydalı olduğunu belirtmekte de fayda var.

Hayvan öldürmenin ‘insani’ bir yolu yok

Ne kadar farklı ve hızlı yöntemler geliştirilirse geliştirilsin, hayvanlar vurulduktan 7 dakika sonraya kadar tüm acıları hissetmeye devam eder. Ayrıca yediğiniz bütün hayvanlar, tavuklar, danalar, hindiler veya balıklar da aynı bizler gibi duygulara sahiptirler. Empati yaptığınızda kötü hissediyorsunuz değil mi?

Derleyen: Admin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.