savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

KÖPEK MESELESİ

KÖPEK MESELESİ

KÖPEK MESELESİ

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 16 Ekim 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinden alıntıdır.

Çoğu kez evde hayvan beslenip beslenemeyeceği tartışma konusu olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde sahabeden bir kısmının evlerinde kanarya veya serçe cinsinden kuş beslediği bilinmektedir. (Buhari; Edeb, 81,112.) Başka bir nakilde ise; yalnızlıktan şikâyet eden bir sahabeye de güvercin veya horoz beslemesini tavsiye etmiştir. İslam bilginlerine göre; eziyet etmemek, aç ve susuz bırakmamak şartıyla kedi ve kafeslerde kuş beslenmesinde sakınca görülmemiştir. Ancak bu tür hayvanlar evlerde beslenirken, çevre açısından rahatsızlık ve kirlilik riski teşkil etmemelidir. Avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan alanlarda değerlendirilmek üzere köpek de beslenebilir. Ancak ihtiyaç olmadığı takdirde evde köpek beslemenin doğru olmadığı görüşü daha yaygındır. Ne var ki günümüzde aile, akraba, komşu ve arkadaşlık bağları oldukça zayıflamış, ferdiyetçi, maddeci ve bencil bir hayat tarzı ortaya çıkmıştır. Bu olumsuz gelişmelerden etkilenen fert ve toplumların sayısı her geçen gün artmaktadır. Buna paralel olarak her geçen gün evlerde süs ve eğlence olarak köpek besleme geleneği yaygınlaşmaktadır. İlk bakışta hayvan sevgisinin uzantısı gibi algılanabilecek bu âdetin, insan sağlığı, ev içi ile çevre temizliği ve maddi imkânların israfı açısından çeşitli sakıncalar oluşturduğu söylenebilir. Diğer taraftan bu tür uygulamalar insanın mesai, sevgi ve ilgisinin yanlış yere odaklanmasına neden olabilir.

 

Âlimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu web sitesinden alıntıdır.

Peygamber (sav) zamanında nehyedilen resimlerin üç özelliği vardı; 

  • Kendisinde ruhun bulunduğu insan ve hayvan resimlerini çizme,
  • Kutsama ve tazimde bulunma niyetiyle çizme
  • Resim çizerken Allah’a benzemeyi iddia etme.

Hadislerde de varid olan resmin nehyedilmesinin asıl sebebi ve hikmeti bu üç özellikti. Resimlerle ilgili mevcut olan bazı hadisler şunlardır; İbnu Abbas (ra), Ebu Talha’dan işittiğine göre sevgili peygamberimiz (sav) şöyle buyurdu:

İçerisinde köpek ve resmin bulunduğu eve melek girmez. (Müslim)

 Hadiste geçen meleklerden kasıt rahmet, istiğfar ve bereket melekleridir. Yoksa hafaza melekleri bütün beni âdemin evine girerler.

Türkiye’de köpek sayısı 1.602.441, 1.000 kişi başına düşen toplam köpek sayısı 19’dur. 19 köpeğin 16’sı ev, üçü sokak köpeğidir.

Yorumlar
  1. Fethi cakmak dedi ki:

    Teşekürler bu bilgiler için 👏👏👏