Yoksa Sıfırı Tüketiyor muyuz?
Türk hükümeti potansiyel bir ödemeler dengesi krizini engellemesini sağlayabilecek tamponları neredeyse tüketmiş durumdadır. Döviz rezervleri şu anda son 20 yılın en düşük seviyesindedir ve merkez bankasının döviz takaslama(swap) pozisyonu yılın başından beri neredeyse iki katına çıkmıştır. Bu müdahaleye rağmen Türk lirası bu yılın başından beri ABD doları karşısında %25 değer kaybetmiştir. Sonuç olarak; ani bir ekonomik ayarlamayı ve hükümetin bilançosundaki bozulmayı tetikleyen bir ödemeler dengesi krizi riski önemli ölçüde artmıştır.
Yazarlar: Sarah Carlson, Yves Lemay, Moody’s Investors Service, 11 Eylül 2020
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 22 Eylül 2020
Ağustos 2020 sonlarına doğru; uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings; döviz rezervlerinin tükenmesi, mali politikamızın güvenilirliğinin zayıf, reel faiz oranlarının negatif ve mevcut bütçe açığının fazla olması dış finansman risklerini kötüleştirdiği gerekçeleriyle, Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak teyit etmiş, not görünümünü de durağandan negatife çevirmişti.
Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesindeki gerekçeler arasında aşağıdaki hususlar da yer almaktadır:
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Yatırımcılar Servisi, 11 Eylül 2020 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2 seviyesine düşürmüş negatif görünümünü ise muhafaza etmiştir. Moody’s tarafından not düzenlemesinin gerekçelerini PDF formatında okuyabilirsiniz.