savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Kur Korumalı Mevduat Senaryoları

Kur Korumalı Mevduat Senaryoları
A+
A-

Yararlanıcı Ödemeleri

Kur Korumalı Mevduat Senaryoları

 

İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 1984-1989 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur. 1970’li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi. Turgut Özal, Milliyet Gazetesi, 17 Eylül 1989.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 28 Mart 2022

 

 

EKONOMİ GÖZLERDEKİ IŞILTIDIR – ‘‘Ekonomi rakam işi, ekonomi temenni işi, ekonomi güven işi, ekonomi istikrar işi, ekonomi beklenti işi, ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Benim gözlerimdeki ışıltıyı arkadaşlarım görüyor’’ Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati.

Ekonomist Kimdir, Özellikleri Nelerdir?

Ekonomist; ekonomiyle ilgili konularda geniş bir yelpazeyi kapsayan bilgi birikimine sahip şahıs demektir. Ekonomist; eğitim, sağlık, kalkınma ve çevre gibi çeşitli alanlarda planlama yapan ve karar almaya yardımcı olan şahıstır. Ekonomik kavramlar, teoriler ve analitik teknikler kullanma konusunda uzmandır, matematiksel modeller ve istatiksel teknikleri kullanarak verileri analiz eder, piyasa eğilimlerini yorumlar ve analiz eder ve ekonomik problemleri çözmek için önerilerde bulunur.

İyi bir ekonomist, boş vakitlerinde akademik dergilerde ve diğer medya organlarında yayımlanmak üzere makaleler kaleme alır ve yine de boş vakti kalırsa, üniversite öğrencilerine iktisat teorileri, ilkeleri ve yöntemleri hakkında ders verir. Ekonomist olabilmek için üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme Bölümü ya da ilgili bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır.

 Kur Korumalı Mevduat

Resmi olarak İslam dininde ‘‘tefecilik’’ haramdır, yasaklanmıştır. Müslüman lider olarak itibarını yükseltme arzusundaki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan, bir buçuk yıldan fazla bir süredir, Türk lirasının faiz oranlarında herhangi bir artış olmaması için mücadele etmektedir.

Ancak sonuç olarak ülkede enflasyon patlamış durumdadır ve ülke bugüne kadar görülmemiş bir ekonomik krize girmiştir. Türkiye cumhurbaşkanı 19 Aralık 2021 günü yaptığı bir açıklamada ‘‘En kısa zamanda enflasyon aşağı inmeye başlayacak. Çünkü faiz sebep, enflasyon neticedir’’ demiştir.

Enflasyon ve yüksek faizin ne olduğunu bilmeyen ülkelerin çift haneli fiyat artışları ve bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü bir ortamda Türkiye’nin de bunun dışında kalmasının mümkün olmadığını savunan Erdoğan, diğer ülkeler sıkıntıya girerken Türkiye’nin önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağını da iddia etmiştir.

 Beraber yürüdüğü arkadaşlarından faizi savunanları da eleştiren Erdoğan, faiz ve enflasyonla mücadelesini görevde olduğu sürece sürdüreceğini ve değerler silsilesi içerisinde olaya ‘‘nas – açıklık, açık ve kesin yargı’’ açısından bakılması ve adımların buna göre atılması gerektiğini ifade etmiştir.

 “Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokarak, küresel gelişmişlik liginin en üstüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz. Demokraside, kalkınmada, güvenlikte ve diplomaside hak ettiği yere getirdiğimiz Türkiye’yi ekonomide de aynı başarıya ulaştırmakta kararlıyız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat hakkında yaptığı açıklama aşağıdadır.

Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Dövizin muhtemel getirisine Türk Lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak bu yeni araç şöyle işleyecektir: İnsanlarımızın bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa, aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca, Türk Lirası varlıklarını yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını Türk Lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

PARA, PARA, PARA. VARLIĞI BİR DERT, YOKLUĞU YARA. YOKLUĞU BAŞKA DERT FAZLASI BELA. KİMİ SIKAR ELİNDE ÇIKARIR SUYUNU, KİMİNİN DEĞİŞTİRİR GÜZEL HUYUNU

 

Erdoğan’ın, AKP sistemi biraz daha devam etsin diye ortaya attığı kur korumalı mevduat sisteminde merhum Turgut Özal’ın tavsiyelerini hiç dikkate almadığı aşikârdır. Türk lirasının ABD doları karşısında her gün değer kaybetmesi ve sözde bağımsız Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Türk lirasının değerini koruma çabalarının etkisiz olması nedeniyle hazine üzerine düşen yük her gün artmaktadır.

Kur Korumalı Mevduat ve TCMB Senaryoları

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘‘10 SORUDA KUR KORUMALI TL MEVDUAT HESABI’’ başlıklı 18 Ocak 2022 tarihli duyurusunda, örnek senaryoların paylaşılmasının faydalı olacağı düşünüldüğü belirtilmiş ve Döviz kuru 10 TL, KKH faizi yıllık %14 ve 100 TL tutarındaki 1 yıllık mevduat için açılacak örnek bir hesaba yönelik öngörülen aşağıdaki senaryolar paylaşılmıştır.

  1. Senaryo: Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 9 TL olarak gerçekleşirse KKH yararlanıcısı anapara + faiz olarak 114 TL alacaktır. Bu durumda TCMB tarafından ek bir ödeme yapılmayacaktır.
  2. Senaryo: Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 10 TL olarak gerçekleşirse KKH yararlanıcısı anapara + faiz olarak 114 TL alacaktır. Bu durumda TCMB tarafından ek bir ödeme yapılmayacaktır.
  3. Senaryo: Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 11 TL olarak gerçekleşirse KKH yararlanıcısı anapara + faiz olarak 114 TL alacaktır. Bu durumda TCMB tarafından ek bir ödeme yapılmayacaktır.
  4. Senaryo: Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 12 TL olarak gerçekleşirse KKH yararlanıcısı anapara + faiz + kur farkı olarak 120 TL alacaktır. Kur farkı dolayısıyla oluşan 6 TL tutarındaki fark TCMB tarafından bankaya ödenecektir.

30 Ocak 2004 tarihinde Türk lirasından altı adet sıfır atılmış ve yukarıda görülen 1.000.000 Türk Lirası ‘‘1 Yeni Türk Lirasına’’ eşitlenmiştir.

 

Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na iletilecektir. Hazine tarafından ödenecek kısım Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bankalara aynı gün aktarılacaktır.

Kur Korumalı Mevduat Üç Aylık Gerçekleşen Senaryo

 Aşağıdaki tabloda görülen tarihlerde, TCMB döviz efektif alış ve satış fiyatları ile gram altın ve Cumhuriyet altın fiyatları esas alınarak, 1.000.000 (Bir Milyon) Türk lirası olan bir yararlanıcının, tabloda gösterilen yatırım araçları üzerinden üç ay sonunda ne kadar kazandığı hesaplanmıştır.

23 Aralık 2021 tarihinde elindeki 1.000.000 Türk lirası ile yatırım araçlarını alan ve 21 Mart 2022 tarihinde satarak Türk lirasına çevirenler ile aynı tarihte yastık altında 1.000.000 Türk lirası karşılığında, 1.500 gram altın, 228 Adet Cumhuriyet altını, 87.391 Dolar ve Euro 77.165 Euro olanlar için ayrı hesaplama yapılmıştır.

Üç aylık mevduat faiz hesaplamasına %5 oranındaki stopaj vergisi dâhil edilmemiştir. Kur Korumalı Mevduat hesabında ise stopaj vergisi bulunmamaktadır.

  • Yastık altında tutulan 1.000.000 (Bir Milyon) TL tutarındaki altın yaklaşık olarak 500 gram alınmıştır.
  • Yastık altında tutulan 1.000.000 (Bir Milyon) TL tutarındaki Cumhuriyet altını yaklaşık olarak 228 adet alınmıştır.
  • Yastık altında tutulan 1.000.000 (Bir Milyon) TL’nin karşılığı 391 ABD Doları olarak alınmıştır.
  • Yastık altında tutulan 1.000.000 (Bir Milyon) TL’nin karşılığı 165 Euro olarak alınmıştır.

 

23 Aralık 2021 – 21 Mart 2022 1.000.000 (Bir Milyon) Türk Lirasının Getirisi. Döviz kurları TCMB Efektif Alış-Satış verileri, gram ve cumhuriyet altın fiyatları Anlık Altın Fiyatı sitesi alış-satış verileridir. Üç aylık mevduat hesabında %5 olan stopaj vergisi dikkate alınmamıştır. Kur korumalı mevduat hesaplarından stopaj vergisi alınmamaktadır. Yastık altı hesapları, belirtilen tarih aralığında tabloda belirtilen miktarda gram altın, Cumhuriyet altını, Dolar ve Euro olan yatırımcılar için hesaplanmıştır.

Tablo incelendiğinde; bir milyon lirasını 23 Aralık 2021 tarihinde üç ay süreli mevduat hesabına yatıranların sadece kırk bin liracık kazanç elde ettiği görülmektedir. Üç aylık sürede en fazla kazanç elde edenler ise yastık altında zaten 1.000.000 (Bir Milyon) tutarında gram altın, Cumhuriyet altını, Dolar ve Euro olanlar ve belirtilen tarih aralığında bunları yastık altında tutmaya devam edenlerdir. En yüksek kazancı sırasıyla; Cumhuriyet altını (1.386.945 TL), gram altın (1.385.740 TL), ABD doları (1.293.878 TL) ve Euro (1.262.067 TL) getirmiştir.

Ardından belirtilen tarihlerde elindeki 1.000.000 (Bir Milyon) Türk lirası ile gram altın, Cumhuriyet altını, Dolar ve Euro alıp satanlar gelmektedir. Kazanç miktarı tablodaki 2, 4, 6 ve 8’nci satırlarda görülmektedir.

Hesaplamalara dikkat edildiğinde en çok kazananlar; 23 Aralık 2021 ve 21 Mart 2022 tarihleri arasında yastık altında 1.000.000 tutarında gram altın, cumhuriyet altını, Dolar ve Euro olanlar ve bunları Erdoğan’ın bütün çağrılarına rağmen yastık altında tutmayı tercih edenler olduğu görülecektir. Sırasıyla;  Cumhuriyet altını 386.945 TL, gram altın 385.740 TL, ABD Doları 293.878 TL ve Euro 262.067 TL kazanç getirmiştir.

Buraya kadar yapılan kazanç hesaplarında her şey kişiyle mevduat hesabı açtırdığı banka arasında geçmektedir ya da yastık altında tuttuğu için kendisiyle kendisi arasında geçen olaylardır.

Ancak kur korumalı mevduat hesabında, üç aylık faiz geliri olan ve stopaj uygulanmayan 40.000 TL, mevduat hesabının açıldığı banka tarafından ödenirken, faize ek olarak yararlanıcılara yapılacak olan 240.872 Türk lirası kur farkı desteği ise, hazine tarafından ödenecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Görev ve Yetkileri

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Bu bakanlık, Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bir bakanlıktır.  Hazine ve Maliye Bakanlığının görev ve yetkileri aşağıdadır:

  1. Maliye ve ekonomi politikalarının hazırlanmasına yardımcı olmak ve bu politikaları uygulamak,
  2. Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ve özel bütçeli idarelerin hukuk danışmanlığını ve muhakemat hizmetlerini talepleri halinde yerine getirmek,
  3. Devlet hesaplarını tutmak, saymanlık hizmetlerini yapmak,
  4. Devlet gelirleri politikasının plan, program, genel ekonomik politika ve stratejiler çerçevesinde oluşturulmasına ilişkin çalışmaların koordinasyonunu sağlamak, uygulamayı izlemek,
  5. Her türlü gider işlemlerine ait mevzuatın hazırlanmasına katkı sağlamak,
  6. Bakanlığın ilgili kuruluşlarının işletme ve yatırım programlarını inceleyerek onaylamak ve yıllık programlara göre faaliyetlerini takip etmek ve denetlemek,
  7. Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek,
  8. Vergi incelemesi ve denetimine ilişkin temel politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yapmak ve belirlenen politikaların uygulanmasını sağlamak,
  9. Vergi kayıp ve kaçağı ile kayıt dışı ekonomik faaliyetleri tespit etmek ve bunları önlemek amacıyla risk analizi yapmak,
  10. Hazine işlemleri, kamu finansmanı, kamu sermayeli kuruluş ve işletmeler ve devlet iştirakleri, ikili ve çok taraflı dış ekonomik ilişkiler, uluslararası ve bölgesel ekonomik ve mali kuruluşlarla ilişkiler, yabancı ülke ve kuruluşlardan borç ve hibe alınması ve verilmesi ile ilgili işlemleri yapmak ve Hazinenin Cumhurbaşkanı kararı ile yurtiçindeki ya da yurtdışındaki şirketlere iştirak etmesini sağlamak,
  11. Ülkenin finansman politikaları çerçevesinde sermaye akımlarına ilişkin düzenleme ve işlemleri yapmak,
  12. Kambiyo rejimine ilişkin faaliyetleri düzenlemek, uygulamak, uygulamanın izlenmesi ve geliştirilmesine ilişkin esasları tespit etmek.
  13. Finansal piyasalara ilişkin yurtiçi ve yurtdışı gelişmeleri izlemek, değerlendirmek, finansal sektörü geliştirici ve finansal istikrarı güçlendirici çalışmalar yapmak,
  14. Bakanlıkların ve kamu kurum ve kuruluşlarının ekonomi politikalarını ilgilendiren faaliyetlerine katılım sağlamak,
  15. Uluslararası kuruluşlarla iletişim içerisinde çalışarak ileriye dönük stratejiler geliştirme amacıyla çalışmalar yapmak ve topluma perspektif sağlayan politika önerilerini katılımcı bir yaklaşımla belirleyerek özel kesim için orta ve uzun dönemde belirsizlikleri giderici genel bir yönlendirme görevini yerine getirmek,
  16. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen temel hedef, ilke ve amaçlar çerçevesinde kalkınma planı, Cumhurbaşkanlığı Programı, orta vadeli program, orta vadeli mali plan, Cumhurbaşkanlığı yıllık programı ile sektörel plan ve programları, ilgili kamu idareleri ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bulunan Politika Kurullarının görüşlerini de almak suretiyle Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile müştereken hazırlamak ve makro dengelerini oluşturmak.
  17. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen temel hedef, ilke ve amaçlar çerçevesinde kalkınma planı, orta vadeli program, orta vadeli mali plan, Cumhurbaşkanı yıllık programı ile sektörel plan ve programların uygulanmasını izlemek, değerlendirmek, gerektiğinde 14. bentte belirtilen usule uygun olarak değişiklik yapmak veya teklif etmek.
  18. Kamu harcamalarında etkinlik, etkililik, ekonomiklik ve verimlilik sağlamak amacıyla gerekli standartları tespit etmek ve sınırlamalar koymak; bu hususlarda tüm kamu kurum ve kuruluşları için uyulması zorunlu düzenlemeleri yapmak ve tedbirleri almak.
  19. Bölgesel, çok taraflı ve ikili kalkınma ve ekonomik ilişkilerin kalkınma planları ve Cumhurbaşkanlığı yıllık programlarında belirtilen ilke, hedef ve politikalarla uyumlu ve etkili bir şekilde yürütülmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
  20. Faaliyet alanına giren konularda bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.
  21. Kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yapmak.

 

Görüldüğü gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev ve yetkileri arasında yararlanıcıların döviz kuru farkından doğan koruma bedelini ödemek gibi bir yetkisi ve görevi bulunmamaktadır.

Bugüne kadar Kur Korumalı Mevduat hesaplarına yatan para tutarının yaklaşık olarak 591 milyar Türk lirası olduğu açıklanmıştır. Tablodan 1.000.000 Türk lirasına üç ay sonunda hazinenin ödeyeceği tutarın 240.872 Türk lirası olduğu görülmektedir.

Bu tutar 591 milyar TL ile oranlandığında üç ay sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yararlanıcılara devletin hazinesinden ödenecek tutar yaklaşık olarak 142.355.000 Türk lirasıdır. Bu senaryonun Aralık 2022’ye kadar devam edeceği varsayıldığında ise Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, devletin hazinesinden yapılacak olan YARARLANICI ÖDEMESİ tutarı 569.420.000.000 TL (4 X 143.355.000) olacaktır. Kolay hatırda kalabilmesi için gelin bu tutarı 569,4 milyar Türk lirası olarak yazalım.

Yani 2022 yılına ait 1,7 trilyon olan ödenek miktarından yapılacak olan yaklaşık 569,4 milyar lira vatandaşın sırtına bir yük olarak bindirilecektir. Nitekim 2022 yılı için en fazla ödenek (774.973.121.000 TL) Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ayrılmıştır.

2021 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ayrılan ödenek tutarı 570 milyar lira, 2020 yılına göre artış oranı ise %21,8’dir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2021 ve 2022 yılı bütçeleri karşılaştırıldığında, artış tutarı yaklaşık 205 milyar lira, artış oranı ise yaklaşık %36’dır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 toplam bütçesindeki payı ise yaklaşık %45 seviyesindedir.

2022 YILI BÜTÇE ÖDENEKLERİ

Ukrayna-Rusya savaşının sürdüğü ve bütün dünyada tarım ürünlerinde problemler yaşanabileceğine yönelik iddiaların ayyuka çıktığı bir ortamda; 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak hesaplanan tarımsal destekleme bütçesi, Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın takdirleriyle, 3,2 milyar lira artırılarak ancak 29 milyar Türk lirasına kadar yükseltilebilmiştir. Oysa, üç ay vadeli Kur Korumalı Mevduat hesabı açanlara yapılacak YARARLANICI ÖDEMESİ yaklaşık 142 milyar Türk lirasıdır.

Yukarıdaki tutarlar göz önüne alındığında, bir yılın sonunda Kur Korumalı Mevduat için yapılacak olan YARARLANICI ÖDEMESİ tutarının ne kadar korkutucu olduğu çok daha iyi değerlendirilebilir.

En üzüntü verici olan ise artık yurtdışından KKM hesabı açan YARARLANICI ÖDEMELERİ’nin de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak olmasıdır. Görüldüğü kadarıyla rahmetli Turgut Özal’ın aşağıdaki sözleri hiç dikkate alınmamıştır ve alınmamaya da devam edecek gibi görünmektedir.

‘‘İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 1984-1989 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur. 1970’li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi.’’  Turgut Özal, Milliyet Gazetesi, 17 Eylül 1989.

 Muhalefet partileri bence çok ama çok derin bir uykudasınız! Halkın cebinden, fakirden alıp zengine veren bu sistemi çoktan Anayasa Mahkemesi’ne götürmeli ve iptal davası açmalıydınız.

 Yarın iktidara geldiğinizde altında kalacağınız ve size Uluslararası Para Fonu’na başvurmaktan başka seçenek bırakmayacak olan Kur Korumalı mevduat sisteminin ülkenin felaketi olduğunu görmüyor musunuz?

 Yarın, faiz oranı Londra bankerlerinin %9 seviyelerinin üçte biri oranında olan Uluslararası Para Fonu’na başvurduğunuzda, bu kuruma borç vermek istediği iddiasını yayan rakibinizin koparacağı yaygaraya da hazırlıklı mısınız?

 Bakın, Kur Korumalı Mevduat, yabancı YARARLANICILARI da kapsayacak şekilde genişletildi. Tam zamanıdır! Derhal Anayasa Mahkemesi’ne gidin! Türk milletinin yerli ve milli zenginler ile yabancı zenginlere verecek parası yoktur. YAZIKTIR!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.