savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

Kredi Notumuz Neden Düşüyor?

Kredi Notumuz Neden Düşüyor?
A+
A-

 

Yoksa Sıfırı Tüketiyor muyuz?

Kredi Notumuz Neden Düşüyor?

Türk hükümeti potansiyel bir ödemeler dengesi krizini engellemesini sağlayabilecek tamponları neredeyse tüketmiş durumdadır. Döviz rezervleri şu anda son 20 yılın en düşük seviyesindedir ve merkez bankasının döviz takaslama(swap) pozisyonu yılın başından beri neredeyse iki katına çıkmıştır. Bu müdahaleye rağmen Türk lirası bu yılın başından beri ABD doları karşısında %25 değer kaybetmiştir. Sonuç olarak; ani bir ekonomik ayarlamayı ve hükümetin bilançosundaki bozulmayı tetikleyen bir ödemeler dengesi krizi riski önemli ölçüde artmıştır.


Yazarlar: Sarah Carlson, Yves Lemay, Moody’s Investors Service, 11 Eylül 2020

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 22 Eylül 2020




Ağustos 2020 sonlarına doğru; uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings; döviz rezervlerinin tükenmesi, mali politikamızın güvenilirliğinin zayıf, reel faiz oranlarının negatif ve mevcut bütçe açığının fazla olması dış finansman risklerini kötüleştirdiği gerekçeleriyle, Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak teyit etmiş, not görünümünü de durağandan negatife çevirmişti.

Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesindeki gerekçeler arasında aşağıdaki hususlar da yer almaktadır:

  • Birleşik Devletler yaptırımları artacaktır ve CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act-Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) tedbirlerinin uygulanması kapsamında bu yaptırımların nereye kadar uzanacağı belirsizliğini korumaktadır.
  • Suriye’nin İdlib eyaletinde Rusya ile anlaşılarak oluşturulan ateşkes anlaşması uzun sürmeyecek ve hatta bu bölgede gerginlik daha da tırmanacaktır.
  • Rusya ile ilişkilerde gerginlik daha da artacak ve daha fazla Suriyeli evlerinden ayrılmak zorunda kalacaktır.
  • Libya’da artırılan askeri operasyonlar Rusya ile ilişkileri iyice riske sokacaktır.
  • Kıbrıs adası yakınlarındaki doğal gaz sondajları nedeniyle potansiyel Avrupa Birliği yaptırımları olacaktır.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Yatırımcılar Servisi, 11 Eylül 2020 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2 seviyesine düşürmüş negatif görünümünü ise muhafaza etmiştir. Moody’s tarafından not düzenlemesinin gerekçelerini PDF formatında okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.